Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Που είναι οι επενδυτές;

Ποια η αξιοπιστία των "επενδυτών"
Είναι τόσο καιροσκοπικά τα παιχνίδια που παίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που οι επενδυτές χάνονται με τον ίδιο τρόπο που εμφανίζονται. Η οικονομική κρίση αποδεικνύει ότι οι επενδυτές στερούνται του βασικού δηλαδή ...κεφαλαίου και σχεδιάζουν επενδύσεις που στηρίζονται σε δανεικά τραπεζικά κεφάλαια. Οι διαφημίσεις των Τραπεζων άλλωστε φανέρωναν το πιάτσικο της υπόθεσης. Μόνο η άδεια χρειαζόταν για την χρηματοδότηση ολόκληρης της επένδυσης, μιας και τα κέρδη ήταν εξασφαλισμένα απο εμάς , τους φορολογούμενους. Όσοι ενέκριναν την άδεια από την κορυφή της κυβέρνησης μέχρι τον τελευταίο Δήμο ήταν αυτοί που μπορούσαν να "αξιοποιήσουν" την θετική τους θέση με ανταλλάγματα .
Οι εταιρείες αυτές αδιαφορούν και για το περιβάλλον δεν έχουν σχεδιασμό και ψάχνουν
μόνο το εύκολο κέρδος. Η Οικονομική κρίση εμφάνισε τα προβλήματά τους . Δείτε εδώ και εδώ και εδώ και εδώ πως φεύγουν οι επενδυτές.

Μυτιληναίος: Αβεβαιότητα για τα ενεργειακά σχέδια της Endesa Ελλάς;

Του Σωτήρη Χιωτάκη
Κλίμα αβεβαιότητας για την συνέχεια των ενεργειακών σχεδιασμών της Endesa Ελλάς, θυγατρικής της ισπανικής Endesa και του ομίλου Μυτιληναίου, προκύπτει σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς από την ...πρόσφατη παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου της ιταλικής Enel, η οποία ελέγχει πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της ισπανικής εταιρείας.

Στην Endesa Ελλάς, το 49,9% της οποίας ανήκει στον Μυτιληναίο, πρόκειται να εισφερθούν η ευρισκόμενη σε δοκιμαστική λειτουργία μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού / θερμότητας της Αλουμίνιον της Ελλάδος στην Βοιωτία, η υπό κατασκευή μονάδα φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή, αιολικά πάρκα ισχύος 45 μεγαβάτ σε όλη την χώρα, η άδεια παραγωγής για εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού με την χρήση φυσικού αερίου καθώς και η άδεια εμπορίας για ηλεκτρική ενέργεια 310 μεγαβάτ.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της (12/3) η Εθνική Π&Κ Χρηματιστηριακή, η παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου της Enel αυξάνει την αβεβαιότητα για την Endesa Ελλάς.

Και αυτό γιατί η διοίκηση της Enel ανέφερε ότι πρόκειται να εκποιήσει περιφερειακές της δραστηριότητες αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες δεν θεωρεί ότι εντάσσονται στις βασικές της επιχειρηματικές προτεραιότητες.

«Πληροφορίες, πάντως, για το σκέλος που αφορά τις θερμικές μονάδες στην Ελλάδα, καθώς αυτές δεν φαίνεται ότι εντάσσονται στην αμιγή επιχειρηματική δραστηριότητα της Enel, δεν δόθηκαν» επισημαίνεται στην ανάλυση της χρηματιστηριακής, η οποία προσθέτει ότι ειδικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αποτελούν τμήμα των προτεραιοτήτων της ιταλικής εταιρείας η οποία ήδη στην χώρα μας λειτουργεί αιολικά πάρκα ισχύος περίπου 90 μεγαβάτ, ενώ έχει υπό κατασκευή άλλα 50 μεγαβάτ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια η Endesa, ακριβώς λόγω της πρόσφατης ένταξής της στον όμιλο της Enel, παρουσίασε ένα ιδιαίτερα περιορισμένο σε σχέση με τα όσα ήταν μέχρι τώρα γνωστά επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο αναφέρεται σε επενδύσεις ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2013, έναντι 24,4 δισ. που προβλέπονταν στον προηγούμενο προγραμματισμό.

Μάλιστα, από αυτά τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο το 11% απευθύνεται σε περιοχές εκτός Ιβηρικής χερσονήσου και Λατινικής Αμερικής, οπότε μπορεί κανείς να αναλογιστεί ότι η Ελλάδα κατέχει – αν κατέχει, καθώς αναλυτικότερα στοιχεία δεν γνωστοποιήθηκαν – ένα ιδιαίτερα μικρό μερίδιο

Πάντως η Εθνική Π&Κ Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι ο Μυτιληναίος έχει ήδη λάβει 192 εκατ. ευρώ από την Endesa και σε περίπτωση που η Endesa Ελλάς αλλάξει ιδιοκτησία ή διαλυθεί, ο ελληνικός όμιλος θα πρέπει να επιστρέψει με έκτπωση αυτό το ρευστό για να πάρει πίσω το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και στην συνέχεια να αναζητήσει άλλες επιχειρηματικές συνεργασίες ή και να προχωρήσει μόνος του στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μυτιληναίος έχει και το 65% της Κόρινθος Power – το άλλο 35% η Μότορ Όιλ – η οποία διαθέτει άδεια για εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμούς, καύσεως φυσικού αερίου, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
Απο το Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου