Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Δραματική μείωση του προυπολογισμού του Νοσοκομείου της Άμφισσας


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Ο Νομός Φωκίδας με πληθυσμό 30.000 κατοίκους εξυπηρετείται από το μοναδικό Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας και στην Π.Φ.Υ. τα 2 ΚΥ Ιτέας και Λιδωρικίου. Το Νοσοκομείο Άμφισσας απέχει από Λαμία, Λειβαδιά, Πάτρα πάνω από μία ώρα με ένα ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Σε όλο το νομό Φωκίδας δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι ιατροί ειδικοτήτων όπως επίσης δεν υπάρχει κανένα συμβεβλημένο ιατρείο ή εργαστήριο μικροβιολογικό ή ακτινολογικό κ.ο.κ. Όλο το βάρος πέφτει στο Νοσοκομείο Άμφισσας όπου σε όλες τις κλινικές του υπηρετούν το πολύ ένας έως δύο ιατροί μετά την αποχώρηση πολλών λόγω συνταξιοδότησης. Οι ελάχιστοι ιατροί που υπηρετούν προσπαθούν να καλύψουν όλες τις εφημερίες, όλο το μήνα, 365 μέρες το χρόνο, ...
υπολογίζοντας την αυξημένη κίνηση του καλοκαιριού, την επισκεψιμότητα τουριστών στους Δελφούς, το λιμάνι Ιτέας και τα 2 Σωφρονιστικά Καταστήματα Άμφισσας και Μαλανδρίνου προκειμένου όσοι χρειάζονται υπηρεσίες υγείας να μη μετακινούνται σε όμορους νομούς. Στις παραπάνω σημαντικότατες ελλείψεις έρχεται να προστεθεί και η δραματική μείωση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου των τελευταίων ετών. Για το έτος 2013 ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου ήταν μειωμένος κατά 15%, ενώ για το 2014 είναι επιπλέον μειωμένος συν 15% καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία του Νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του. Οι επιπτώσεις της μείωσης αυτής φαίνονται άμεσα στη λειτουργία των χειρουργείων, κλινικών, εργαστηρίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Α) την Ορθοπεδική Κλινική που ενώ αυξήθηκε η προσέλευση του κόσμου κατά 20%, η πρόβλεψη μείωσης του προϋπολογισμού της κλινικής για το έτος 2014 υπερβαίνει το 50%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και οδηγεί άμεσα σε αναβολή και ακύρωση των περισσοτέρων περιστατικών που πρέπει να αντιμετωπιστούν χειρουργικά.
Β) Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο στο οποίο με τον προϋπολογισμό του 2013 πραγματοποιήθηκαν 273.957 εξετάσεις σε 31.097 ασθενείς καλύπτοντας εξολοκλήρου τις ανάγκες όλου του νομού. Με τον προϋπολογισμό του 2014 η πρόβλεψη είναι μόνο να καλυφθούν οι εσωτερικοί ασθενείς, ΤΕΠ, ΜΤΝΦ και κάποιες ειδικές κατηγορίες περικόπτοντας και μία σειρά σημαντικών εξετάσεων μειώνοντας και το εύρος προκειμένου να ανταποκριθεί στην 24ωρη εφημέρευση του Νοσοκομείου για όλο το έτος 2014. Το εργαστήριο είναι αναγκασμένο να διακόψει την εξυπηρέτηση των εξωτερικών ασθενών-επισκεπτών οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε νοσοκομεία διπλανών νομών ακόμα και για τις πιο απλές εξετάσεις ή ιατρικές πράξεις ή τακτικά χειρουργεία. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα δύο ΚΥ Ιτέας, Λιδωρικίου αφού υπάρχει ελάχιστο στην Ιτέα και καθόλου στο Λιδωρίκι νοσηλευτικό προσωπικό. Το υπάρχον ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει την 24ωρη εφημέρευσή τους. Η ανεπαρκής στελέχωση με τον μειωμένο προϋπολογισμό στο μοναδικό Νοσοκομείο του νομού αφήνει εκτεθειμένους τόσο τους εργαζόμενους, το ίδιο το Νοσοκομείο αλλά πολύ περισσότερο βάζει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.
Μοναδική λύση για εμάς είναι η άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού με ταυτόχρονη γενναία αύξηση χρηματοδότησης του Νοσοκομείου για να μπορεί στοιχειωδώς να προσφέρει με σχετική ασφάλεια τουλάχιστον τις βασικές υπηρεσίες υγείας. Αν αυτό δε γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη με κλείσιμο υγειονομικών μονάδων, κλινικών ή εργαστηρίων. Ο μειωμένος προϋπολογισμός κινδυνεύει να μετατρέψει το μοναδικό Νοσοκομείο του Νομού Φωκίδας σε ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.
      Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΛΥΤΡΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ                                             ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΖΩΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου