Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Συνέντευξη του Παναγιώτη Μέγκου στην Ώρα της Φωκίδας για το Λαρνάκι

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ κου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΓΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ

“Τουριστική Ανάπτυξη στην περιοχή της Ιτέας, δεν μπορεί να υπάρξει ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί η Σκάλα Φόρτωσης”

Είναι σίγουρο πως Τουριστική Ανάπτυξη στην περιοχή της Ιτέας, δεν μπορεί να υπάρξει ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί η Σκάλα Φόρτωσης Μεταλλείου στην θέση Λαρνάκι...

Για ποιους λόγους:

1. Σοβαρότατη είναι η οπτική όχληση (αισθητική), καθώς ο επισκέπτης προσεγγίζει την πόλη της Ιτέας από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ειδικότερα η ρύπανση του περιβάλλοντος (του αέρα, της θάλασσας και της στεριάς-σπιτιών) από την σκόνη, τον θόρυβο κλπ, δίνουν στην πράξη βιομηχανικό χαρακτήρα στην περιοχή, όσο και αν οι ντόπιοι θέλουν να υποστηρίζουν και να λένε, πως η Ιτέα είναι τουριστικός προορισμός.
2. Η Ιτιά-Κίρρα οικιστικά μπορούν να αναπτυχθούν κυρίως προς τα Βόρεια, αλλά και Δυτικά. Ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια οικιστικής επέκτασης, στο Νότο (θάλασσα) και Ανατολικά. Επομένως αν σχεδιάσουμε την πόλη για τα επόμενα 50 έτη, είναι φανερό πως η οικιστική προέκτασή της, θα έρθει σε άμεση επαφή με την συγκεκριμένη βιομηχανική δραστηριότητα. Επίσης η ζωή της πόλης και η καθημερινότητα θα διασταυρώνεται με κύριους οδικούς άξονες του Δήμου μας (Ιτέα-Γαλαξείδι) και ταυτόχρονα με Εθνικούς (Πάτρα-Λαμία) που χρησιμοποιούνται και για την μεταφορά του μεταλλείου.
3. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα λειτουργεί μέσα σε ζώνη Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Λόγος σημαντικός από μόνος του, για επανατοποθέτηση και επανεξέταση της όλης λειτουργίας, όταν μάλιστα ισχυριζόμαστε πως προορισμός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής είναι η Τουριστική προοπτική.

Όλα στην ζωή έχουν μια αρχή και ένα τέλος! Η συγκεκριμένη δραστηριότητα εξελίσσεται στην περιοχή για περισσότερα από 70 χρόνια. Ιδιαίτερα στον χώρο που ονομάζεται Λαρνάκι για 40 χρόνια. Που δυστυχώς μπαζώθηκε, στερώντας έτσι τον Κρισσαίο κόλπο, από ένα αστείρευτο και σπάνιο ιχθυογεννητικό και αναπαραγωγικό βιότοπο!

Τα δεδομένα με τα χρόνια άλλαξαν. Τρόποι και μορφές ανάπτυξης, εξάπλωση της οικιστικής περιοχής, σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του ανθρώπου, νέες μέθοδοι παραγωγής και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου κλπ. Όλα τα παραπάνω μαζί, πιστεύω πως δεν αφήνουν περιθώριο για δεύτερες σκέψεις. Συνηγορούν στην άποψη, πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα, και η Σκάλα φόρτωσης πρέπει να μεταφερθούν από την περιοχή και να χωροθετηθούν αλλού.

Όλοι μας, ιδιαίτερα όσοι σήμερα είναι εκλεγμένοι και ασχολούνται με τα κοινά του τόπου, πρέπει ανοιχτά να πουν τις σκέψεις τους. Ας μη κοροϊδευόμαστε! Δεν μπορεί στην πράξη να λειτουργεί μια δραστηριότητα που χαρακτηρίζει βιομηχανικό τον τόπο και εμείς να λέμε σε όλους τους τόνους πως την Ιτιά την θέλουμε Τουριστική. Μετράει το τι γίνεται στην πράξη και όχι οι τίτλοι που εμείς βάζουμε. Για τον λόγο αυτό όπως θα πληροφορηθήκατε, προσφύγαμε πρόσφατα, στις 6-7- 2012, στο συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στην Υφυπουργική Απόφαση που ενέκρινε την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προωθώντας ουσιαστικά την άδεια λειτουργίας στην S&B, για τα επόμενα χρόνια στο Λαρνάκι. Η Υφυπουργική Απόφαση δείχνει αυστηρή και επιβάλει να παρθούν πολλά μέτρα από την εταιρεία, αποδεχόμενη τις ενστάσεις μας και αποδεικνύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο, πως είχαμε δίκιο όσοι φωνάζαμε τα τελευταία χρόνια. Είμαστε όμως σίγουροι, πως στην πράξη δεν θα γίνει τίποτα. Γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια και γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που έχουν τα ίδια πρόσωπα και εφαρμόζουν τις ίδιες μεθόδους, καθώς και στους πολιτικούς φορείς αυτοδιοικητικούς και κυβερνητικούς που τους καθοδηγούν!

Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία και η μελέτη για τον τρόπο, την απομάκρυνση από το συγκεκριμένο σημείο και τον προορισμό της μεταλλευτικής αυτής εκμετάλλευσης. Πρέπει η Μεταλλεία που έχει καρπωθεί χρόνια ολόκληρα από την περιοχή, να δώσει χώρο και οξυγόνο για την ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτήτων.
Εδώ να επισημάνουμε χωρίς να ανοίξουμε το κεφάλαιο αυτό, πως η απομάκρυνση και μόνο της μεταλλείας από τον χώρο δίπλα στην Ιτέα-Κίρρα, δεν σημαίνει άμεσα την εκκίνηση της Τουριστικής ανάπτυξης. Η κίνηση αυτή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή από μόνη της, για να προωθήσει και να δώσει, άλλες προοπτικές στον τόπο.

Μέγκος Παναγιώτης
Δημ. Σύμβουλος της Δημοτικής Κίνησης Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
« ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου