Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αντίθετοι σε υδροηλεκτρικό έργο και την καταστροφή του ποταμού Κόκκινου οι κάτοικοι του Δάφνου Φωκίδας

Υδροηλεκτρικό έργο απειλεί το Δάφνο Φωκίδας

Αγώνα για να διασώσουν το ποτάμι Κόκκινος που υδρεύει το χωριό τους, το παρθένο φυσικό περιβάλλον, το μικρο-κλίμα και τη φυσιογνωμία του χωριού τους, ξεκίνησαν στο Δάφνο Φωκίδας. Αιτία τα σχέδια μιας ακόμη εταιρείας που αποφάσισε να στήσει ένα υδροηλεκτρικό έργο 2 MW, στο ποταμάκι Κόκκινο, σε περιοχή προστατευόμενη στο δίκτυο NATURA. Έργο που αν υλοποιηθεί θα δημιουργήσει μικρό φράγμα, θα μεταφέρει το νερό σε μήκος 2,2 χλμ,  θα περιλαμβάνει  δρόμους και μονάδα παραγωγής ρεύματος   θα  ισοπεδώσει αιωνόβια πλατάνια, θα θέσει σε κίνδυνο εξαφάνισης την  πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής, θα καταστρέψει δηλαδή μια μοναδική και ανέγγιχτη περιοχή  με κύριο σκοπό και στόχο το κέρδος των επιδοτήσεων που πληρώνουμε ως καταναλωτές και φορολογούμενοι. Δεν είναι οι μόνοι: στα Βαρδούσια, τον Τυμφρηστό και τα Άγραφα, δεκάδες "μικρά υδροηλεκτρικά" που σχεδιάζονται επάνω στα ίδια ποτάμια, θα εκτρέπουν διαρκώς τις ...
ροές των ποταμών διαταράσσοντας οριστικά την φύση και τον υδρολογικό κύκλο.(Σχετικά: Θυσία στο βωμό του κέρδους τα ποτάμια της Ευρυτανίας (και όχι μόνο)
Οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει συστηματικό αγώνα για να αποτρέψουν την καταστροφική "επένδυση" , που είναι στο στάδιο της γνωμοδότησης από την  Επιτροπή Περιβάλλοντος. Σε λαϊκή συνέλευσή που έγινε στο μικρό χωριό της Δωρίδας συντάχθηκε το ακόλουθο πρακτικό που συγκέντρωσε 216 υπογραφές.
ΛΑΪΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΑΦΝΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ
18     ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Σήμερα την 18η Αυγούστου 2012 και ώρα 13.00  συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία του Δάφνου, ύστερα από πρόσκληση του εκπροσώπου του Τοπικού Διαμερίσματος Δάφνου κ. Αθανασίου Διαμαντή, η οποία προέκυψε έπειτα από σειρά αιτημάτων των συγχωριανών μας και των μελών της Ένωσης Δαφναίων.  Θέμα της συνάντησης αυτής ήταν η πρόταση ιδιωτών επενδυτών της εταιρείας D.M.G. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Ε.Π.Ε., η οποία έφτασε σε γνώση της τοπικής κοινωνίας μέσω του Δήμου Δωρίδος, για τη δημιουργία υδροηλεκτρικού έργου στον ποταμό Κόκκινο, που είναι ο κύριος πόρος υδάτων του οικισμού του Δάφνου.
            Μετά από συζήτηση γύρω από την σημασία του ποταμού και την χρήση του για το χωριό μας, στην οποία ακούστηκαν οι απόψεις όλων των παρόντων, εμείς οι Δαφναίοι αποφασίσαμε ότι αρνούμαστε την εγκατάσταση του υδροηλεκτρικού έργου ( και στις δύο μορφές εναλλακτικών λύσεων που προτάθηκαν από τους επενδυτές) για τους ακόλουθους λόγους:
            Το ποτάμι αποτελεί το άμεσο περιβάλλον του οικισμού του Δάφνου και στηρίζει τις ποικίλες δράσεις των κατοίκων.
  1. Άρδευση οικισμού Δάφνου: Ολόκληρος ο οικισμός του Δάφνου στηρίζεται στις πηγές του ποταμού Κόκκινου για την ύδρευσή του. Το δίκτυο που υπάρχει αυτή τη στιγμή έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και ελπίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα υλοποιηθεί η οριστική του μορφή, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του τόπου, αλλά και στα σχέδια ανάπτυξης.
  2. Πότισμα  κοπαδιών του χωριού: Το ποτάμι Κόκκινος στηρίζει την κτηνοτροφική παραγωγή του Δάφνου, που είναι μία από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων. Από αυτό δηλαδή ποτίζονται περίπου 3.500 αιγοπρόβατα και 300 βοοειδή, τα οποία είναι δηλωμένα στον Δήμο Δωρίδος και πληρώνουν δικαίωμα βοσκής, όπως επίσης και φορολογούνται. Τα ζώα αυτά αποτελούν την  πραγματική παραγωγή σε γάλα και κρέας του τόπου μας.
  3. Άρδευση χωραφιών Δάφνου (βιολογικές καλλιέργειες): Το ποτάμι Κόκκινος στηρίζει την άρδευση των χωραφιών του Δάφνου, όπου παράγονται διάφορα κηπευτικά και πολλά φρούτα. Ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχουν δέντρα σπάνιας βιοποικιλότητας και μακροζωίας, όπως νταουσανιές (δηλαδή δαμασκηνιές), ειδικότερα μια σπάνια ποικιλία λευκών αχλαδωτών δαμάσκηνων, αλλά επίσης και κερασιές, βυσσινιές, μηλιές και  καρυδιές. Επισημαίνουμε εδώ ότι όλα τα προαναφερθέντα χωράφια του Δάφνου λιπαίνονται αποκλειστικά με κοπριά από τα τοπικά κοπάδια, επομένως όλες οι καλλιέργειες είναι βιολογικές.
  4. Το ποτάμι ως χώρος αναψυχής και άθλησης: Η ευρύτερη περιοχή, που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία της Παναγίας και το νεκροταφείο, αποτελεί κατεξοχήν χώρο άθλησης και αναψυχής για τους κατοίκους του χωριού μας, αλλά και τον κύριο πόλο έλξης για τους επισκέπτες που έρχονται να το γνωρίσουν. Η περιοχή αυτή προσφέρει ένα εξαιρετικό δείγμα φυσικής ομορφιάς, αφού οι βράχοι και η βλάστηση που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους, είναι αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών που έχουν διαρκέσει πολλές εκατοντάδες χρόνων.
  5. Ανάπτυξη μελλοντικών βιολογικών καλλιεργειών με άρδευση: Πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους του οικισμού του Δάφνου, καθώς και αρκετοί από εκείνους που επιστρέφουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε βιολογικές καλλιέργειες σύμφωνες με τις δυνατότητες της περιοχής. Οι καλλιέργειες αυτές θα απαιτήσουν άρδευση, την οποία σκεπτόμαστε να οργανώσουμε με μικρά κανάλια που θα ξεκινούν από το ποτάμι. Στο άμεσο μέλλον το νερό του ποταμού θα χρησιμοποιηθεί στο σύνολό του.
  6. Πολιτιστική κληρονομιά. Οι δύο νερόμυλοι: Στην περιοχή όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το υδροηλεκτρικό έργο βρίσκονται δύο πετρόκτιστοι νερόμυλοι, ο ένας από τους οποίους έχει ήδη παραχωρηθεί από τον ιδιοκτήτη του στον Δήμο και με χρήματα των Δαφναίων έχει ήδη εν μέρει ανακαινιστεί. Σκοπός του έργου αυτού είναι η πλήρης αποκατάσταση του νερόμυλου, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα βιολογικού νερόμυλου, που θα συνοδεύεται από την μορφωτική εκδοχή του έργου, δηλαδή μουσείο νερού αντίστοιχο με εκείνο που έχει ήδη λειτουργήσει στην Δημητσάνα. Το φυσικό τοπίο και οι συνθήκες επιτρέπουν αντίστοιχο προγραμματισμό. Ο δεύτερος νερόμυλος βρίσκεται σε 350 μέτρα απόσταση από τον πρώτο, πράγμα που σημαίνει ότι επίσης είναι τοποθετημένος στην περιοχή όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί το υδροηλεκτρικό έργο.  Συμπληρωματικά στα προηγούμενα θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι με έξοδα των κατοίκων και της Ένωσης Δαφναίων έχει κατασκευαστεί πέτρινο μονοπάτι με ξύλινα κιγκλιδώματα, το οποίο οδηγεί στον χώρο αναψυχής του ποταμού.
  7. Ανάπτυξη δικτύου πετρόκτιστων μονοπατιών στην περιφέρεια του ποταμού Κόκκινου: Οι κάτοικοι του Δάφνου, που έχουν την ιδιοκτησία των χωραφιών (αναβαθμοί – ζαγάδες), που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του ποταμού, σκεπτόμαστε να επεκτείνουμε και να αναδείξουμε τα πετρόκτιστα παραδοσιακά  μονοπάτια, έτσι ώστε να επιτύχουμε την εύκολη πρόσβαση για όλους και την εκ νέου ενοποίηση του χώρου.
  8. Φόβοι για την επίδραση του έργου στο μικρο-κλίμα της περιοχής: Η εκτροπή μεγάλου τμήματος των υδάτων σε αγωγό  θα προκαλέσει την ξηρασία για διάστημα 2.500 περίπου μέτρων με πολύ βαριές επιπτώσεις για την παραποτάμια χλωρίδα και πανίδα, καθώς και για την μορφολογία του εδάφους. Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση αυτή μπορεί να μετατρέψει ριζικά το όλο μικρο-κλίμα της περιοχής μας. Βασική ανησυχία επίσης είναι ο κίνδυνος κατολίσθησης του χώρου του νεκροταφείου και της εκκλησίας.  
Για όλα τα παραπάνω, και μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφασίσαμε ομόφωνα να αρνηθούμε την πραγματοποίηση του έργου και να εξουσιοδοτήσουμε τον εκπρόσωπο του Τοπικού Διαμερίσματος Δάφνου κ. Αθανάσιο Διαμαντή να μεταφέρει την απόφασή μας στον Δήμο Δωρίδας και τους ενδιαφερόμενους για το έργο. Με κοινή απαίτηση και προς επιβεβαίωση των προηγουμένων αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τις υπογραφές μας, ώστε να γίνει σαφής και να είναι αποδεδειγμένη η άρνησή μας.
Η πρακτικογράφος                                                                         Για το Τ.Δ. Δάφνου
                                                                                                          Ο  Εκπρόσωπος
Βασιλική Κοντογιάννη                                                                    Αθανάσιος  Διαμαντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου