Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Μαρμελάδα βερύκοκο, απο την Ελαία Φωκίδος


Τώρα που τα βερύκοκα είναι στα φόρτε τους, ευκαιρία για μια ωραία σπιτική μαρμελάδα..
 Αν δε είναι και από την αυλή μας, ακόμη καλύτερα...

Υλικά ((για 1½ κιλό):
1 κιλό βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένα στα δύο
800 γρ. ζάχαρη
20 αμύγδαλα λευκά


Διαδικασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα βερίκοκα και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο. Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 - 160° C. Απλώνουμε τα ...
αμύγδαλα σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

Ρίχνουμε το μείγμα βερίκοκων - ζάχαρης σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσουν. Ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής* και μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 105°C, κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Λίγο πριν δέσει καλά η μαρμελάδα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμα ζεστά με τη ζεστή μαρμελάδα και τα κλείνουμε αμέσως με το καπάκι. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει καλά η μαρμελάδα.

ΕΔΕΣΕ Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ; Εάν δεν διαθέτουμε θερμόμετρο, κάνουμε το εξής κόλπο: βάζουμε 1 κουταλιά από τη μαρμελάδα σε ένα πιάτο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και με το δάχτυλό μας χαράζουμε μία γραμμή. Εάν η γραμμή μείνει σταθερή και δεν κλείσει, η μαρμελάδα είναι έτοιμη, διαφορετικά συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγη ώρα ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε.

http://www.elea-fokidos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου