Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

  
Αγαπητοί συμπολίτες σήμερα , για να ξεφύγω λίγο από τα τοπικά , θα ήθελα να αναφερθώ σε μία φράση που τα τελευταία τρία-τέσσερα  χρόνια ακούγεται πάρα πολύ.
Αποκατάσταση της αξιοπιστίας και μάλιστα στο εξωτερικό.
Τόσες Κυβερνήσεις έχουν αλλάξει, συνθέσεις Κυβερνήσεων όπως και τόσοι πρωθυπουργοί από τα στόματα των οποίων ακούγονταν και ακούγονται οι ίδιες λέξεις, οι ίδιες υποσχέσεις , οι ίδιες διαβεβαιώσεις σχετικά με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας .
Αλλά ας δούμε πρώτα τι σημαίνει η λέξη .  Αξιοπιστία είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στα λόγια που λέει κάποιος .
Το θέμα είναι και σοβαρό και λεπτό γιατί όταν μιλάμε για αξιοπιστία στο εξωτερικό αυτόματα τη διακρίνουμε , την ξεχωρίζουμε από την αξιοπιστία στο εσωτερικό.
 Δεχόμενοι λοιπόν αυτό το διαχωρισμό αναρωτιέμαι , είναι δυνατόν κάποιος από τους εκπροσώπους μας να είναι αξιόπιστος στο εσωτερικό και αναξιόπιστος στo  εξωτερικό ;
Το διάβα ζωής και η εμπειρία μου ως πολίτη αλλά και ως αιρετού αυτοδιοικητικού παράγοντα  έχει καταδείξει ότι αυτό ...
είναι εντελώς αδύνατον γιατί αξιοπιστία στο εσωτερικό δεν υπήρχε και δεν υπάρχει και εάν αυτές οι γραφές μπορεί να είναι σήμερα αποδεκτές από τους περισσότερους αναγνώστες λόγω των καταστάσεων στις οποίες βρισκόμαστε πριν από τρία- τέσσερα χρόνια  οποιοσδήποτε θα τις θεωρούσε  ανεπίτρεπτες εκφράσεις και σε μένα  θα δινόντουσαν οι πιο ακραίοι χαρακτηρισμοί γιατί οι περισσότεροι από εμάς πιστεύαμε στην ευκολόπιστη υπόσχεση παρά στα ειλικρινή  λόγια , τη σκληρή  πραγματικότητα , πιστεύαμε στην με οποιοδήποτε τρόπο διαβεβαίωση για τη δική μας αποκατάσταση ή των παιδιών μας  , κοινώς .. βόλεμα ,  παρά στην απόκτηση παιδείας , μόρφωσης και επένδυσής τους για τον επαγγελματικό προσανατολισμό .
 Εκτός από αυτό ως αδύναμοι μεμονωμένα να  αντιμετωπίσουμε και να πολεμήσουμε το νοσηρό σύστημα  αφομοιωνόμαστε  ή αποβαλλόμαστε από αυτό και μάλιστα , στην τελευταία περίπτωση , πολλές φορές εμπαιζόμενοι ως ιδιόρρυθμοι , χαζοί έως τρελοί , ελάχιστοι δε μετά από μάχες ετών , λαβωμένοι κυρίως ψυχικά,  αποσυρόμαστε απογοητευμένοι.
 Γιατί με το σύστημα δεν έπρεπε να τα βάζεις , λες και το σύστημα δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι !!!
 Η αξιοπιστία λοιπόν αγαπητοί συμπολίτες δεν είναι ούτε  κληρονομική ούτε δοτή  αλλά  αποκτάται από τη συμπεριφορά σου σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής , από το αν και πόσο είσαι συνεπής με όσα λες στο διπλανό σου . Και ενώ μια ζωή ολόκληρη χτίζεις για να την αποκτήσεις μ ένα στραβοπάτημα μπορεί να την χάσεις.
Όταν λοιπόν μια ζωή είσαι αναξιόπιστος  δε μπορεί να επιζητείς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας που ποτέ δεν είχες εκτός αν ήσουν αξιόπιστος και υπέπεσες σ ένα στραβοπάτημα. Εξ άλλου πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με τη συνέχιση εφαρμογής του < χαρατσιού > , των απολύσεων και τόσων άλλων αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση , του τριαδικού συνασπισμού και τώρα του δυαδικού  είναι εκτεθειμένη τόσο στην Τρόϊκα όσο και στους πολίτες .
 Και αυτό γιατί  οι Κυβερνώντες προσπαθώντας να επιδείξουν αξιόπιστη   συμπεριφορά στο εξωτερικό  συνεχίζουν άλλα να πράττουν στο εσωτερικό σε σχέση με όσα μας έλεγαν  πριν ένα χρόνο , τρεις μήνες ακόμη και πριν δέκα ημέρες .
 Η αναξιοπιστία στο ζενίθ της !!! 
Και η αξιοπιστία  δεν αφορά μόνο ή δεν περιορίζεται στους ανώτερους κυβερνώντες τη χώρα αλλά ξεκινά από τους πολίτες και κυρίως από τους πυρήνες ασκήσεως της πολιτικής της χώρας τους αιρετούς των Δήμων και Κοινοτήτων.
 Γιατί , για να μην αναφερθώ στην προεκλογική συμπεριφορά  των τελευταίων , κατά την άσκηση της εξουσίας τους άλλη συμπεριφορά έχουν προς τους ηθικούς ,τους τίμιους , τους μια ζωή πορευμένους με το σταυρό στο χέρι απλούς πολίτες  και άλλη προς τους ημετέρους , τους κολλητούς με αποτέλεσμα όσοι από τους πρώτους βρίσκονται μέσω του επαγγέλματός τους , υδραυλικοί, χειριστές μηχανημάτων κ.ά. , σε ..δούναι και λαβείν με το Δήμο  να νοιώθουν από την αναξιόπιστη συμπεριφορά των περισσοτέρων από αυτούς που ασκούν την εξουσία  απογοητευμένοι και αδικημένοι και να αποφεύγουν άλλη μελλοντική  .. συνεργασία με το Δήμο , είτε με ανάθεση είτε με μειοδοτικό διαγωνισμό , κι έτσι το πεδίο να διαμορφώνεται ανοικτό στις σχέσεις Δήμου – κολλητών κάτι που πρέπει να είναι και ο απώτερος σκοπός τους !!!
Το παραπάνω είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα της αναξιοπιστίας των περισσοτέρων από τους ασκούντες την εξουσία και το επόμενο ή μεθεπόμενο στάδιο της αναξιοπιστίας γιατί το πρωταρχικό ήταν αυτό που προήλθε από τη σχέση ψηφοφόρου και υποψήφιου πολιτικού και την εξάρτηση μεταξύ τους  που  κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες καταπατώντας θεσμούς , αρχές και αξίες .
Θα ήταν λάθος να μη γίνει αναφορά  ότι και πολλοί ελευθεροεπαγγελματίες  ακολούθησαν τα ίδια βήματα  της αναξιοπιστίας  .
Αγαπητοί συμπολίτες η αξιοπιστία θα πρέπει εκτός των άλλων ικανοτήτων να είναι το αναγκαίο στοιχείο των υπό ανάδειξη νέων πολιτικών και μάλιστα αυτών που θα αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μήπως θα πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε τα χνάρια του επί τέσσερις τετραετίες διατελέσαντος πρώην Δημάρχου της Ηλιούπολης κ. Γεωργάκη ο οποίος αρχικά συνέστησε ομάδα εργασίας  η οποία μετεξελίχθηκε στον Όμιλο Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης    ( Ο.Π.Σ.Α.) προβαίνοντας σε κύκλους ομιλιών – συζητήσεων γιά την εκπαίδευση νέων και νεανίδων και ανάδειξή τους ώστε να αποτελέσουν το φυτώριο αυτών που θα ασκήσουν στο μέλλον την εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ;
Γιατί ο νέος πάντα ξεκινά με όνειρα διακατέχεται από ηθικές αξίες έχει νέες ιδέες και μεγάλες δυνατότητες , πιστεύει στις ικανότητές του και με πρόσθετο όπλο την Ελληνική ψυχή αποτελεί την ελπίδα και το μέλλον του τόπου , της ίδιας της πατρίδας.
Ας αποτρέψουμε  λοιπόν  τα παιδιά μας από το να φύγουν στο εξωτερικό αλλά να μείνουν και να δώσουν τη μάχη εδώ γιατί μόνο έτσι πολλοί μαζί μπορεί να κερδίσουν απομακρύνοντας το σάπιο κατεστημένο που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση .
Να μην επαναληφθεί η φυγή των νέων της δεκαετίας του 50 γιατί τώρα τα αποτελέσματα θα είναι πολύ χειρότερα αφού δε θα φύγουν μόνο εργατικά χέρια για την επιβίωση αλλά και επιστήμονες , πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κυρίως τα ανήσυχα μυαλά .

                                                                                          Ευστάθιος Μαρματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου