Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

OI “ MΠΑΞΕΣ “ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ..ΟΝΕΙΡΟΥ..


Μπαξα  29-11-09 003
    Η μετανάστευση από παρελθόν ξανά παρόν

Δεν ξέρω αδέρφια , το γιατί , αλλά χρόνια τώρα , κάθε που κοντο..ζυγώνουν οι γιορτάδες , όλο στριφο..γυρνάνε στο νου μου , διάφορες παλιές ιστορίες , γιά την ξενητειά τους ..ξενητεμένους , έρχονται στο νου , παλιοί αγαπημένοι φίλοι και συγγενείς , που απ’ το χρόνο , λες , και ..ξεθώριασε η εικόνα τους και πάει να σβύσει..έχουν μισο..ξεχαστεί..
   Πόσα και πόσα παιδιά , μιλάμε γιά..τότε , έφυγαν ..αμούστακα σχεδόν , παλληκαράκια , γεμάτα φλόγα γιά ...
δουλειά , γιά..προκοπή , με “ προίκα “ τους μοναδική , την ευχή , μιάς έρμης μάνας , που δεν είχε , πιά , ούτε δάκρυ γιά να..βγάλει .
   Δεν ξέρω , αν ήταν τύχη η..ατυχία , που η μοίρα με ‘φερε πολλές φορές ..μάρτυρα , σε τέτοιες στιγμές , στιγμές αποχωρισμού , αλλά , καλώς η κακώς , λες και , παιδί ακόμα τότε , μπορούσα να διαβάσω τα..παραμέσα , της μάνας , του πατέρα , των αδερφιών , των φίλων , των συγγενών , ποτέ δεν με ..ξεγέλασε εκείνη η..ψυχρή εικόνα που έβλεπα , όχι , το ‘νοιωθα , το ..καταλάβαινα , πως μέσα τους..γινόταν ..σεισμός , και με το ζόρι στέκονταν ορθοί , σαν..αγάλματα ..
   Πως φεύγαν , απ’ το χωριό , σφιγμένα-σφιγμένα , τα παιδιά μας , λες και φορούσαν ..μάσκα , που τα κανε αλλοιώτικα , και πήγαιναν ..που ; Ανάθεμα κι’ αν ..ήξεραν…Άκουγαν γιά…” Μπάξες “ με όλα τα καλά του κόσμου , γιά..ντόλλαρς , που τα..μάζευαν ( !!) με το..φαράσι , κι’ ένα σωρό άλλα.., ας μη τα χαρακτηρίσουμε …
   Θα μου πείτε , καλά τι σε ‘πιασε Δευτεριάτικα , με τα της..κακούργας  ξενητειάς ; Έλα μου ντε ..αλλά ας πούμε την..πάσα..αλήθεια ..
  Έχοντας , ζαβάδας..ένεκα , στο νου , όλα τα παραπάνω , ίσως και λόγω κάποιας σχετικής συζήτησης , που είχαμε με ένα φίλο , και γυρνώντας πίσω , στα παλιότερα χρόνια , που έρχονταν οι “ Αμερικάνοι “ , έτσι λέγαμε τους ομογενείς μας , και μας λέγανε πολλά και διάφορα , γιά τις ..μπάξες με τα καλούδια και τους..θησαυρούς , του..Αμερικάνικους , φυσικά , με παίρνει στο τηλέφωνο ο ανιψιός μου ο Θύμιος λέγοντάς μ ου , πως εδώ πιό κάτω , στη γειτονιά μας , πλάϊ σ’ένα σκουπιδοτενεκέ , είναι αφημένη , μιά…” ΜΠΑΞΑ “ , μάλιστα , μιά πραγματική Αμερικάνικη …μπάξα ..που μάλιστα απευθυνόταν σε κοντοχωριανή μας  , εξ..Αβόρου ..
  Πολύ βέβαια , δεμ ήθελα , πήγα , ώρα 9,30 ‘ το βράδυ , και την φωτογράφισα τη μπάξα , ενώ οι περαστικοί βλέποντάς με να φωτογραφίζω τα ..σκουπίδια , ποιός ξέρει τι θα..σκέφτονταν..δείτε όμως…

Μπαξα  29-11-09 001
Μπαξα  29-11-09 006
image
image
    Ποιός ξέρει αδέρφια , πόσα όνειρα , πόσες ..ελπίδες και..βάσανα , βέβαια , δεν κουβάλησε μέσα της αυτή η ..” μπάξα “ , του Αμερικάνικου ονείρου , και πόσες φορές δεν..ξεχείλισε απ’ τα δάκρυα της κυρά ..Σπειρδούλας , που μαράζωνε , έχοντας , γιό..άντρα , ποιός ξέρει , στην ξενητειά…
    Αχ !  Θειά..Σπειρδούλα , να ‘ξερες πόσα  μου ‘φερε  στο νου αυτή σου η…μπάξα…
 http://lidoriki.blogspot.com

3 σχόλια:

  1. Απρόσμενο!Απίστευτο! Σιγκινητικό! Αυτό το μπαόυλο το έστειλε ο πατέρας μου στην αδελφή του την δεκαετία του 50, φορτωμένο με προικιά! Πού βρίσκεται τώρα; Πως το βρήκατε;
    Θεόδωρος Κέντον (Κιντώνης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόκειται για τη γιαγιά μου!!! πολύ συγκινητικό και χαίρομαι πραγματικά που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με τέτοιες ευαισθησίες!! η ιστορία σας πολύ κοντά στην αλήθεια!! Σας ευχαριστούμε πολύ...μακάρι να υπάρχει σε κάποιο σπίτι...!!

    Μυρτώ-Σπυριδούλα Γκίκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ευαισθησίες αυτές είναι γνωστές στους φίλους της σελίδας μας, τακτικά άλλωστε δανειζόμαστε άρθρα και αναρτήσεις του Κώστα Καψάλη από το Λιδωρίκι.
    Περισσότερα για τον κυρίο Καψάλη μπορείτε να δείτε πατώντας στον σύνδεσμο της ιστοσελίδας του που βρίσκεται στην τελευταία γραμμή της ανάρτησης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή