Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σε λίγες ώρες φτάνει στη Γάζα το Estelle



Στις ακτές της Γάζας αναμένεται να φτάσει τα ξημερώματα το ιστιοφόρο Estelle. Οι κρίσιμες ώρες είναι μεταξύ 6-10 το πρωί, όταν και αναμένεται να συναντηθεί με τα ισραηλινά πολεμικά πλοία. Συνέντευξη τύπου και δημόσια δήλωση στήριξη της αποστολής από πολιτικά πρόσωπα, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Στο πλοίο επιβαίνουν και Έλληνες ακτιβιστές, ανάμεσά τους και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Για το εγ­χεί­ρη­μα του Estelle, στην αί­θου­σα της πα­λιάς Πρυ­τα­νεί­ας του Εθνι­κού Με­τσό­βιου ...
Πο­λυ­τε­χνεί­ου, η Πρω­το­βου­λία «Ένα Κα­ρά­βι για τη Γάζα», έδωσε σή­με­ρα συ­νέ­ντευ­ξη τύπου.
Στις λε­πτο­μέ­ρειες του τα­ξι­διού και την πο­λι­τι­κή διά­στα­ση της απο­στο­λής ανα­φέρ­θη­καν στις ομι­λί­ες τους ο Τ. Πο­λί­της, πα­νε­πι­στη­μια­κός, ο Δ. Πε­λώ­νης, δη­μο­τι­κός σύμ­βου­λος Χο­λαρ­γού-Πα­πά­γου, η ηθο­ποιός Μ. Πα­πα­δη­μη­τρί­ου και οι βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΕΚΜ, Θ. Δρί­τσας και Τ. Κου­ρά­κης. Ο τε­λευ­ταί­ος  ανέ­γνω­σε επι­στο­λή στή­ρι­ξης του προ­έ­δρου της Κ.Ο. Αλέξη Τσί­πρα και δή­λω­σε την αμέ­ρι­στη συ­μπα­ρά­στα­ση ολό­κλη­ρης της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην προ­σπά­θεια. Το παρών έδω­σαν επί­σης, οι βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΕΚΜ Δ. Γε­λα­λής και Μ. Μπό­λα­ρη, ο Α. Χά­γιος, πε­ρι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Ατ­τι­κής και η Ι. Κο­ντού­λη, επι­κε­φα­λής της προ­ε­κλο­γι­κής εκ­στρα­τεί­ας των Οι­κο­λό­γων Πρά­σι­νων.
Την επι­στο­λή υπο­στή­ρι­ξης για το τα­ξί­δι του Estelle υπέ­γρα­ψαν σύσ­σω­μη η ΚΟ ομάδα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ο Άγ­γε­λος Χά­γιος εκ μέ­ρους της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ, 6 βου­λευ­τές της ΔΗΜΑΡ και ο Μίκης Θε­ο­δω­ρά­κης.
Εκτός από τους πα­ρα­πά­νω, εκα­το­ντά­δες κό­σμου έχουν και αυτοί υπο­γρά­ψει την επι­στο­λή στή­ρι­ξης του Estelle. Προ­σω­πι­κό­τη­τες από τον χώρο της Επι­στή­μης, της Τέ­χνης και του Πο­λι­τι­σμού, φο­ρείς, σύλ­λο­γοι και ο κό­σμος που πα­ρα­δο­σια­κά στέ­κε­ται στο πλευ­ρό των αγω­νι­ζό­με­νων Πα­λαι­στι­νί­ων: http://​www.​shiptogaza.​gr
Επί­σης, δια­βά­στη­καν επι­στο­λές τριών εκ των μελών της ελ­λη­νι­κής συμ­με­το­χής και συ­γκε­κρι­μέ­να των Βαγ­γέ­λης Πισ­σία, συ­ντο­νι­στή της απο­στο­λής και Β. Δια­μα­ντό­που­λου και Δ. Κο­δέ­λα, βου­λευ­τών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΕΚΜ. Στο πλοίο βρί­σκο­νται μαζί τους ο Λου­κάς Στα­μέλ­λος,  και ο Μι­χά­λης Τι­κτό­που­λος, μέλη της Πρω­το­βου­λί­ας «Ένα Κα­ρά­βι για τη Γάζα» και άλλοι ακτι­βι­στές από Κα­να­δά, Νορ­βη­γία, Σου­η­δία και ΗΠΑ. Ανά­με­σά τους και τρεις Ισ­ραη­λι­νοί πο­λί­τες.
Τέλος, χαι­ρε­τι­σμό απεύ­θυ­νε και εκ­πρό­σω­πος της Ομο­σπον­δί­ας Δι­δα­κτι­κού προ­σω­πι­κού ΤΕΙ.
Το Estelle ξε­κί­νη­σε το τα­ξί­δι του από το Μάλμε της Σου­η­δί­ας και στις 6 Οκτω­βρί­ου απέ­πλευ­σε από τη Νά­πο­λη της Ιτα­λί­ας με προ­ο­ρι­σμό η Γάζα. Στην Κρήτη επι­βι­βά­στη­καν και τα μέλη της ελ­λη­νι­κής απο­στο­λής.
Οι ισ­ραη­λι­νές αρχές έχουν προει­δο­ποι­ή­σει ότι δεν θα επι­τρέ­ψουν την προ­σέγ­γι­ση του πλοί­ου στη Λω­ρί­δα της Γάζας. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο ισ­ραη­λι­νός στρα­τός είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει στις 31 Μαΐου του 2010 αι­μα­τη­ρή ει­σβο­λή στο τουρ­κι­κό πλοίο Mavi Marmara, που προ­σπά­θη­σε να φτά­σει στη Λω­ρί­δα της Γάζας.
Το φορ­τίο που με­τα­φέ­ρει το πλοίο Estelle και που προ­ο­ρί­ζε­ται για τον απο­κλει­σμέ­νο Πα­λαι­στι­νια­κό λαό της Γάζας πε­ρι­λαμ­βά­νει τα εξής:
 2 ελαιό­δεν­δρα
 41 τό­νους τσι­μέ­ντο
 ανα­πη­ρι­κά κα­ρο­τσά­κια
 ια­τρι­κό εξο­πλι­σμό
 παι­δι­κά βι­βλία
 παι­χνί­δια
 300 μπά­λες πο­δο­σφαί­ρου
 μου­σι­κά όρ­γα­να
 θε­α­τρι­κό εξο­πλι­σμό (κυ­ρί­ως εξο­πλι­σμό φω­τι­σμού)

Πιστό στη συμ­μα­χία του με το κρά­τος-δο­λο­φό­νο του Ισ­ρα­ήλ, το υπουρ­γείο εξω­τε­ρι­κών έβγα­λε ανα­κοί­νω­ση που προ­έ­τρε­πε στη μη συμ­με­το­χή Ελ­λή­νων στο εγ­χεί­ρη­μα της άρσης του απο­κλει­σμού της Γάζας, τη στιγ­μή που ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και η υπό­λοι­πη Αρι­στε­ρά απαι­τούν να στα­μα­τή­σει κάθε στρα­τιω­τι­κή συ­νερ­γα­σία με τους σφα­γείς σιω­νι­στές.
Η απο­στο­λή του Estelle συν­δέ­ε­ται άμεσα με τους αγώ­νες των ερ­γα­ζο­μέ­νων και της νε­ο­λαί­ας στην Ελ­λά­δα. Η έμπρα­κτη αλ­λη­λεγ­γύη μας στους Πα­λαι­στί­νους αγω­νι­στές, που κα­θη­με­ρι­νά έρ­χο­νται αντι­μέ­τω­ποι με το θά­να­το και την εξα­θλί­ω­ση, εξαι­τί­ας της ισ­ραη­λι­νής κα­το­χής και του απο­κλει­σμού της Γάζας, είναι το ίδιο απα­ραί­τη­τη, όπως και η αντί­στα­ση στη βαρ­βα­ρό­τη­τα των μνη­μο­νί­ων και της λι­τό­τη­τας.
Όπως ση­μειώ­νει και ο Δ. Κο­δέ­λας, βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, σε δή­λω­σή του πάνω από το ιστιο­φό­ρο: «Με αυτή την έν­νοια, σε ένα πε­ρι­βάλ­λον γκρί­ζο, οι αρα­βι­κές εξε­γέρ­σεις, οι πλα­τεί­ες της Νό­τιας Ευ­ρώ­πης, η Πα­λαι­στι­νια­κή Αντί­στα­ση, οι αγώ­νες των λαών της γει­το­νιάς μας, ανοί­γουν για όλους μας δρό­μους ελ­πί­δας και νίκης».

http://www.rproject.gr

Τα παι­διά της Γάζας φω­νά­ζουν welcome Estelle:
http://​www.​youtube.​com/​watch?​v=bnHke8F3PbQ&​feature=youtu.​be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου