Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009

Τελικά θα πάρουν τίποτα οι αγρότες, ή τους κορόϊδεψαν;


Οι Δηλώσεις του Υπουργού, η απάντηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, και τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Βρυξέλλες, 4 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτ. Χατζηγάκη μετά την συνάντηση με την Επίτροπο της Ε.Ε. κα Marion Fischer Boel

«Είχα μια εποικοδομητική συνεργασία με την Επίτροπο κα Marion Fischer Boel. Την ενημέρωσα για το πραγματικό ύψος των ζημιών που υπέστη η αγροτική μας παραγωγή μας το 2008 και για την απόλυτη νομιμότητα των ενεργειών μας.

Επανέλαβα ότι πρόκειται για αποζημιώσεις λόγω κακών καιρικών συνθηκών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος -σημειώνω- έχει τύχει της έγκρισής της Ε.Ε.

Αυτή άλλωστε η πρακτική ακολουθείται σ΄ όλα τα κράτη μέλη.

Συζητήσαμε ακόμη και γενικότερα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό μας τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό και για λόγους πλήρους διαφάνειας και σε επίδειξη καλής θέλησης θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Επιτροπή δίνοντας ... πλείονες πληροφορίες.

Διαβεβαιώνω για μια ακόμη φορά τους αγρότες μας ότι οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».


Με ανακοίνωση της η ΠΑΣΕΓΕΣ μετά τις δηλώσεις αυτές αναφέρει

«Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, μετά τη συνάντηση με την Επίτροπο Γεωργίας, κα Mariann Fischer Boel, επιβεβαιώνεται πλήρως ότι το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το ύψος των αποζημιώσεων, που κάθε χρόνο εισπράττουν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ» διαπίστωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, που συνεδρίασε σήμερα (5/2) στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, τονίζεται πως «Η ΠΑΣΕΓΕΣ έγκαιρα, πολύ πριν από τις κινητοποιήσεις, και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2008, στη Γενική της Συνέλευση, είχε επισημάνει την επερχόμενη κρίση και γι' αυτό κατέθεσε συγκεκριμένο «πακέτο» άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των αγροτών από την κρίση, αλλά και μεσοπρόθεσμων μέτρων, για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα.

Και δυστυχώς παρά την ένταση των τελευταίων ημερών, από πλευράς κυβέρνησης δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα μέτρο πολιτικής».

Καταλήγοντας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και όλους όσοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, τώρα μάλιστα, που η ένταση υποχώρησε, να κάνουν επιτέλους, έναν ευρύτατο διάλογο για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας, καθώς και των νέων αγροτών.

Η Ευρωπαϊκή ένωση βέβαια δεν πείστηκε και ζητάει επιπλέον πληροφορίες για να βγάλει το δικό της πόρισμα.

Συμπληρωματικά στοιχεία περιμένει η Κομισιόν
«Εποικοδομητική», πάντως, χαρακτήρισε τη συνάντηση του υπουργού με την Επίτροπο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, κ. Μάικλ Μαν.
Ειδικότερα, ο κ. Μαν ανέφερε ότι «η Επιτροπή σήμερα έλαβε λεπτομερή στοιχεία από τον Έλληνα υπουργό για το πακέτο ενίσχυσης προς τους Έλληνες αγρότες» και υπογράμμισε πως «η Επιτροπή αναμένει συμπληρωματικά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές, τα οποία θα εξετάσει και θα αποφανθεί για το είδος των ενισχύσεων».
Στις 23 Φεβρουαρίου «κρίνεται» το ΟΣΔΕ της χώρας μας
Ο κ. Μαν δήλωσε ότι η Επίτροπος Μποέλ ενημέρωσε τον Έλληνα υπουργό για την πρόθεση της Επιτροπής να στείλει στις 23 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία «θα εξετάσει τη λειτουργικότητα του ολοκληρωμένου συστήματος αγροτικών ελέγχων της χώρας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου