Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Φωνάζει ο Μυτηλιναίος, να φοβηθούν οι πολίτες

Απάντηση απο την Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον στις καταγγελίες Μυτηλιναίου
Το παραπάνω έγγραφο, στάλθηκε το Νοέμβριο του 2008 απο το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά. Το ΕΛΚΕΘΕ, επισημαίνει ότι με βάση σποραδικές αναλύσεις στο έδαφος και στο βυθό, οι τιμές σε ρύπους (πολλοί απο αυτούς είναι καρκινογενετικοί) είναι αυξημένες. Εφιστά την προσοχή, στο γεγονός ότι σχεδιάζονται και νέες εγκαταστάσεις και προτείνει λεπτομερέστερη μελέτη.
Εξ' όσον γνωρίζουμε, κανείς απο τους "εκπρόσωπους " μας, δεν συγκινήθηκε. Οι μετρήσεις όμως που έγιναν, κατέγραψαν εφιαλτικά αποτελέσματα και κατατέθηκαν απο την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας σε αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που ξεκινάει στο χώρο της Αλουμίνιο της Ελλάδας. Στην προσπάθειά να σταματήσουν την επίπτωση απο τις μετρήσεις αυτές, ο όμιλος Μυτηλιναίου φέρεται να μήνυσε τόσο τους επιστήμονες όσο και τους πολίτες! κατηγορώντας τους ότι επρόκειτο για πλαστή έρευνα που δεν εκπονήθηκε απο το ΕΛΚΕΘΕ με την προβλεπόμενη τυπική διαδικασία!
Φωνάζει ο κλέφτης ή μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε βαρύτερη λέξη;
Γιατί το αδίκημα, είναι έγκλημα. Ένα έγκλημα με συνεργούς:
Τον Σεπτέμβρη του 2008, το ΥΠΕΧΩΔΕ, εγκρίνει τους ... νέους περιβαλλοντικούς όρους της Αλουμίνιο της Ελλάδας και της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Αυτή, παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ρίχνουν την κόκκινη λάσπη απο την παραγωγική διαδικασία (έως και 800 χιλ.τόνους ετησίως) στη θάλασσα με τη δέσμευση για σταδιακή εναπόθεσή της στην ξηρά μέχρι το 2011. Παράλληλα νομιμοποιεί την απόληψη και απόρριψη των 600.000 m3/ημέρα θαλασσινού νερού που θα χρησιμοποιούνται για την ψύξη της ΣΗΘ και θα απορρίπτονται θερμότερα 8ο – 10ο C στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας «εμπλουτισμένα» με χλώριο και το χημικό MEXEL.
Η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ "μπάζει" σε πολλά σημεία τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε αναγκαστεί να γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά, όταν ένα χρόνο πριν απο την έγκριση (τον Σεπτέμβριο του 2007), η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, είχε κάνει πορεία και παράσταση κατά την συζήτηση του θέματος.
Τον Νοέμβριο του 2008, αντιπροσωπεία 15 ατόμων απο τη Συμπαράταξη, επισκέφθηκαμε τον Νομάρχη Βοιωτίας και ζήτησαμε μεταξύ άλλων, την προσφυγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κατά της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (που και οι ίδιοι είχαν απορρίψει). Την ίδια εποχή είναι και το έγγραφο - προειδοποίηση του ΕΛΚΕΘΕ. Τον Ιανουάριο του 2009, δώσαμε συνέντευξη τύπου για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας, ενώ στη συνέχεια επισκεφθήκαμε και την πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Υποβάλλαμε κατάλογο με αναλυτικά αιτήματα και ζητήσαμε σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθούν οι κινήσεις και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των θεμάτων της Βοιωτίας. Στη συνέχεια κάναμε παράσταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Τι έκανε ο Νομάρχης και η Νομαρχιακή Αρχή;

Δείτε: Μήνυση κατά πολιτών, απο τον Μυτηλιναίο;
Βρώμικη επιχείρηση κατά των πολιτών που αγωνίζονται για το περιβάλλον
Το 92% της Εndesa, κατέχει πλέον η ΕΝΕL
Γή και ύδωρ απο το Αλουμίνιο στην Endesa. Δικά τους είναι και τα νοικιάζουν;
Εκεί που μας χρωστούσανε...
Στις πόσες ερωτήσεις απαντάει το ΥΠΕΧΩΔΕ;
Κατηγορηματικός ο Δήμας για την κόκκινη λάσπη του Αλουμινίου
Tη Νομαρχία κατηγορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για την κόκκινη λάσπη του Αλουμινίου
Συνεχίζεται ο θόρυβος για την κόκκινη λάσπη Τοξική λάσπη πνίγει τον Κορινθιακό Λόφοι από άκρως επικίνδυνα βαρέα μέταλλα καλύπτουν τον βυθό
Το "βρώμικο" Αλουμίνιο της Ελλάδας
300.000 ευρώ καμπάνα για την Αλουμίνιο
Αποφάσεις Σουφλιά για έγκριση περιβαλλοντικών όρων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου