Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΑΝΕΠΑΦΗ Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

γράφει η Κασσάνδρα Αλογοσκούφι

με αφορμή το δημοσίευμα σύμφωνης της κοινότητας των γλωσσολόγων
http://news.in.gr

Με χαρά ενημερώθηκα ότι τοποθετήθηκαν ανοικτά ειδικοί του θέματος -γλωσσολόγοι- σχετικά με το εγχειρίδιο 5ης και 6ης δημοτικού στον έγκυρο ιστότοπο ενημέρωσης in.gr στις 15 Ιούλη, δίνοντας άπλετο φως στις απορίες που προέκυψαν από την κυκλοφορία του εν λόγω εγχειριδίου.
Η παρεξήγηση είχε βάση στα πολλά δημοσιεύματα σε έγκυρους χώρους ενημέρωσης, δημιουργώντας ντόμινο αντιδράσεων. Αμφισβήτηση προκλήθηκε συν τοις άλλοις λόγω ...
της μη προσβασιμότητας για ανάγνωση του συγκεκριμένου εγχειριδίου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Αν κανείς εκτός Παιδείας επιδίωκε να πληροφορηθεί σχετικά, έπρεπε να βρει μαθητή της 5ης και 6ης Δημοτικού για να αποκτήσει και να μελετήσει το εν λόγω βιβλίο.
Το καταγγελτικό κείμενο που δημοσίευσα στο itea-net είχε στηριχθεί σε ανακοίνωση στον έγκυρο ιστοχώρο ενημέρωσης in.gr. Κάλλιο να ρίχνουμε προληπτικά νερό σε φανταστική φωτιά, παρά να καιγόμαστε από αδιαφορία. Ένας λόγος που αντέδρασε και πυροδοτήθηκε ο απλός κόσμος κατά του βιβλίου, ήταν το γεγονός, ότι δεν υπήρχε σχετική τοποθέτηση για τις συνθήκες έκδοσης του βιβλίου, καθώς και για το πλήρες και ασφαλές περιεχόμενο του βιβλίου.
Ένα εγχειρίδιο φυσιολογικά παρουσιάζεται πριν την κυκλοφορία του δημόσια και έτσι γίνεται φιλικό προς τους αναγνώστες. Λύνει απορίες και αυτοεπιβάλλεται σαν αναγκαίο. Το link που παραθέτω παραπάνω δίνει την φιλική εκδοχή του βιβλίου, πράγμα που θα μπορούσε να προηγηθεί της κυκλοφορίας του βιβλίου. Είναι η ύστερη τοποθέτηση γλωσσολόγων για το βιβλίο και το περιεχόμενό του.
Μεταξύ του κόσμου που ανησύχησε ήμουν και εγώ. Πρόσβαση στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν υπήρχε, όπως επίσης απουσίαζε η σύμφωνη γνώμη ειδικών της εκπαίδευσης. Άνθρωποι με υπερβολικό ζήλο θεώρησαν σωστό να αντιδράσουν προκειμένου να εγείρουν το ενδιαφέρον των ειδικών και να διελευκάνουν το θέμα μια ώρα αρχύτερα.
Σαφώς, και ήταν γνωστό ήδη από τη γραμματική Τριανταφυλλίδη για την ύπαρξη φωνημάτων του προφορικού λόγου. Όπως η γραπτή γλώσσα έχει τα γράμματά του, έτσι και η προφορική γλώσσα έχει τα φωνήματά του (είναι τα φωνητικά σύμβολα της προφορικής μας γλώσσας). Τα πρώτα δημοσιεύματα για το εν λόγω βιβλίο άφηναν να εννοηθεί ότι η γραμματική Τριανταφυλλίδη καταργείται. Και ο κόσμος αντέδρασε ως νοήμων αποδέκτης.
Ένας επαγγελματίας του είδους ποτέ δεν προσβάλλεται. Όπως ο δικηγόρος καθημερινά αποδεικνύει την ιδιότητα του, έτσι και ο φιλόλογος και ο συγγραφέας κάθε βιβλίου καλείται να απαντά και να αποδεικνύει την ιδιότητά του, να επεξηγεί και να λύνει απορίες. Η τοποθέτηση των γλωσσολόγων δείχνει τη δυναμική τους παρουσία και τη σημαντικότητά τους στη συλλογική ευθύνη τους απέναντι στην Παιδεία.
Δεν τίθεται θέμα σκοταδισμού ή λασπολογίας. Οι παριστάμενοι εκτός χορού επιδίωξαν πληροφόρηση για τα εντός χορού τεκταινόμενα. Η μη προσβασιμότητα στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο δεν υπήρχε και η ανησυχία ήταν η αμέσως επόμενη φυσιολογική αντίδραση.

Το σφάλμα είναι ανθρώπινο και η συγγνώμη μία ανθρώπινη κατάχτηση. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την αγαπητή κοινότητα των γλωσσολόγων για τη βεβαίωση της φιλολογικής αρτιότητας του συγκεκριμένου βιβλίου. Η αμφισβήτηση δεν είναι απαραίτητα κυνήγι λασπολογίας ή συκοφαντίας. Είναι η αρχή της γνώσης. Και ο γραφών είναι υπέρμαχος της αλήθειας και της διαλεύκανσης αυτής.

Κασσάνδρα Αλογοσκούφι



Η ευαισθησία και έγνοια δεν αποτελούν αμάρτημα. Χρειαζόμαστε καθαρές ψυχές για να χτίσουμε μέσα σε αυτό το χάος που βιώνουμε καθημερινά
Iteanet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου