Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ EUROGROUP

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ, ΜΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!
Η ξεπουλημένη Κυπριακή κυβέρνηση και μαζί της η παραδομένη και εξωνυμένη κυβέρνηση Σαμαρά δεν υπόγραψαν μόνο μια κατάπτυστη και αποικιακή συμφωνία στο Eurogroup.
Έκαναν κάτι πολύ χειρότερο. Κάτι που δεν έχει υπογράψει ποτέ και πουθενά ούτε η πιο εξευτελισμένη αποικία.
Υπέγραψαν στην ουσία σε λευκό χαρτί, στο οποίο συγκεκριμένους και λεπτομερείς όρους της ολοκληρωμένης συμφωνίας θα τους βάλει στην πραγματικότητα και στην πορεία η τρόικα, κατά τα αδίστακτα συμφέροντα και τις προτεραιότητές της.

Το πρώτο πράγμα που περιλαμβάνει με πολλές αοριστίες αλλά με σαφήνεια ως κατάληξη η συμφωνία-τραγωδία του Eurogroup είναι η ουσιαστική διάλυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, από το οποίο, ότι απομείνει στη ζωή..., θα είναι αξιοθρήνητο και τόσο αναξιόπιστο και αφερέγγυο που θα μοιάζει με "ζωντανό πτώμα". Για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ευρωζώνης ελήφθη απόφαση να πτωχεύσει και να κλείσει πάραυτα μια μεγάλη τράπεζα όπως η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Η Λαϊκή Τράπεζα θα χωρισθεί σε "καλή" και "κακή". Στην "καλή" θα μεταφερθούν οι καταθέσεις κάτω των 100χιλ. και τα δυσθεώρητα χρέη της Λαίκής προς την ΕΚΤ, τα οποία παραδόξως συσσωρεύτηκαν με τα στραβά μάτια της ίδιας της ΕΚΤ και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ). Στη συνέχεια αυτές οι καταθέσεις κάτω των 100χιλ. και το χρέος προς την ΕΚΤ(!) της "καλής" Λαϊκής, θα μεταφερθούν στην Κύπρου. Οι καταθέσεις στην Λαίκή άνω των 100χιλ. που θα μείνουν στην "κακή" τράπεζα όχι απλώς θα κουρευτούν βάναυσα αλλά στην ουσία θα χαθούν , αφού η "κακή" Λαίκή θα τεθεί σε εκκαθάριση και όπως λέει η απόφαση του Eurogroup "θα κλείσει με τον καιρό".
Όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου κατ'αρχάς, θα ενσωματώσει την "καλή" Τράπεζα της Λαϊκής αλλά μαζί με το χρέος των 9 δις προς την ΕΚΤ που θα της είναι "βραχνάς". Στη συνέχεια η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά από το "κούρεμα" των καταθέσεων πάνω από 100χιλ. , που θα μετατρέπονται σε μετοχές και με τη συνεισφορά των μετόχων και ομολογιούχων της, μέχρι να φθάσει σε δείκτη ιδίων κεφαλαίων 9%. Και επειδή όλα δείχνουν ότι η συνεισφορά των μετόχων και των ομολογιούχων της θα είναι μηδαμινή, όλο το βάρος της επανακεφαλαιοποίησης θα πέσει στο κούρεμα των καταθέσεων που θα φτάσει σε πρωτοφανή ύψη. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για"κούρεμα" άνω του 30%, χωρίς να μπορούν, όμως, να δεσμευτούν. Η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε για "γουρούνι στο σακί". Είναι το πιο πιθανόν το "κούρεμα" στην Κύπρο να φθάσει μεταξύ 40-60% πράγμα που θα σημαίνει και το ουσιαστικό τέλος κάθε αξιοπιστίας της τράπεζας, την οποία θα την αναφέρουν μόνο ως "σκιάχτρο" για τους καταθέτες. Στο μεταξύ μέχρι να ολοκληρωθεί και αν ολοκληρωθεί , η ανακεφαλαιοποίηση, οι υπό "κούρεμα" καταθέσεις θα παραμένουν ολοσχερώς "παγωμένες".
Να σημειώσουμε εδώ ότι η απόφαση του Eurogroup απαγορεύει ρητά τη χρησιμοποίηση των τροϊκανών δανείων (δάνεια από ESM) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προφανώς, αυτά τα δάνεια θα κατευθυνθούν κατά δόσεις , με εκταμιεύσεις οι οποίες θα αρχίσουν από το Μάη και στο βαθμό που η Κύπρος θα τηρεί αυστηρά το μνημονιακό πρόγραμμα που θα συνομολογήσει με την τρόικα.
Έτσι ο ESM ο οποίος δημιουργήθηκε και προικοδοτήθηκε με 700δις από την ευρωζώνη για να παρεμβαίνει προς επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν πρόβλημα, αλλάζει ουσιαστικά τον χαρακτήρα και την αποστολή του.
Από δω και μπρος αν οι τράπεζες έχουν πρόβλημα δεν θα φταίνε οι αρχές εποπτείας ούτε τόσο οι μέτοχοι και οι διοικήσεις τους αλλά οι καταθέτες , στην αρχή οι "ανασφάλιστοι", δηλ. αυτοί πάνω από 100χιλ. και στη συνέχεια όλοι οι καταθέτες!!!
Αναφορικά τώρα με το μύθο των καταθέσεων κάτω από 100χιλ., οι οποίες σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις δεν θα πειραχτούν. Αυτό είναι ψέμμα , διότι όπως είναι γνωστόν τα ποσά ανάληψης και αυτών των καταθέσεων είναι περιορισμένα, οι καταθέσεις αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, που δεν έχει οριστεί ακόμα, δεν θα μπορούν να μετακινηθούν, ενώ είναι αβέβαιον το τι θα επακολουθήσει στο μελλον.
Είναι προφανές ότι με τέτοιου είδους μέτρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύρπου δεν εξυγιαίνεται αλλά καταστρέφεται ολοσχερώς, χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι θα μείνουν στο δρόμο, η φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο θα είναι γενική, χιλιάδες επιχειρήσεις που στηρίζονταν στις τράπεζες θα βάλουν λουκέτο, η ανεργία θα εκτιναχτεί και η ύφεση θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, πολύ περισσότερο που το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ήταν υπερδιογκωμένο, κατάσταση που τώρα μόλις ανακάλυψαν, επιλεκτικά , οι κυρίαρχοι κυρίως γερμανικοί κύκλοι της ευρωζώνης.  
Όσον αφορά τη Ρωσία, το πλήγμα που εδέχθη η ίδια και κυρίως πολυάριθμοι ολιγάρχες της που είχαν καταφύγιο την Κύπρο και τώρα αναζητούνται μανιωδώς από τραπεζίτες της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Λετονίας κλπ. είναι σημαντικό , πράγμα που ομολόγησε και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Παρ΄όλα αυτά, όμως, ο Πούτιν δέχθηκε να μπει σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δις, πράγμα για το οποίο κάνει εντυπωσιακά έκκληση η απόφαση του Eurogroup! Kι αυτό , μάλλον, διότι η Ρωσία φαίνεται πως ήλθε σε συννενόηση με την ΕΕ για τα μέτρα στην Κύπρο, ενώ πιθανολογείται ότι υπάρχει και άτυπη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας για εν μέρει αποζημίωση των Ρώσων καταθετών ή ίσως και άλλα ευνοϊκά μέτρα.
Η Κύπρος λάθος ανέμενε στήριξη , αν την ανέμενε και δεν έριχνε στάκτη στα μάτια του κόσμου, από τη Ρωσία και μάλιστα για ένα τόσο μείζον για τη Γερμανία και την ευρωζώνη θέμα.
Κυρίως, όμως για να βρει κάποιος στήριξη και συμμάχους , πρέπει ο ίδιος να είναι αποφασισμένος να μπει μπροστά και να δόσει τη μάχη.
Η Κυπριακή ηγεσία , όμως, ήταν εξ'αρχής παραδομένη στο ευρώ, την ευρωζώνη και τη Γερμανία. Ποιό και γιατί , λοιπόν, να διακινδυνεύσει για χάρη της;
ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΛΙΤΟΤΗΤΑ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!
Η άθλια Κυπριακή ηγεσία δεν συνυπέγραψε μόνο την ουσιαστική καταβαράθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Συνυπέγραψε την έρευνα στην Κύπρο για το ξέπλυμα χρήματος από ιδιωτική διεθνή εταιρεία , πράγμα που θα διατηρεί υπό απόλυτο , επιλεκτικό έλεγχο της τρόικας όλη την πολιτικοοικονομική ζωή της Κύπρου.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013
 http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου