Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οι αυτοδιοικητικοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δήθεν τσακώνονται που δεν έρχεται το φυσικό αέριο στην Φωκίδα.

Δεν μας έφτανε η Παπαθανάση στο κοινοβούλιο, έχουμε και τον Παπαθανασίου στην Περιφέρεια.
Κάνουν επερωτήσεις συνεχώς για  πράγματα για τα οποία τα κόμματά τους στην συγκυβέρνηση είναι υπεύθυνα, ενώ οι ίδιοι κάνουν τους ανήξερους.
Σήμερα αναλαμβάνει να μας καθησυχάσει η Γαζή



ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Απάντηση
Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή
στον περιφερειακό σύμβουλο κο Κωνσταντίνο Παπαθανασίου...

στην επερώτηση του για τη «ΔΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας»

Αγαπητέ συνάδελφε,
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα σύμφωνα με το Ν. 3852/07 – 07 – 2010 αρθ. 18 με την ΔΕΠΑ, η οποία είναι ένας σύγχρονος και ανταγωνιστικός όμιλος εταιρειών.
    Επειδή όμως είναι έντονο το ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας, έχουμε ασχοληθεί με το θέμα.
Η Δ.Ε.Π.Α. έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ιδιωτών επενδυτών για τη συμμετοχή τους στη σύσταση των Εταιρειών Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.) «Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Α.Ε.», του οποίου η ημερομηνία λήξης είναι 28/02/2012.
    Με την αρ. πρωτ. Δ1/Α/25302/9 – 11 – 2011 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κου Γιάννη Μανιάτη, καθορίζονται οι όροι διενέργειας και των προϋποθέσεων συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάδειξη ιδιωτών επενδυτών στις εταιρείες παροχής αερίου (Ε.Π.Α.) Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντίστοιχα.
Στην απόφαση ρητά αναφέρεται: Η ΕΠΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ  της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και στη Β’ φάση του διαγωνισμού οι προεπιλεγείσες επιχειρήσεις Αερίου θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικό πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο. Στην απόφαση επίσης αναφέρεται ότι μια από τις βασικές παραμέτρους του 5ετούς επιχειρηματικού σχεδίου είναι και η γεωγραφική διασπορά, αναφορικά με την κατασκευή του επιδιωκόμενου δικτύου.
    Σε απάντηση δε του Υπουργού Γεώργιου Παπακωνσταντίνου στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτού Φθιώτιδας Ν. Τσώνη, ο Υπουργός τόνισε, ότι η λειτουργία των ΕΠΑ είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε στην περίπτωση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης για όλη την περιφέρεια, ανεξάρτητα που θα είναι η έδρα.
    Όλες δε τις αποφάσεις, ακόμα και την έδρα της εταιρείας, θα τις λαμβάνει η διοίκηση της νέας εταιρείας με βάση τεχνοοικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια.
    Στο επίσημο site της Δ.Ε.Π.Α., τμήμα του οποίου σας επισυνάτπω, στις εταιρείες υπό ίδρυση αναφέρεται η Ε.Π.Α. Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και συγκεκριμένα: «Η ΔΕΠΑ έχει ήδη κατασκευάσει υποδομές διανομής φυσικού αερίου περίπου 160χιλιμέτρων δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, ενώ τα γεωγραφικά όρια άσκηση της δραστηριότητας της είναι οι νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδος.
Η ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας θα καλύπτει μια έκταση 15.549 τετραγωνικών χιλιόμετρων, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,8% της συνολικής έκταση της Ελλάδας. Εντός της αρμοδιότητας της ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας γεωγραφικά, θα βρίσκονται επίσης οι βιομηχανικές ζώνες των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου, καθώς και οι πόλεις της Θήβας, Λειβαδιάς, Άμφισσας, Λαμίας και Χαλκίδας.»
Άρα, από πουθενά δεν συνάγεται ότι η Φωκίδα εξαιρείται σκανδαλωδώς από τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, αντίθετα είναι στους σχεδιασμούς της ΔΕΠΑ, και η νομοθεσία μάλιστα απαιτεί να προβλεφθεί ανάλογη υποδομή φυσικού αερίου στις νεόδμητες οικοδομές της Άμφισσας.
    Επομένως δεν υπάρχει αυθαίρετη εξαίρεση της Άμφισσα και της Φωκίδας, γιατί η προκήρυξη γίνεται κατά γεωγραφική περιφέρεια και στα όρια της δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία περιοχή.
Η εταιρεία που θα συσταθεί θα λειτουργήσει με προτεραιότητες και όχι με αποκλεισμούς.
Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, να μη δημιουργούμε ψευδείς εντυπώσεις που δεν έχουν έρεισμα παρά μόνο δημιουργούν τεχνητό πρόβλημα στους κατοίκους της Φωκίδας, και θα είναι χρήσιμο, όταν συσταθεί η εταιρεία να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την άσκηση πιέσεων, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο όφελος. Τότε να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.


                                        Με τιμή,
                              Η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας

                                    Παναγιώτα Γαζή

1 σχόλιο:

  1. Ας αφήσει τις «Επιθετικές» απαντήσεις η κυρία αντιπεριφερειάρχης ( «δοτή-πριγκηπέσα» , όπως βάπτιζε όταν αρθρογραφούσε τον θεσμό της αντιπεριφερειάρχη ) ….Ας θυμηθεί ότι όταν την δεκαετία του ΄90 ,σχεδιασμού και υλοποίησης των αγωγών και των δικτύων του φυσικού αερίου ,«έβρεχε» προτάσεις και παρεμβάσεις , η εν λόγω κυρία «κρατούσε την ομπρέλα» των ταξιδιών και των δημοσίων σχέσεων….
    Γι΄αυτά πρέπει να απολογηθεί (που δεν γνωρίζει ο κ. Παπαθανασίου) και όχι να εμφανίζεται ως «τιμητής»..Υπάρχει και «παρελθόν» σε αυτό τον τόπο ….Ας αναλάβει τις ευθύνες της για τον αποκλεισμό και την κατάντια της Φωκίδας ....40 τουλάχιστον χρόνια εξουσιάζει και νέμεται το ΠΑΣΟΚ τοπικά και κεντρικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή