Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Σπάει η δεκαετής λιτότητα στην Γερμανία

Γερμανία: Συνδικάτο μεταλλωρύχων πέτυχε αύξηση 4,3%

Μια σημαντική περιφερειακή οργάνωση του συνδικάτου των εργατών της βιομηχανίας μετάλλου IG Metall κατέληξε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργοδοτών για αυξήσεις μισθών 4,3% σε μια περίοδο 13 μηνών, όπως επιβεβαίωσαν πριν από λίγο πηγές που συμμετείχαν στην διαπραγμάτευση μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η συμφωνία είναι πιθανό να ...αποτελέσει το υπόδειγμα για τους 3,6 εκατ. εργαζόμενους στο βιομηχανικό τομέα σε παγγερμανικό επίπεδο, εκτιμά το πρακτορείο.

Η συλλογική σύμβαση στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές την πόλη Ζίντελφινγκεν μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν σχεδόν όλη τη νύχτα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Απριλίου, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν σε αυτές.

Τερματίζει μια σειρά στάσεων εργασίας και προειδοποιητικών απεργιακών κινητοποιήσεων οι οποίες είχαν στόχο να ασκηθούν πιέσεις από μέρους των εργαζομένων για αυξήσεις 6,5%.

Οι εργοδότες προσέφεραν αυξήσεις ύψους μόλις 2,6%.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι η έδρα σημαντικών γερμανικών κατασκευαστικών εταιριών, όπως η Daimler, και οι συμφωνίες για τα εργασιακά εκεί συχνά αποτελούν υπόδειγμα και για την υπόλοιπη χώρα.

Την ώρα οι μισθοί στην περιφέρεια της ευρωζώνης, η οποία πλήττεται από την κρίση χρέους, πέφτουν, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία επωφελούνται της ανάπτυξης της οικονομίας και έπειτα από μια δεκαετία περιστολής των αυξήσεων που συνέβαλε σε αυτή—αλλά και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών εξαγωγών, που σε ένα βαθμό συνέβαλε στην διεύρυνση των αποκλίσεων στην Ευρώπη και άρα και στην κρίση.

Τον Μάρτιο, οι 2 εκατ. εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα εξασφάλισαν αυξήσεις 6,3% σε μια περίοδο 24 μηνών.
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εκτιμήσει ότι οι μισθοί στη Γερμανία μπορούν να αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου