Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ομιλία του Βασίλη Κυριακάκη Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού



ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πριν ακόμη κοπάσουν τα χειροκροτήματα και οι θριαμβολογίες της Συγκυβέρνησης για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με οριακή πλειοψηφία, οι εκπρόσωποι των δανειστών άρχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης για την οποία, όπως μας είπαν, είναι νωρίς να παρθεί απόφαση και η οποία ενδεχομένως θα δοθεί σε δύο ή τρεις δόσεις μέσα στους επόμενους μήνες.
Καλά, δεν μας διαβεβαίωνε προχθές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από αυτό εδώ το Βήμα, ότι η ψήφιση των μέτρων ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση της δόσης; Δεν μας είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις 19 Οκτώβρη από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τις 16 Νοέμβρη, πράγμα που το αναπαρήγαγαν από τότε οι συνεταίροι του, ο κ. Βενιζέλος, ο  κ. Κουβέλης και τα ...
γνωστά ΜΜΕ;
Ήξεραν, όμως, όλοι τους ότι δεν επρόκειτο να δοθεί η δόση τουλάχιστον πριν το τέλος Νοέμβρη.
Άρα, λοιπόν, το όριο της 16ης Νοέμβρη ήταν για μία ακόμη φορά ένας ωμός, κυνικός εκβιασμός της εσωτερικής τρόικα, προκειμένου να περάσουν τα απάνθρωπα μέτρα από τη Βουλή.
Για μία ακόμη φορά, μέσω αυτού του εκβιασμού, προσπάθησαν να πείσουν ότι δεν θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα.
Πρόκειται για συνειδητά ψέματα και ωμό εκβιασμό κατά συρροή, αφού προεκλογικά μας έλεγαν ότι τα λεφτά τελειώνουν στα μέσα Ιουλίου.
Τι σημαίνουν, όμως, αυτά; Ότι έχει από την ίδια τη ζωή επιβεβαιωθεί μία μεγάλη αλήθεια, πως, ναι, ακόμα και στην τωρινή περίοδο της πρωτοφανούς ύφεσης, οι μισθοί και οι συντάξεις δεν πληρώνονται από τις δόσεις, ότι αν δεν πληρώσουμε τους τόκους, τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε, έστω και με δυσκολία, και χωρίς τις δόσεις του δανείου. Άλλωστε, από τα 31,5 δισεκατομμύρια της επόμενης δόσης, τα 25 δισεκατομμύρια θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα σε χρεολύσια και ομόλογα του Δημοσίου.
Μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι οι δανειστές θα αφήσουν τις τράπεζες να καταρρεύσουν;
Χρησιμοποιείτε, όμως, κι ένα άλλο ψευτοεπιχείρημα, που ακούστηκε και προχθές εδώ μέσα: Ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Προϋπολογισμού είναι αναγκαία, παρότι επώδυνη και για τους δικούς σας ανθρώπους όπως μας είπατε. Αναγκαία για την απαλλαγή μας από το δανεισμό, για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και τη μείωσή του.
Η αμείλικτη, όμως, γλώσσα των αριθμών, που τόσο αγαπάτε, σας διαψεύδει. Το δημόσιο χρέος το 2013 θα εκτιναχθεί στο 189% του ΑΕΠ και το 2014 στο 192% του ΑΕΠ, που προφανώς δεν είναι ούτε εξυπηρετήσιμο, ούτε βιώσιμο.
Τα μέτρα, λοιπόν, είναι αναποτελεσματικά ως προς το διακηρυγμένο στόχο τους.
Το κυριότερο, όμως, δεν είναι η αναποτελεσματικότητά τους, αλλά οι καταστροφικές τους για την κοινωνία και το λαό συνέπειες. Διότι τα φέρνετε σε μία ήδη καθημαγμένη κοινωνία με ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, με το 1/3 των νοικοκυριών κάτω από το όριο της φτώχειας, με το 1/3 του πληθυσμού ανασφάλιστο. Κι ενώ οι ανάγκες για κοινωνικές και υγειονομικές παροχές είναι σήμερα παραπάνω από κατ’ επείγουσες, εσείς από τη μια πλευρά περικόπτετε κι άλλο τις δαπάνες -κατά 9 δισεκατομμύρια- με αιματηρές περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και από την άλλη αυξάνετε παραπέρα το κόστος ζωής με αυξήσεις φόρων, εισιτηρίων, τιμολογίων ΔΕΗ, αυξήσεις στη συμμετοχή των φαρμάκων.
Εκεί, όμως, που γίνεται πραγματικά η σφαγή των νηπίων και των γερόντων με τον Προϋπολογισμό, είναι οι συνέπειές τους στο κοινωνικό κράτος με περικοπές 6,2 δισεκατομμυρίων, που αφορούν τις συντάξεις –περικοπές 5,5 δισεκατομμύρια- την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη -500.000.000- τα κοινωνικά επιδόματα -0,2 δισεκατομμύρια- ακόμα και των αναπήρων, των ανασφάλιστων συνταξιούχων, των ηλικιωμένων, των ανέργων, το χτύπημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νοσοκομείων, παρότι σήμερα καταρρέουν.
Επίσης, ο Προϋπολογισμός υπονομεύει την όποια δυνατότητα ανάπτυξης, χτυπώντας τη γεωργική παραγωγή, τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, με περικοπές ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων. Κι ενώ πολλοί από αυτούς τους αγρότες αναγκάστηκαν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά αντί να καλλιεργήσουν τα χωράφια, τους επιβάλλετε και εισφορά 30%.
Πιο ειδικά για την Υγεία: Χθες από αυτό εδώ το Βήμα ο κ. Λυκουρέντζος, ο Υπουργός της Υγείας, σε μία προσπάθεια να πολώσει ιδεολογικά τη συζήτηση και να αποσείσει, αν θέλετε, και τις ευθύνες του για την κατάσταση στην Υγεία, ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας την αντικομμουνιστική υστερία, τρομοκρατώντας τον ελληνικό λαό, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αν βγει κυβέρνηση της Αριστεράς, αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, μέσα από ένα αυταρχικό και ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως είπε, που θα δημιουργήσει, θα πάθουμε ό,τι έπαθαν οι γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Και ποιος μιλάει για ολοκληρωτισμό; Μιλάτε εσείς που διαγράφετε τους Βουλευτές σας πριν ακόμη ψηφίσουν μέτρα, μόνο με τη δήλωσή τους ενάντια στα μέτρα;
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να πούμε δύο πράγματα για τον προϋπολογισμό της Υγείας. Και αυτός ο Προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την απόσυρση του Κράτους από τη βασική του υποχρέωση χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας που θα εξασφαλίσει την επιβίωση του λαού, τη στιγμή που εσείς παραδέχεστε ότι υπάρχει αύξηση για υπηρεσίες Υγείας κατά 30%.
Και επειδή και πάλι η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών αποκαλύπτει, μάθετε, λοιπόν, ότι τα δύο τελευταία χρόνια του μνημονίου οδήγησαν σε αύξηση της περιγεννητικής θνησιμότητας κατά 50%, από έξι θανάτους ανά χίλιες γεννήσεις σε εννέα θανάτους ανά χίλιες γεννήσεις. Και αυτά είναι στοιχεία της UNISEF. Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 30% και η θνησιμότητα και νοσηρότητα λόγω ανεργίας και περικοπών δημόσιων δαπανών, κατά 20% με 30%, σύμφωνα στοιχεία της Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Το συμπέρασμα; Το μνημόνιο όχι απλά βλάπτει σοβαρά την υγεία, αλλά και δολοφονεί.
Αν, όμως, έτσι είναι τα πράγματα, δηλαδή η μνημονιακή πολιτική ούτε πιάνει τους στόχους, αλλά εξοντώνει και το λαό, γιατί άραγε τη συνεχίζετε; Τι δείχνει αυτό; Ότι ο πραγματικός στόχος δεν είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά η κατεδάφιση κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων ενός αιώνα, η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επιβίωση του κεφαλαίου μέσα από την κρίση, καθώς και η οριστική υποδούλωση της χώρας στους τροϊκανούς και Μερκελιστές και η μετατροπή της και τυπικά σε προτεκτοράτο. Πώς δρομολογείται αυτό; Ήδη μας το είπαν προχθές ο κ. Ο’ Κόνορ και ο κ. Όλι Ρεντ κι εδώ μέσα χθες ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Μητσοτάκης, ότι πριν ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης, πρέπει να υπάρξει και άλλη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Δηλαδή, έρχεται και επόμενο μνημόνιο, με το οποίο εκτός των παραπάνω, θα ρυθμιστεί και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να περάσουν στον έλεγχο των ξένων τοκογλύφων.
Η τρόικα, λοιπόν, δεν θα μας δώσει την επόμενη δόση εάν δεν περάσουν όλα αυτά τα αδιανόητα και σκανδαλώδη. Και θα συνεχίσουν να εκβιάζουν τον ελληνικό λαό με μοχλό τους ντόπιους μνημονιακούς, μέχρι να πετύχουν τη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο.
Είναι, άραγε, λαϊκισμός να μιλήσει κανείς για προδοσία της χώρας και του λαού; Είναι, άραγε, μικροπολιτική το αίτημα για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, τη μόνη δημοκρατική πολιτική λύση διεξόδου και επιβίωσης του λαού;
Ό,τι κι αν κάνετε, κύριοι της Συγκυβέρνησης, για να αναβάλετε αυτή τη διέξοδο, ο λαός μας, ο δημοκρατικός και ανυπότακτος ελληνικός λαός που προχθές αψήφησε τους τόνους χημικών και την καταρρακτώδη βροχή και θα το επαναλάβει μεθαύριο, θα επιβάλει τη δημοκρατική λύση των εκλογών για να καταργήσει τα μνημόνια, για να διώξει την τρόικα, για να αναλάβει την ιστορική ευθύνη ανασυγκρότησης της χώρας.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου