Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Cineitea: «Η πηγή των γυναικών» (2011) Παρασκευή 2/8/2013 στις 9.30μμ Στη μαρίνα Ιτέας

Στη μαρίνα Ιτέας
(στο δροσερό παρκάκι, πίσω από το Λιμενικό Ταμείο)
Η ταινία «Η πηγή των γυναικών» (2011)
Του Ράντου Μιχαλεάνου
Υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 2011
Υπόθεση:
Σε ένα ορεινό χωριό του Μαρόκου, στους πρόποδες του Άτλαντα, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες παραδοσιακά να κουβαλούν νερό από την μακρινή πηγή στο βουνό, με αποτέλεσμα να παθαίνουν ατυχήματα... Μετά από ένα τέτοιο ατύχημα, εξεγείρονται ενάντια σε αυτή τη παράδοση και κηρύσσουν ερωτική αποχή.
Ο Ρουμάνος στην καταγωγή σκηνοθέτης Ράντου Μιχαλεάνου, που ζει από το 1980 στη Γαλλία καταπιάνεται με το ζήτημα της γυναικείας καταπίεσης και χειραφέτησης, ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος ή φυλής, χρησιμοποιώντας ως κεντρική ιδέα την αρχαία ελληνική κωμωδία «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, που γράφτηκε και διδάχθηκε το 411 π.Χ.
Μια ευχάριστη ταινία εύστοχη με έντονο το κοινωνικό αλλά και το κωμικό στοιχείο, πολύ ρεαλιστική για χώρες όπως το Μαρόκο, κατορθώνει να πει πολλά, χωρίς σοβαροφάνεια, προσφέροντας απλόχερα με χιούμορ, τρυφερότητα και αισιοδοξία την κινηματογραφική απόλαυση στο θεατή. 
Στο κέντρο της ιστορίας λάμπει η πρωταγωνίστρια Λεϊλά Μπεχτί, μαχητική αλλά και ευάλωτη, στο ρόλο της σύγχρονης Λυσιστράτης που με αφορμή το νερό διεκδικεί ισότητα στη μόρφωση, στα δικαιώματα και στη ζωή. Στο πλευρό της δυναμικά η σεβάσμια χήρα «Μαμά Καραμπίνα» που την ερμηνεύει η αλγερινή ηθοποιός και τραγουδίστρια Bihouna. 
Όλοι οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται φυσικά, άλλωστε πολλοί είναι κάτοικοι της περιοχής και «παίζουν» τον εαυτό τους, διατηρώντας το χιούμορ τους αλλά και τις εντάσεις συνδυασμένα εξαιρετικά με την αριστοφανική καυστικότητα. Το τέλος της ιστορίας είναι αισιόδοξο και ενδυναμώνει το μήνυμα της ταινίας.
 Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Glynn Speeckaert τονίζει την αντίθεση ανάμεσα στο ξερό περιβάλλον με την άμμο και τα βουνά από τη μια και τις γοητευτικές γυναίκες με τα ζωηρά χρώματα από την άλλη. Η παραδοσιακή μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην ταινία μιας και οι γυναίκες πολλές φορές τραγουδούν αυτά που θέλουν να πουν.
Όπως είπε ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του: «Στη πραγματικότητα το περιστατικό συνέβη σ’ ένα χωριό της Τουρκίας το 2001. Ακριβώς η ίδια ιστορία με τις γυναίκες να ανεβαίνουν στο βουνό για να φέρουν νερό, να τραυματίζονται άσχημα επιστρέφοντας, έως ότου κάποια μέρα αποφασίζουν να απέχουν από το σεξ μέχρι οι άντρες να το πάρουν απόφαση και να πάνε να κουβαλήσουν αυτοί το νερό. Όμως θα μπορούσε να συμβεί και στο Μαρόκο. Όλα αυτά τα χρόνια έχω γνωρίσει γυναίκες κάθε ηλικίας από αυτές τις περιοχές. Ακριβώς λοιπόν, αυτή η ομορφιά και η πολυπλοκότητα αυτών των γυναικών, μου έδωσαν την πρώτη ύλη για να μπορέσω να φτιάξω αυτήν την ταινία».
Το trailer της ταινίας:

1 σχόλιο:

  1. Εκει, στο δροσερο παρκάκι, δίπλα απο το λιμ.ταμειο, υπαρχουν κατι φωτιστικα που "καινε"... εχουν αφαιρεθει οι λάμπες και τα φωτιστικα και οι άκρες των καλωδίων ειναι ακάλυπτες ενώ τροφοδοτουνται με ρευμα, τουλαχιστον μετα τη δύση του ήλιου οπότε και το παρατήρησα. Δεν μπορει ενας υπάλληλος να τα ασφαλίσει, έστω με μονωτική ταινία, προτού καποιος περιπατητής γίνει μπάρμπεκιου???

    ΑπάντησηΔιαγραφή