Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ερωτήσεις στη Βουλή από το ΚΚΕ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. για το “ΚΟΚΚΙΝΑΡΙ”

Άλλες δυο ερωτήσεις, για το θέμα της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών όρων για εξόρυξη βωξίτη από την S & B Βιομηχανικά Ορυκτά στη βουνοκορφή “Κοκκινάρι” της Αγίας Ευθυμίας, κατατέθηκαν στη Βουλή από Βουλευτές του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Πιο συγκεκριμένα οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Ανησυχία επικρατεί στους ...
κατοίκους του Δήμου Δελφών του Νομού Φωκίδας από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (Αρ. Πρωτ. 129843/2087/28-7-2011) για την επιφανειακή εκμετάλλευση μεταλλείου βωξίτη από την εταιρεία «S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.» σε συνολική έκταση 52.951 τετραγωνικών μέτρων και των συνοδών αυτού έργων που βρίσκεται στη θέση «Κοκκινάρια». Μέχρι τώρα, εκτός από την αντίθεση των κατοίκων της περιοχής, αρνητικά έχουν τοποθετηθεί με αποφάσεις τους το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών και το Τοπικό Συμβούλιο Αγίας Ευθυμίας, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης.
Παλαιότερα δε, είχε εκφράσει την άποψη ότι το συγκεκριμένο μεταλλείο θα έχει ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας, δεδομένου ότι το όρος “Κοκκινάρι” είναι παρθένα και κατάφυτη περιοχή.
Κατόπιν των παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί για να ανακληθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την επιφανειακή εκμετάλλευση μεταλλείου βωξίτη στη θέση “Κοκκινάρια”;».
Επίσης οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν την με αρ.πρωτ.5703/14-2-2012 αντίστοιχη ερώτηση με το εξής περιεχόμενο:
«Αναστάτωση και οργή επικρατεί στους κατοίκους του Δήμου Δελφών της περιφερειακής ενότητας Φωκίδας από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (Αρ.Πρωτ.129843/28-7-2011) και μάλιστα την αναρμοδίως υπογραφή της, για την επιφανειακή εκμετάλλευση μεταλλείου βωξίτη από την εταιρεία “S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ” σε συνολική έκταση 52.951 τετραγωνικών μέτρων και των συνοδών αυτού έργων που βρίσκεται στη θέση “Κοκκινάρια”.
Μέχρι τώρα, εκτός από την καθολική αντίθεση των κατοίκων της περιοχής, αρνητικά έχουν τοποθετηθεί με αποφάσεις τους το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών και το Τοπικό Συμβούλιο Αγίας Ευθυμίας, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης. Παλαιότερα δε, είχε εκφράσει την άποψη ότι το συγκεκριμένο μεταλλείο θα έχει ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και το Νομαρχιακό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμό 19/2005 απόφασή του, δεδομένου ότι το όρος “Κοκκινάρι” είναι παρθένα και κατάφυτη περιοχή.
Το πλέον περίεργο και ύποπτο συγχρόνως, είναι ότι η έγκριση της μελέτης φέρει ημερομηνία 28 Ιουλίου 2011 και υπογράφεται από την πρώην Υπουργό Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, η οποία όμως είχε παυθεί από τα καθήκοντά της και είχε αποχωρήσει από το υπουργείο κατά τον ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου 2011.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
α) Πώς είναι δυνατόν να υπογράφεται μια απόφαση από Υπουργό που από μηνός και πλέον έχει πάψει να ασκεί τα καθήκοντά του;
β) Γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και οι αρνητικές αποφάσεις των τοπικών οργάνων και προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων;
γ) Για ποιους λόγους έμεινε η Μ.Π.Ε. περί τα 25 χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου και ποιοι λόγοι οδήγησαν στην έγκρισή της τώρα;
δ) Αν προτίθεται να την ανακαλέσει;»
Με πολύ ενδιαφέρον αναμένουμε και εμείς πρώτον αν θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός και δεύτερον το περιεχόμενο της απάντησής του. Ας μην ξεχνάμε ότι ανάλογη ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συνεργασίας Χρ. Μαρκογιαννάκη από τον περασμένο Οκτώβριο δεν απαντήθηκε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου