Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Επιτυχημένη η πρώτη συνάντηση για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων με Λίμνη


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι το Σάββατο 30 Ιουνίου 2012 η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Δωρίδος για τη δημιουργία Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.
Στην ημερίδα έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από Δήμους με λίμνες που θα αποτελέσουν τον αρχικό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικτύου και συγκεκριμένα οι ...
Δήμαρχοι, Αγρινίου κ. Μοσχολιός Παύλος, Θηβαίων κ. Νικολάου Σπυρίδων, Λίμνης Πλαστήρα κ. Τσιαντής Δημήτριος, Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές, Ορχομενού κ. Ξηρογιάννης Κωνσταντίνος. Οι Αντιδήμαρχοι ως εκπρόσωποι των Δημάρχων, Αγράφων κ. Δημητρόπουλος Χρήστος, Μαραθώνα κ. Στάμος Χρήστος, Καρδίτσας κ. Καραγιάννης Νικόλαος και Σοφάδων κ. Τσέλιος Φώτης.
Την συμμετοχή τους στο δίκτυο δήλωσαν τόσο ο Δήμαρχος Καστοριάς, που λόγω της επίσκεψης του Πατριάρχη στην πόλη του δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην ημερίδα, όσο και ο Δήμαρχος Αργιθέας που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι με συντομία παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά των λιμνών των περιοχών τους και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στα κοινά προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης των παραλίμνιων περιοχών. Τέλος μετά από συζήτηση κατέληξαν στο βασικό προσχέδιο καταστατικού του Δικτύου καθώς και τις άμεσες επόμενες ενέργειες για την περαιτέρω οργάνωση και την διαδικασία της αδελφοποίησης.
Ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, μεταξύ άλλων, έθεσε τα βασικά σημεία και επιδιώξεις του δικτύου τονίζοντας ότι: “Κομβικοί στόχοι είναι καταρχήν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν την προστασία των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών. Παράλληλα θα πρέπει να επιδιώξουμε την ανταλλαγή απόψεων διαχείρισης με άλλους Δήμους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από τις πολυετείς εφαρμοσμένες πρακτικές, κυρίως του εξωτερικού, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ευελπιστούμε ότι θα εντοπίσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης για τους Δήμους μας.”
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, η Αντιπεριφεριάρχης Φωκίδας κ. Παναγιώτα Γαζή, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Παγίων κ. Μηνάς Σταυρακάκης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας & Δήμαρχος Μώλου Αγ. Κωνσταντίνου, κ. Ευάγγελος Τετριμίδας, ο κ. Αποστόλου Δημήτρης, Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Ξένος Βασίλης, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας πρώην Δήμαρχος Αλίμου Αττικής, οι οποίοι συμμετείχαν με τις τοποθετήσεις τους στην συζήτηση.
Βασικός εισηγητής στην ημερίδα ήταν ο κ. Αντώνης Καρβούνης, Εθνικός Συντονιστής του Προγράμματος “Ευρώπη για τους Πολίτες 2007 – 2013”, ο οποίος ανέλυσε και τα τυπικά βήματα της σύστασης του Ευρωπαϊκού αυτού Δικτύου.
Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Φράγμα του Μόρνου και γεύμα στην πλατεία του Λιδωρικίου, όπου συζητήθηκαν περαιτέρω τα θέματα που τέθηκαν στην ημερίδα.
Ο Δήμος Δωρίδος, θέλει να ευχαριστήσει της αντιπροσωπείες των Δήμων για την υποστήριξη και συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων με Λίμνη, καθώς επίσης και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της ημερίδας.


(φωτογραφίες: Πέτσας Κωνσταντίνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου