Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας , και η Περιφερειακή Αρχή έχει ευθύνες για το λουκέτο στη Συνεταιριστική τράπεζα Λαμίας

 Πόλεμος στην τραπεζική αγορά, οι μεγαλοτραπεζίτες ξεκαθαρίζουν πρώτα τις Συνεταιριστικές τράπεζες, (τις Τράπεζες με τα μικρότερα ανοίγματα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου) 
Τους αρνήθηκαν την χρηματοδότηση που παίρνουν όλες οι μεγάλες χρεοκοπημένες τράπεζες της χώρας και τις βγάζουν από τον ανταγωνισμό.


Στην Αθήνα μεταβαίνουν αύριο εκπρόσωποι των εργαζομένων μετά το λουκέτο στην Συνεταιριστική τράπεζα Λαμίας. Αφού συνταντηθούν με το προεδρείο ...
της ΟΤΟΕ θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από κεντρικά γραφεία της ΤτΕ αλλά και έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος των εργαζομένων χαρακτηρίζει την απόφαση να τεθεί το Ίδρυμα υπο καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης παράνομη, σκληρή,εγκληματική,άδικη και πάνω απ΄όλα ανήθικη.


Σήμερα 19/03/2012, μετά από 112 χρόνια συνεχούς παρουσίας, συμμετοχής και προσφοράς στην
οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας η Τράπεζα της Ελλάδος ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας και την έθεσε σε ειδική εκκαθάριση με το σκεπτικό ότι δήθεν η Τράπεζα αδυνατεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 1.108.000€!

Φανταστείτε λοιπόν ότι την ίδια στιγμή που έχει αποφασιστεί και επιχειρείται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών με κεφάλαια 48 δισεκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα τραπεζών με αρνητικά ίδια κεφάλαια, ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας που έχει θετικά ίδια κεφάλαια και το απαιτούμενο ποσό των 1.108.000€ είναι ένα ελάχιστο ποσό. Και τούτο παρά το γεγονός ότι , εγκαίρως, από την 7/2/2012 η Συνεταιριστική Τράπεζα είχε υποβάλλει αίτημα για ενίσχυση από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος με προτεινόμενο ποσό 7.500.000€ και με προσφερόμενες ασφάλειες που σύμφωνα με τις ίδιες τις προδιαγραφές της Τράπεζας της Ελλάδος συνιστούσαν ποσοστό κάλυψης τουλάχιστο 200%.

Σημειωτέον δε ότι το εν λόγω αίτημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας είχε υποβληθεί διότι από το τέλος Νοεμβρίου 2011, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας είχε αποκλειστεί από το Ευρωσύστημα, χωρίς ποτέ να μας κοινοποιηθεί η εν λόγω απόφαση και παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες αντλούσαν από το Ευρωσύστημα τεράστια ποσά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, λοιπόν, κλείνει τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας για το ποσό των 1.108.000€, ενώ ήδη έχουν διατεθεί, και πολύ σωστά βεβαίως, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις τράπεζες PROTON και ΑΣΠΙΣ και ετοιμάζονται προς διάθεση 48 δισεκατομμύρια ευρώ και πολύ σωστά επισημαίνουμε για την ανακεφαλαιοποίηση του συνόλου των ελληνικών τραπεζών.

Γι αυτούς τους λόγους, η απόφαση αυτή είναι παράνομη, σκληρή, εγκληματική, άδικη και πάνω απ’ όλα ανήθικη. Η πολιτεία κλείνει τα μάτια στην οικονομική κατάσταση των υπολοίπων τραπεζών και τις ενισχύει, ενώ δείχνει το σκληρό της πρόσωπο μόνο στις μικρές τοπικές Συνεταιριστικές Τράπεζες. Όχι μόνο δεν βοήθησε η πολιτεία τις Τράπεζές μας με ενίσχυση ή με τεχνογνωσία, αλλά ούτε καν μας αντιμετώπισε ισότιμα και ισόνομα.

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες, πάντα λειτούργησαν σε όφελός τους και μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν. Οι Συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να μείνουν. Τα προβλήματα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλού βρίσκονται.

Σας καλούμε όλους να στηρίξετε την προσπάθειά μας για άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής και να αγωνιστείτε μαζί μας ώστε το ίδρυμα που οι πρόγονοί μας με αίμα, θυσίες και αυταπάρνηση δημιούργησαν να συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία μας.

Δημήτριος Σεϊντής
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

http://altpressfthiotida.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου