Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ συνοδευόταν από εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών όπως της Suez Environnement που προσβλέπει στη συμμετοχή της στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Ο διευθυντής διεθνούς ανάπτυξης της Suez Environnement Eric Ghebali: δήλωσε "ενδιαφερόμαστε επενδυτικά για την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ". Ο ίδιος έχει δηλώσει σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι: "εμπιστευόμαστε την Ελλάδα και εκτιμούμε ότι θα μπορούσε η σημερινή συγκυρία να είναι κατάλληλη για επενδύσεις".
Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο. Με την υπ' αριθμ. 1906/2014 απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίθηκε αντισυνταγματική η πώληση της ΕΥΔΑΠ γιατί είναι αντίθετη με τα άρθρα 5 και 21 του συντάγματος. Γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, η μετατροπή της δημόσιας...
επιχείρησης σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη παροχή προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας υψηλής ποιότητας. Επιπλέον οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ παρέχονται μονοπωλιακώς, σε μεγάλο πληθυσμό από την Φωκίδα μέχρι την Αττική με μοναδικά δίκτυα που ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Όμως οι εξελίξεις μεθοδεύονται έτσι ώστε να βρεθούν τρόποι να παρακαμφθεί η απόφαση αυτή.
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι και αυτοί δεν είναι άλλοι από τις γραπτές δεσμεύσεις στο επικυρωμένο από το ελληνικό και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια παράρτημα ("επιχειρησιακό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων") που συνοδεύει την τρίτη δανειακή συμφωνία. Εκεί προβλέπεται ότι θα πωληθεί, σε πρώτη φάση, το 23% της ΕΥΑΘ και το 11% της ΕΥΔΑΠ. Ταυτόχρονα, το 74% της ΕΥΑΘ και το 27% και της ΕΥΔΑΠ, αντίστοιχα, έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Οι συνομιλίες με τους Γάλλους έχουν προχωρήσει, αυτοί φαίνεται να έχουν καταλήξει σαν επικρατέστεροι μνηστήρες του νερού μας. Είναι φανερό ότι στο επόμενο άμεσο διάστημα θα αναζητηθεί τρόπος ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Ο τρόπος αυτός μπορεί να είναι με αρχική μεταβίβαση κάποιου μικρότερου πακέτου μετοχών, ή με χρησιμοποίηση του μοντέλου έργων ΣΔΙΤ (συνεργασία Δημόσιου ιδιωτικού τομέα). Υπάρχουν ήδη άρθρα σε οικονομικές εφημερίδες, που αναφέρονται στον ενδιάμεσο ρόλο της Εταιρείας Τοξότης του Χρήστου Καλογρίτσα που συμμετέχει από κοινού με θυγατρική της Suez σε ελληνικό διαγωνισμό στον τομέα των απορριμμάτων. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που τελικά θα μεθοδεύσουν για το υλοποιήσουν, η μεταφορά της δημόσιας περιουσίας και της ΕΥΔΑΠ στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα έχει αποφασιστεί.
Η Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα έχει μεγάλες συνέπειες για τον τόπο μας που με τα έργα του Μόρνου έχει υποθηκευτεί ο πλούτος της περιοχής μας και τα νερά της Φωκίδας ενώ μεγάλες συνέπειες θα υπάρξουν και για τους Αθηναίους καταναλωτές.
Ποιος μπορεί να δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί το έργο άρδευσης του Ελαιώνα της Άμφισσας με ιδιωτικοποιημένη την ΕΥΔΑΠ
Ποιος μπορεί να σκεφτεί τις συνέπειες στα οικονομικά των Δήμων της Φωκίδας και των καταναλωτών με τυχόν ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Πως θα μπορέσουν να διεκδικηθούν αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μας που προσφέρει τις υδατικές πηγές της και ζει με ασφυκτικούς περιορισμούς;
Τι χρήσεις γης θα επιτρέψουν γύρω από τον ταμιευτήρα της λίμνης και παράπλευρα από τα δίκτυα μεταφοράς του νερού.
Τι δεσμεύσεις προκύπτουν για τα νερά σε όλη την λεκάνη απορροής του Μόρνου.
Γίνεται φανερό πως τυχόν ιδιωτικοποίηση θα μας κάνει ξένους ανθρώπους στον τόπο μας θα φτωχύνει τα σπίτια μας και θα διψάσει τα χωράφια μας.
Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ θέτοντας τους εκλεγμένους αιρεούς μπροστά στις ευθύνες τους. οργανώνοντας από τα κάτω μια αντίσταση στα μνημόνια που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην ζωή.
Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα περάσουν
Λαϊκή Ενότητα Φωκίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου