Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση των “Πολιτών στο Προσκήνιο”, με τους εργαζόμενους των συνεργείων της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
 Ιτέα 10-9-2012 Θέμα: Συνάντηση με τους εργαζόμενους των συνεργείων της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας.
Την Δευτέρα 10/9 επισκέφτηκα τους εργαζόμενους του συνεργείου της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας σε δύο διαφορετικούς χώρους. α) στον χώρο των γραφείων του συνεργείου τους β) στον χώρο του Βιολογικού καθαρισμού....

Α.
Στις 07:05 το πρωί επισκέφτηκα τους εργαζόμενους στα συνεργεία της δημοτικής ενότητας Ιτέας, στον χώρο του συνεργείου που προσέρχονται κάθε μέρα.
Είναι ο χώρος που βρίσκεται πίσω από το παλιό δημαρχείο της Ιτέας σημερινό Ωδείο.
Η συνάντηση κράτησε από τις 7:05 έως και τις 7:45.
Σας μεταφέρω τα κυριότερα από αυτά που συζητήσαμε.
1.Οι εργαζόμενοι στα συνεργεία σήμερα είναι 20, στην πραγματικότητα όμως απασχολούνται οι 17 από αυτούς στον χώρο της δημοτικής ενότητας και 3 έχουν αποσπαστεί σε άλλες εργασίες του Δήμου.(Ψαρρός, Μωραίτης, και ένας χειριστής)
Σύμφωνα με τις ανάγκες της Δημοτικής ενότητας, εκτιμούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο αριθμός των απασχολούμενων στα συνεργεία έπρεπε να είναι 26 σύνολο.
Άρα αριθμητικά στο σύνολο σήμερα υπολείπονται 9 εργαζόμενοι. (Ποσοστιαία -34%)
2. Το εισόδημά τους έχει περιοριστεί.
Από την στιγμή που ο Δήμος έγινε Καλλικρατικός, δεν πήραν ποτέ ούτε ένα μπουκάλι γάλα, ούτε ρουχισμό. Δικαιούνται 1 μπουκάλι γάλα την ημέρα και ρούχα-παπούτσια, μιας και είναι στα συνεργεία.(σύνολο 800 μπουκάλια έκαστος ως σήμερα)
3. Βασικά εργαλεία τα οποία αφαιρέθηκαν από την δημοτική ενότητα μετά την ενοποίηση των Δήμων είναι κυρίως μεταφορικά μέσα- αυτοκινούμενα. Πριν τα απαριθμήσω να αναφέρω τα εξής: Στον πρώην δήμο Ιτέας δεν υπήρχαν ουσιαστικές ελλείψεις στα συνεργεία ως αναφορά τα εργαλεία και τα μέσα που διέθετε. Υπήρχε επάρκεια σε όλα και αυτά ήταν και σε πολύ καλή κατάσταση.
Σήμερα αν εξαιρέσουμε τα εργαλεία χειρός η δημοτική ενότητα έχει «αδειάσει» κυριολεκτικά από μηχανοκίνητα μέσα. Αναφέρω:
3 ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΕΣ. Δεν υπήρχε καμιά!!!
1 ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟ το πήρανε,
1 ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΣΚΟΥΠΑ την πήρανε,(περιμένουν μήνες την αντικατάστασή της και καλά με μεγαλύτερη, που όμως έχει πρόβλημα)
1 ΚΑΛΑΘΙ ΓΕΡΑΝΟΦΟΡΟ το πήρανε
1 ΤΣΑΠΑ-ΦΟΡΤΩΤΗ (JCB) καινούργιο, το αντικαταστήσανε με ένα παλιό
1 ΠΟΥΛΜΑΝΑΚΙ 20 θέσεων καινούργιο, το πήρανε.
Πραγματικά ξεβρακώσανε τα συνεργεία της δημοτικής ενότητας Ιτέας.
Σας λέω πως στις 7:50 που έφευγα, η σκουπιδιάρα δεν είχε έρθει από Άμφισσα και ο οδηγός καθόταν φυσικά και περίμενε. Όπως μου εξήγησε, πολλές φορές έρχεται μετά της 9:00 για να ξεκινήσουν και φυσικά γυρίζουν στα σπίτια τους στις 18:00, έως να μαζέψουν σκουπίδια από Ιτιά – Κίρρα – Τριταία και μετακινηθούν 2 φορές προς τον τελικό προορισμό.
4. Πολλές φορές τους ζητάνε απαιτητικά και πιεστικά να εργασθούν εκτός ωραρίου. Φυσικά τις ώρες αυτές δεν τις πληρώνονται. Υπάρχουν φορές που το πρόβλημα που προκύπτει είναι σοβαρό, το ξέρουν και οι ίδιοι και τρέχουν. Τις περισσότερες φορές τους ζητάνε εξυπηρετήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους.
5. Μου ανέφεραν πως στον σύλλογο εργαζομένων που έφτιαξαν στον Δήμο συμμετέχει το 80% περίπου αυτών που ανήκουν στην δημ. ενότητα Ιτέας.
Το κλίμα και το αίσθημα που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι αυτό του «ναυαγού». Φυσικά τους έχει γεννηθεί η απορία με πια λογική, πήραν τα μηχανήματα από την Ιτέα και τα πήγαν σε άλλες Δημ. Ενότητες.
Η επίσημη απάντηση της αντιδημάρχου είναι πως εφ’ όσον είμαστε Καλλικρατικός δήμος τα εργαλεία – μηχανήματα – υλικά ανήκουν σε όλους.
Εκεί πάνω όπως καταλαβαίνετε αρχίζουν και τα τοπικιστικά ( Αμφισσα – Ιτιά) και λογικό είναι, την στιγμή που κάποιος είναι φορτισμένος, δεν μπορεί άμεσα να αποστασιοποιηθεί από το δικό του πρόβλημα και να το βάλει σε άλλη βάση.
Εστίασα, σε πέντε κουβέντες που τους είπα, στα εξής:
  1. Όπως σήμερα είναι φανερό, η συνολική αποτίμηση για τον Καλλικράτη είναι πως διαλύει τους δήμους . Ταυτόχρονα καταλύει κάθε κρατική κοινωνική πρόνοια και παροχή. Πέρασαν στις αρμοδιότητές του τα πάντα σε τοπικό επίπεδο, ενώ μείωσαν την κρατική επιχορήγηση σε επίπεδα μεγαλύτερα του 60%. Με αυτό τον τρόπο γίνεται αντιληπτό πως η κεντρική εξουσία θέλει να περάσει το πολιτικό κόστος στους δήμους και σε αυτό τους βοήθησε ο Καλλικράτης.
  2. Απαιτείται συσπείρωση και συνεργασία και με τους συναδέλφους από τις άλλες δημοτικές ενότητες. Μην πέσετε στην παγίδα, πως για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεται ευθύνη έχουν οι συνάδελφοί σας από την Αμφισσα π.χ. Χαϊδεύει ο δήμαρχος αυτούς, γιατί από κει περιμένει ψήφους, γι αυτό δεν τους ζορίζει, κι όχι επειδή τους αγαπά. Ταυτόχρονα προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να σας διαφοροποιήσει και κατηγοριοποιήσει.
  3. Ζήτησα τέλος βοήθεια από τους ίδιους και ενημέρωση, ώστε γρήγορα να αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που δημιουργούνται. Τους εξήγησα ότι από τον δήμο προσπαθούν και να κουκουλώσουν τα θέματα –προβλήματα που δημιουργούνται και να τα αποκρύψουν από εμάς. Ενάμιση χρόνο τώρα, δυστυχώς όσα συγκλονιστικά και αν συμβαίνουν στο Πανελλήνιο, η νοοτροπία δημάρχου αντιδημάρχων είναι η ίδια. Παλαιοκομματική, ψηφοθηρική, εξυπηρετική μικροσυμφερόντων κλπ κλπ. Δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Εμείς ως κίνηση πολιτών δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Δεν πιστεύουμε όμως πως μπορεί κάποιος να μας λύσει τα προβλήματα αν δεν ξεκουνηθούμε οι ίδιοι.
(Το θέμα αυτό της συμμετοχής και της κινητοποίησης είναι σοβαρό, το αντιμετωπίζουμε καθημερινά και ο κόσμος, οι περισσότεροι συμπολίτες μας, δεν μπορούν να διακρίνουν τι θα μπορούσαν να κάνουν. Δεν είναι της στιγμής, αλλά πρέπει άμεσα να το συζητήσουμε. Προκύπτει από τις κουβέντες πιεστικά)
(Στις 7:05 που πήγα στα συνεργεία ήταν εκεί 14 εργαζόμενοι και άλλοι 2 είχαν έρθει ως τις 7:10)
Β.
Επισκέφτηκα περίπου στις 8:00 τον Βιολογικό της Ιτέας.
Εκεί στο πόστο του ήταν ένας εργαζόμενος. Ο δεύτερος που βρισκόταν στην κουβέντα που κάναμε στον χώρο των συνεργείων δεν είχε έρθει ακόμα. Ο δεύτερος εργαζόμενος είναι ο Σακαλής και σε 1 μήνα βγαίνει στην σύνταξη.
Ο Σπύρος Κ. που ήταν εκεί θα μείνει μόνος του και από όσο καταλαβαίνω θα μείνει μόνος του για καιρό.
Όλο το καλοκαίρι βρισκόταν εκεί, χωρίς να έχει πάρει ούτε μία μέρα άδεια.
Ρούχα και παπούτσια σκισμένα! Γάντια είχε για τις εργασίες τις χειρωνακτικές. Πρόθυμος να απαντήσει και ενημερώσει και παρ’ όλες τις δυσκολίες ηθικό καλό.
Στον χώρο του Βιολογικού βρίσκεται 20 χρόνια. Έχει την απαιτούμενη εμπειρία. Δεν χρησιμοποιείται από τον δήμο αποκλειστικά στον Βιολογικό. Παγκάκια – Πινακίδες σήμανσης και βαψίματα κατά καιρούς περνάνε από τα χέρια του.
Ο Βιολογικός λειτουργούσε. Λειτουργεί καλά τους τελευταίους μήνες. Δώσανε χρήματα για αντλίες και …..ανάδευσης (περίπου 15.000€) και από τότε δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Το άμεσο που πρέπει να γίνει είναι νέα λυματοδεξαμενή για την συγκέντρωση της λάσπης.
Το άλλο που χρειάζεται είναι οι σκάρες οι οποίες έχουν καταστραφεί. Αυτές κρατάνε τα στερεά την ώρα που φτάνουν τα αστικά λύματα. Σακούλες, χαρτιά, ακόμα και σύριγγες έχει βρει. Όσα από αυτά σήμερα προσπερνούν από το πρώτο στάδιο εισαγωγής τα καθαρίζει και τα βγάζει με τα χέρια του!!!
Το κόστος που σήμερα πληρώνουμε σε ρεύμα είναι 3.000€ το μήνα.
Σε κουβέντα που κάναμε, γίνεται αντιληπτό ότι βασικός λόγος που ο βιολογικός πολλές φορές δεν λειτουργεί καλά και «μπλοκάρει» είναι η πρώτη ύλη.
Δηλαδή τα αστικά λύματα που έρχονται δεν είναι κατάλληλα να εισέλθουν για επεξεργασία. Αυτό γίνεται έντονο την περίοδο επεξεργασίας της ελιάς που τα λύματα μυρίζουν σκέτη σαλαμούρα, και πολλές άλλες φορές που η αναλογία θαλασσινού νερό ως προς τα λύματα είναι μεγάλη.
Είναι φανερό εδώ πως το δίκτυο των αστικών λυμάτων έχει πρόβλημα.
Οι αρχικοί κρίκοι της αλυσίδας που λέγεται βιολογικός καθαρισμός έχουν πρόβλημα.
Άρα όσο και αν έχεις διορθώσει το τέταρτο στάδιο που είναι ο χώρος επεξεργασίας των λυμάτων, δεν θα έχεις αποτέλεσμα σωστό.
Συμπέρασμα : πόσο σωστό είναι να προχωρήσει ο δήμος στην κατασκευή ενός νέου σύγχρονου βιολογικού καθαρισμού, όταν έχεις δίκτυο τροφοδοσίας προβληματικό;
Η λογική λέει πως ξεκινάς από το δίκτυο και στην συνέχεια πας στην εγκατάσταση του βιολογικού.
Την στιγμή μάλιστα που αυτός σήμερα μπορεί και λειτουργεί με αυτή την σύνθεση λυμάτων.
Ίσως δηλαδή αποδειχθεί αν κατασκευάσεις το δίκτυο πως ακόμα δεν είναι αναγκαίο να φτιάξεις από την αρχή τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων.
Μέγκος Παναγιώτης
Δημ.Σύμβουλος Δήμου Δελφών
Πολίτες στο Προσκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου