Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «Fish ‘n chips»


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Σάββατο 23/2/2012 στις 7.30μμ
ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «Fishn chips»
μετά την προβολή
Παίζουν: Μάριος Ιωάννου, Marlen Kaminsky, Anne - Μarie O' Sullivan, Διομήδης Κουφτερός, Άλκηστις Παυλίδου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Αντρέας Φυλακτού, Στέφανι Νεοφύτου
Συντελεστές:...
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου
Φωτογραφία: Γιώργος Γιαννέλης
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου – Ηλίας Δημητρίου
Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Ήχος: Μάρκο Λόπεζ
Κουστούμια: Νότης Παναγιώτου

Το trailer της ταινίας: http://www.youtube.com/watch?v=YT1_pS71z2Q

Οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες κινηματογραφικοί ήρωες αγωνιούν να προσδιορίσουν τον εαυτό τους σύμφωνα με τον τόπο και την οικογένεια. Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ηλία Δημητρίου  είναι μία ρεαλιστική ιστορία, με χιούμορ και συγκίνηση, πέρα από μάταιους αυτοπροσδιορισμούς, ταυτότητες και σύνορα.
Στην Αγγλία είναι ένας «bubble», στην Κύπρο τον αποκαλούν «Τσάρλι» ή BBC (British Born Cypriot = Κύπριος Γεννημένος στην Βρετανία), στην Ελλάδα είναι «ο Κύπριος» Το πραγματικό όνομά του είναι Αντι, δουλεύει στο «φισιάδικο» ενός Τουρκοκύπριου στο Λονδίνο τηγανίζοντας μπακαλιάρο με πατάτες, και όταν θα προσπαθήσει να ανοίξει δικό του μαγαζί με το εγγλέζικο παραδοσιακό φαγητό στη Λάρνακα το όνειρό του θα μετατραπεί σε εφιάλτη
Ο Άντυ είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στις αξίες της οικογένειας και της πατρίδας. Όμως τι γίνεται όταν η μία έρχεται αντιμέτωπη με την άλλη; Πώς να θεωρήσεις οικογένεια κάποιον από άλλη πατρίδα; Πώς να κάνεις οικογένεια μακριά από τον τόπο που θεωρείς πατρίδα; Ο γεμάτος ενέργεια και ταυτόχρονα εσωτερική μελαγχολία Μάριος Ιωάννου, ενσαρκώνει ιδανικά τον απελπισμένα αισιόδοξο Άντυ.

Σημείωμα Σκηνοθέτη:
«Πάντα με απασχολούσε το θέμα της ταυτότητας και της πατρίδας. Προέρχομαι από μια οικογένεια μεταναστών και προσφύγων. Ο πατέρας μου είναι γεννημένος στην Αγγλία από Κύπριους μετανάστες κι εγώ έχω τρεις υπηκοότητες, την αγγλική, την ελληνική και την κυπριακή. Το σπίτι που γεννήθηκα βρίσκεται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Μετά τον πόλεμο του ’74 λοιπόν, απέκτησα και την ταυτότητα του πρόσφυγα. Έψαχνα πάντα να βρω τη σχέση μεταξύ πατρίδας και χώρας προέλευσης. Με αυτή την ταινία προσπαθώ να βρω μια απάντηση στην ερώτηση του Άντυ. Πού είναι η πατρίδα του».



Βιογραφικό του Σκηνοθέτη:
Ο Ηλίας Δημητρίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1965.
Σπούδασε στην αρχή Θεολογία και έπειτα Κινηματογράφο στην Αθήνα.
Ζει στην Αθήνα όπου και εργάζεται ως σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη και μοντέρ.
Οι ταινίες μικρού μήκους του έχουν αποσπάσει αρκετά βραβεία και διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Επιλεκτική φιλμογραφία
2011 Fish’n chips
2008 Πολ Όστερ (ένα πορτρέτο για την εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας)
2007 Ο πιο καλός ο μαθητής (ντοκιμαντέρ 52’ παραγωγή ΕΡΤ)
2007 Γράμματα χωρίς παραλήπτη (ντοκιμαντέρ 42΄παραγωγή Ε.Λ.Ι.Α.)
2006 Πρόβα Παλτού (21’ μυθοπλασία, Μικρού Μήκους παραγωγή ΕΡΤ )
2005 Κώστας Τσόκλης, (ντοκ για την σειρά ιστορία των χρόνων μου παραγωγή ΕΡΤ)
2004 Πύλα, αυτοί που πάντα έμεναν μαζί, ντοκιμαντέρ 52’ παραγωγή ΕΡΤ
2003 Ξένη Αθήνα, ντοκιμαντέρ 52’ παραγωγή ΕΡΤ
2003 Πλατεία Θεάτρου, ντοκιμαντέρ ντοκιμαντέρ 52’ παραγωγή ΕΡΤ
2002 Γιώργος Αρβανίτης, ντοκιμαντέρ 56’ παραγωγή ΕΡΤ
2001 Εντός των τειχών, ντοκιμαντέρ 57’ παραγωγή ΕΡΤ
2000 Merry Kitschmas (18’ μυθοπλασία, μικρού μήκους)
1998    Tricolore (μυθοπλασία, μικρού μήκους)
1996 Prive (μυθοπλασία, μικρού μήκους)
1992 Tabus und Libido (μυθοπλασία, μικρού μήκους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου