Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

81,4 εκατ. ευρώ από την Proton στην Πειραιώς- Πόρισμα Τρ. της Ελλάδος

Enet

ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΥΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤτΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ ΤΗ SCIENS ΤΟΥ Ι. ΡΗΓΑ
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Ο Λαυρεντιάδης, δυο Ρήγες (ο Ιωάνννης και ο Θεόδωρος Ρήγας) και οι δύο «ντάμες» (η Proton Bank και η Τράπεζα Πειραιώς) αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο -απόληξη του σκανδάλου της Proton- το οποίο, όμως ουδείς ερευνά προς το παρόν, παρά τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα της ΤτΕ.
Ολους αυτούς τους συνδέουν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ αλλά και κοινά συμφέροντα σε επενδυτικές εταιρείες που άντλησαν κεφάλαια από την ...
Proton Bank με διαδικασίες εξπρές, χωρίς τα αναγκαία δικαιολογητικά και τις εξασφαλίσεις, με μανδύα μια πλειάδα υπεράκτιων εταιρειών πίσω από τις οποίες κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, ακόμα και όταν ρωτά η Τράπεζα της Ελλάδος!
Η τριμερής εμπλοκή Λαυρεντιάδη και Proton με εταιρείες συμφερόντων Ρήγα και την Τράπεζα Πειραιώς είναι διαδαλώδης, αδιαφανής και παραμένει αδιευκρίνιστη. Περιγράφεται στο πόρισμα της ΤτΕ για την Proton μέσω τεσσάρων ευρημάτων.
Επειδή «λεφτά υπάρχουν» για τις τράπεζες, τους φίλους και τους συνεταίρους και όχι για τους κοινούς θνητούς και τις επιχειρήσεις που γονατίζουν, η μικρή Proton, σπάζοντας κάθε κανονισμό και φραγμό, τον Ιανουάριο του 2011 έσπευσε να χρηματοδοτήσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς (ήταν συνολικού ύψους 807 εκατ. ευρώ).
Το σοκαριστικό είναι ότι σ' αυτή τη χρηματοδότηση εμπλέκονται 19 offshore εταιρείες από τα νησιά Καϊμάν ώς τον Παναμά και την Κύπρο εξ αυτών 3-4 έχουν ταυτότητα. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2010 συνεστήθησαν τρεις εταιρείες με έδρα στα Cayman Islands και από τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου λειτουργούν ως mutual funds κατέχοντας στο χαρτοφυλάκιό τους αποκλειστικά μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (το 8,54%). Πρόκειται για τις Ausum 2010, Aurifex και Trapezium, οι οποίες έλαβαν δάνειο από την Proton ύψους 81,4 εκατ. ευρώ με εσπευσμένες διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης, εντός 2 ημερών (20 και 21/1/2011), προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.
Και οι τρεις αρνήθηκαν στο κλιμάκιο της ΤτΕ να αποκαλύψουν τα φυσικά πρόσωπα που κατείχουν τις μετοχές αυτών των funds. Τι και αν το ζήτησε και εγγράφως η ΤτΕ. Το μόνο που γνωστοποιήθηκε είναι ότι η επενδυτική σύμβουλος των τριών υπεράκτιων εταιρειών που χτύπησαν την μπάνκα (Proton) είναι η Hellenic Alternative Management, fund που διαχειρίζεται η Sciens Capital Management (63,3% Ι. Ρήγας) και administrator η Sciens Institutional Services. Η γαλαντομία της Proton στις τρεις off shore είναι καταφανής, αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι α) χρηματοδότησε με 69 εκατ. ευρώ το κόστος αγοράς των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, β) χρηματοδότησε με 9,6 εκατ. ευρώ τους τόκους για δύο χρόνια και γ) κατέβαλε και 2,54 εκατ. ευρώ που κατέληξαν ως «management fees» στην Boukoleon Holdings, εκ μέρους της οποίας υπογράφει ο κ. Ι. Ρήγας, δίχως όμως η «βουκολική» εταιρεία να γνωστοποιεί την ταυτότητα των πραγματικών δικαιούχων στην ΤτΕ και στον αρμόδιο διευθυντή της Proton!
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τρεις πιστούχοι της Proton, λίγο πριν λάβουν τα 81,4 εκατ. ευρώ με τα οποία απέκτησαν 68.983.569 νέες μεετοχές της Πειραιώς, διέλυσαν και ενσωμάτωσαν τις παλιές μετοχές (28.743.154) που κατείχαν 12 άλλες off shore θυγατρικές τους.
Πρόκειται για τις: BCL Broud Consulting Ltd Κύπρου, Emagin Investments Κύπρου, Hadus Limited Κύπρου, Workland Enterprises Ltd Κύπρου, Isato Finance Investments Παναμά, Island Enterprises Παναμά, Covanta Investments Inc Παναμά, Kapac Investments Inc Panama, Nesfield Investments Inc Παναμά, BelGlobal Inc Παναμά, Bratzano Limited Κύπρου και Kroke-World Investment Παναμά. Κάποιοι ήδη αναγνωρίζουν βασικούς μετόχους και μέλη του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς πίσω από κάποιες εταιρείες, ίσως και πρόσωπα που έχουν λόγο να κρύβονται πίσω από υπεράκτιες, όμως σημασία έχει ότι όλοι αυτοί παίζουν κρυφτούλι με την ΤτΕ και ότι μετείχαν στην αύξηση του μ.κ. της Πειραιώς με δανεικά από την Proton.
Λαυρεντιάδης-Πειραιώς και Ρήγας συναντώνται και στην εισηγμένη Sciens Διεθνής Συμμετοχών η οποία σε επίπεδο ομίλου το 2010 δανείστηκε από την Proton 60 εκατ. ευρώ. Στη μετοχική της σύνθεση (31/12/10) η Τράπεζα Πειραιώς μετέχει με 28,1% η Sciens Hellenic Capital με 16,48%, η Plainfield Special Situations με 14,72%, η Zman Cyprus με 5,89% κ.ά. Στην έκθεση της ΤτΕ επισημαίνεται ότι στις 22/3/2010 ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μέσω υπεράκτιας προσωπικής του εταιρείας της Lumakarla Invest, επένδυσε στο μ.κ. της Sciens Διεθνής Συμμετοχών αγοράζοντας 5.200.000 μετοχές αντί 2.607.000 ευρώ. Τέσσερις μήνες πριν, είχε αποκτήσει από την Τράπεζα Πειραιώς το 31,3% της Proton.
Με τη Sciens Διεθνής Συμμετοχών όμως ο Λ. Λαυρεντιάδης είχε και άλλες συναλλαγές. Η πρώτη με δανεικά που πήρε από την Proton Bank στο τέλος του 2010 χρηματοδότησε με 34,7 εκατ. ευρώ τρεις νεοϊδρυθείσες εταιρείες - τις Superline Propery 1, 2 και 3 για την απόκτηση δύο ακινήτων από τον όμιλο Alapis αποδίδοντάς του ρευστότητα και ενός από τη Novo MD, πρώην θυγατρικής της Alapis. Πρόκειται για απίστευτη «ανακύκλωση» κεφαλαίων. Τα κτίρια της Alapis στην Αυτοκράτορος 2 στην Αθήνα και στο βιοτεχνικό κτίριο στη Θέρμη έναντι 22,3 εκατ. ευρώ και της Novo MD στον Αλιμο αντί 8,4 εκατ. ευρώ.
Η ΤτΕ σημειώνει ότι ο βασικός μέτοχος της Novo, Ι. Μπαϊλάν, υποστήριξε ότι «το τίμημα πώλησης του ακινήτου της έγινε σε διπλάσια τιμή από τις αντίστοιχες προσφορές (sale και lease back)».
Τα υπόλοιπα πάντως από το δανεισμό της Sciens για τα ακίνητα έμειναν στις ενδιάμεσες εταιρείες του για management και συμβουλές. Επιπρόσθετα, η κεντρική τράπεζα στο πόρισμα για την Proton διαπιστώνει, σε σχέση με τις εταιρείες του ομίλου Sciens που χρηματοδοτήθηκαν αδρά, αδύναμες, ασταθείς και επισφαλείς επενδύσεις, εγκρίσεις χρηματοδότησης (35 εκατ. ευρώ) για ακαθόριστο σκοπό στη Cyprus Properties, εγκρίσεις με ευνοϊκή τροποποίηση εξασφαλίσεων για τη Zman Cyprus και τον Θ. Ρήγα, εγκρίσεις χωρίς να είναι γνωστοί οι τελικοί δικαιούχοι -φυσικά πρόσωπα- ελλείψεις παραστατικών (δεν υπάρχουν φορολογικές δηλώσεις ούτε Ε9 για τους Γ. και Θ. Ρήγα, χρηματοδοτήσεις που δεν επιτρέπονται σε εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και αμοιβαίων κεφαλαίων, χρήση δανείων από άλλη πιστούχο κ.ά.
Η Τράπεζα Πειραιώς, αν και συμπορεύθηκε πολλαπλώς με την Proton επί Λαυρεντιάδη (ο οποίος διατηρούσε σ' αυτή λογαριασμούς εταιρειών του από τις οποίες έφυγαν σακούλες με εκατομμύρια μετρητών), υποχρεώθηκε να κάνει τέσσερις τουλάχιστον αναφορές στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ύποπτες συναλλαγές. Αυτές έγιναν από τις 15 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 24 Ιουνίου 2011 και αφορούσαν συναλλαγές της Santa Pharm, της Γερολυμάτος, της εταιρείας Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος και της Alapis. Παρά ταύτα, από την Πειραιώς έγιναν εκατοντάδες αναλήψεις μετρητών για τις οποίες η ΤτΕ ακόμα ζητά πλήρη παραστατικά, δίχως να μπορούν να της παρασχεθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου