Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Τριγμοί στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα. Ρωσία :«Αν δεν θέλετε παγκόσμια κατάρρευση προστατέψτε την Ελλάδα»

Bankia: Αίτημα για επιπλέον βοήθεια 19 δισ. ευρώ

Σε αναστάτωση βρίσκεται το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, με την Ισπανία να παραμένει στη δίνη του κυκλώνα, καθώς τα προβλήματα των τραπεζών της δεν φαίνεται να έχουν τέλος, ενώ από τις πιέσεις δεν έμειναν αλώβητες ούτε και οι τράπεζες στη Βόρεια Ευρώπη, παρότι οι οικονομίες της περιοχής βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.
Η ισπανική τράπεζα Bankia ζήτησε χθες το βράδυ από την κυβέρνηση της χώρας επιπλέον βοήθεια ύψους 19 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του αναμενομένου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της τράπεζας αργά χθες το βράδυ, σε μια εξέλιξη που ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά το κόστος διάσωσης της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Μεγάλο μέρος της νέας βοήθειας θα διατεθεί από την τράπεζα για την κάλυψη επισφαλών δανείων από το real estate, όμως η Bankia διαβεβαίωσε τους ...
πελάτες της ότι οι καταθέσεις τους είναι απόλυτα ασφαλείς.
Η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε σε μερική κρατικοποίηση της Bankia, η οποία διαθέτει περίπου το 10% των τραπεζικών καταθέσεων της χώρας, από τη στιγμή που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ζημιές που συσσωρεύτηκαν από την κατάρρευση της αγοράς στέγης. Η Μαδρίτη έχει ήδη δαπανήσει 4,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Bankia με αποτέλεσμα ολόκληρο το πακέτο διάσωσής της να ανέρχεται τώρα στα 23,5 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα «ένεση» κεφαλαίου το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής στην Bankia θα ανέλθει στο 90%. Νωρίτερα χθες η διαπραγμάτευση της μετοχής της Bankia ανεστάλη από το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, εν αναμονή του αιτήματος για βοήθεια.
Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επανήλθε, υποβαθμίζοντας χθες το βράδυ την πιστοληπτική ικανότητα πέντε ισπανικών τραπεζών, αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητη την αξιολόγηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Πρόκειται για τις Banco Popular, Bankinter και Bankia που υποβαθμίστηκαν στο ΒΒ+ από ΒΒΒ-, καθώς και για τις Banca Civica και Banco Financiero de Ahorros.
Οι ισπανικές τράπεζες αύξησαν το χαρτοφυλάκιό της σε ισπανικά κρατικά ομόλογα τον Απρίλιο, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της παρά το γεγονός ότι οι ίδιες συνιστούν απειλή για την οικονομική σταθερότητα της Ισπανίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι τοποθετήσεις τους σε ισπανικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν τον Απρίλιο στα 156,26 δισ. ευρώ, νούμερο που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού ισπανικού χρέους που έχει εκδοθεί, ξεπερνώντας το 13% του συνολικού ισπανικού χρέους την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών.
Στη Σκανδιναβία
Ο οίκος Moody's προχώρησε χθες στην υποβάθμιση μιας σειράς μεγάλων τραπεζών σε Σουηδία και Νορβηγία, επικαλούμενος τη μεγάλη εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση, τα χαμηλά περιθώρια κέρδους και τον κίνδυνο ως προς την ποιότητα του ενεργητικού. Μεταξύ των τραπεζών που υποβάθμισε είναι η Nordea Bank και η Handelsbanken της Σουηδίας και η DNB της Νορβηγίας.
Σύμφωνα με τον οίκο, το θέμα της χρηματοδότησης και των περιθωρίων κέρδους καθιστούν τις τράπεζες αυτές ιδιαίτερα ευάλωτες σε απρόσμενες ζημιές, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για το κεφάλαιό τους.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2184147

«Αν δεν θέλετε παγκόσμια κατάρρευση προστατέψτε την Ελλάδα»

Καμπανάκι κτύπησε στην τρόϊκα η Μόσχα αναφορικά με την Ελλάδα και σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας Μιχαήλ Ντμιτρίεφ που προειδοποίησε την τρόϊκα (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) ότι

«Αν ωθήσετε την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη μπορεί να πυροδοτήθει όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, που θα συμπαρασύρει τις τιμές του πετρελαίου και θα δημιουργήσει επιπτώσεις πολύ χειρότερες από αυτές του 2008».

Το «δεξί χέρι» του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν, τόνισε ότι «Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν άκρως επικίνδυνη για τη Ρωσία που θα βρισκόταν αντιμέτωπη ακόμα και με κοινωνικές αναταραχές. Κι αυτό γιατί η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενεργειακά της έσοδα κι αν αυτά υποχωρήσουν δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για ανάπτυξη και για κοινωνικές παροχές, ενώ πιθανότητα θα έβλεπε και αθρόα εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα».

Οι ειδικοί αναλυτές της Ρωσίας θεωρούν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – σε ποσοστό πιθανοτήτων μάλιστα άνω το 50% – θα οδηγήσει σύντομα και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία κλπ σε έξοδο από την νομισματική ένωση.
Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου