Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Μικρή πολιτική για μεγάλες υποθέσεις: άλλη μια διαβούλευση για το χωροταξικό της Στερεάς

Μια περίεργη "διαβούλευση" για το χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου στη Χαλκίδα μετά από πρόσκληση της "περιφερειακής ενότητας Εύβοιας" (;). Είχε προηγηθεί η ανάθεση της μελέτης από το ΥΠΕΚΑ και στη συνέχεια δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση για την πρώτη φάση στις  22 και 24 Ιανουαρίου σε Λαμία και Χαλκίδα αντίστοιχα. Μέχρι τα τέλη Φλεβάρη είχε προγραμματισθεί η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα...
Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρουσίαση της πρώτης φάσης συνοδεύτηκε από αυξημένο ενδιαφέρον και αντιδράσεις. Ιδιαίτερα αφού στην πραγματικότητα τα "πορίσματα" και οι "διαπιστώσεις" των μελετητών εναρμονίστηκαν με τις προτεραιότητες της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας που αντιμετωπίζει τον χώρο σαν μέσο εξυπηρέτησης εταιρειών και ομίλων. Έγινε έτσι φανερό ότι παρά την "φιλολογία" για την ανάπτυξη και το περιβάλλον, πολιτικοί και επιστήμονες-χωροτάκτες συμμορφώνονται με σχεδιασμούς που βρίσκονται έτη φωτός μακρυά από την εξυπηρέτηση κοινωνικών αγαθών και στόχων. Για το θέμα είχαμε δημοσιοποιήσει αναλυτική κριτική:Με πρόσχημα τη χωροταξία, παραδίδεται στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα η Στερεά Ελλάδα.
Κεντρική προτεραιότητα   αποδίδεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, στα οποία μάλιστα οφείλουν να συγκεντρωθούν οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις  που θα ενισχύσουν την ιδιωτική εκμετάλλευση των αυτοκινητοδρομων. Η Στερεά αντιμετωπίζεται κυρίως ως διάδρομος για την μεταφορά αγαθών και τουριστών από τα λιμάνια του Πειραιά (Cosco), της Πάτρας και δευτερευόντως Κύμης &Ιτέας, προς την υπόλοιπη χώρα και την Ευρώπη. Το πρόσφατο ταξίδι του κ.Σαμαρά στην Κίνα επιβεβαιώνει τους ήδη προφανείς αυτούς σχεδιασμούς. Συγκέντρωση σε μεγάλες εταιρείες και εξαγωγή των πόρων δίνονται ως προτεραιότητες και για την ενέργεια, τις εξορύξεις, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό.
Επειδή όμως  οι  Ευβοείς κλότσησαν διαπιστώνοντας την  υποβάθμιση που αποτυπώνεται στο σχέδιο, η περιφερειακή ενότητα (!) ανέλαβε δράση. Οργάνωσαν δεύτερη διαβούλευση όπου αντί του μελετητή που εκπονεί την μελέτη για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ, εμφανίστηκε ένα ...άλλο γραφείο που όπως προέκυψε είχε προσληφθεί (;) ως τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας. Ο λόγος της παρουσίασης μιας ακόμη προσέγγισης για το "αναπτυξιακό" προφίλ της περιοχής, μένει να διευκρινιστεί. Ιδιαίτερα αφού φρόντισαν να κινηθούν σε ασφαλή ύδατα αποφεύγοντας τις κακοτοπιές. Παρά τις ερωτήσεις, δεν τοποθετήθηκαν για μια κραυγαλέα παραφωνία που προωθείται από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή και επιχειρείται να νομιμοποιηθεί μέσω του νέου χωροταξικού: την ίδρυση ιδιωτικής ΒΙΠΕ (του ομίλου ΤΕΡΝΑ) στην Βόρεια Εύβοια με αδιευκρίνιστο είδος και αριθμό εγκαταστάσεων, χωρίς να συνδέεται με τις υφιστάμενες δραστηριότητες στην περιοχή και χωρίς να προβλέπεται από κανένα υφιστάμενο σχεδιασμό. (1)
Αντίστοιχα δεν υπήρχαν απαντήσεις για την αντιμετώπιση της μετατροπής της Σκύρου και της Νότιας Εύβοιας σε εργοτάξια βιομηχανικών αιολικών διατάξεων, την παραπομπή των οδικών συνδέσεων στο εσωτερικό της Εύβοιας στις καλένδες και κυρίως δεν δόθηκαν κατευθύνσεις για την διεκδίκηση των όποιων βελτιώσεων ή αλλαγών στο χωροταξικό που εκπονείται από ένα άλλο γραφείο. Οι εξελίξεις θα δείξουν αν η μόνη προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Περιφέρειας είναι να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να φανεί ότι κάτι κάνουμε. Και το ερώτημα παραμένει: μέχρι πότε θα μας τάζουν χάντρες και καθρεφτάκια;
.
(1) Για την ιστορία: ο σημερινός υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την γ.γ. βιομηχανίας (και πρώην περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας) Αθ. Σκορδάς, ήταν εκ των συντακτών της περιβαλλοντικής μελέτης της ΒΙΠΕ Β.Εύβοιας και εκπρόσωπος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όταν παρουσίαζε τα επενδυτικά της σχέδια στην περιοχή το καλοκαίρι του 2010. 
Το 2011 η επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας Στερεάς ενέκρινε σε δύο θυελλώδεις συνεδριάσεις την περιβαλλοντική μελέτη της ΒΙΠΕ Β.Εύβοιας. Ο περιφερειάρχης δεν δέχθηκε να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρά τις αρχικές του δεσμεύσεις ότι τα σοβαρά θέματα θα συζητιούνται από το συμβούλιο. 
Στην αρχή του 2013, παρά τις ενστάσεις υπογράφηκε η υπουργική απόφαση έγκρισης της ΒΙΠΕ. 
Πριν από λίγες ημέρες, οι κ. Σκορδάς (υφυπουργός ανάπτυξης) και Περγαντάς (περιφερειάρχης) συνδιοργάνωσαν  "Αναπτυξιακό Συνέδριο της περιφέρειας Στερεάς" στο ξενοδοχείο Γαλήνη στα Καμένα Βούρλα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου