Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΗΡΘΕ Ο ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ ! Υπογράφτηκε η μελέτη για τον παραλίμνιο αγωγό Μόρνου 17.000.000€


Καθοριστικό έργο για την ανάπτυξη της Ορεινής Δωρίδας

Ένα έργο καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της Ορεινής Δωρίδας , ο παραλίμνιος αγωγός Μόρνου, ξεκινά και σε τρία χρόνια , στο τέλος του 2015 θα είναι έτοιμος.

Το έργο αυτό ήταν ένας από τους τρεις μεγάλους στόχους που έβαλε η Δημοτική Αρχή Καπεντζώνη, που θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για τη Δωρίδα.

Η δημιουργία του αγωγού αποτελεί κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της Ορεινής...
Δωρίδας, καθώς ανοίγει ο διάλογος για κρίσιμα θέματα που αφορούν την περιοχή της λίμνης του Μόρνου, όπως τη μερική άρση των περιορισμών και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, πάγια αιτήματα που απασχολούν εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους της Δωρίδας.

Η μελέτη του έργου υπογράφτηκε σήμερα από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος , Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Ανδρέα Ανδρεαδάκη και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 17.096.700,10 € και το πέρας των εργασιών εκτιμάται στο τέλος του 2015. Ήδη οι απαραίτητες μελέτες εκπονούνται και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται στα μέσα του 2012.

Το έργο οδηγεί σε οριστική λύση της διαχείρισης των λυμάτων των παραλίμνιων οικισμών του Δήμου Δωρίδας: Λιδωρίκι, Πεντάπολη, Παλαιόκαστρο, Μαλανδρίνο, των Φυλακών, Αμυγδαλιάς, Βραίλας και Λεύκας, με στόχο την προστασία του ταμιευτήρα της λίμνης Μόρνου και της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα με την προτεινόμενη προς χρηματοδότηση πράξη θα δοθεί λύση στο πρόβλημα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων των οικισμών Λιδορικίου, Πενταπόλεως (και οικισμού Παλαιοκάστρου), Μαλανδρίνου , των Φυλακών, Αμυγδαλιάς, Βραίλας και Λεύκας.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη μελέτη θα υλοποιηθούν μια σειρά επιμέρους έργων όπως :

Κατασκευή μίας κεντρικής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στην οποία θα καταλήγουν με σύστημα αγωγών μεταφοράς (που περιλαμβάνεται και αυτό στο φυσικό αντικείμενο), τα λύματα των οικισμών Λιδορικίου, Πενταπόλεως (και οικισμού Παλαιοκάστρου), Μαλανδρίνου (και του σωφρονιστικού καταστήματος), Αμυγδαλιάς, Βραίλας, Λεύκας, ενώ προβλέπεται και μικρή ποσότητα βοθρολυμάτων για την κάλυψη των εκτός αποχετευτικού δικτύου μεμονωμένων κατοικιών.

Τα επεξεργασμένα λύματα από την κεντρική ΕΕΛ θα μεταφέρονται με αγωγό μεταφοράς σε μισγάγγεια που εκβάλλει στην κοίτη του Μόρνου κατάντη της εξόδου του υπερχειλιστή και της λεκάνης ηρεμίας του φράγματος.

Τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Λιδωρικίου, Μαλανδρίνου, Αμυγδαλιάς, Λεύκας, Βραίλας και τμήματος της Πεντάπολης (περίπου το 30% του οικισμού και το σύνολο του οικισμού Παλαιοκάστρου).

Απόκτηση γηπέδων για τις ανάγκες του έργου .Για την ΕΕΛ απαιτείται η απόκτηση οικοπέδου έκτασης 10στρ. Η ΕΕΛ προτάθηκε καταρχάς να κατασκευαστεί σε οικόπεδο νότια της οδού πρόσβασης προς Βραίλα. Βασικά χαρακτηριστικά της επιλεχθείσας θέσης είναι η ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων επιτελεστικότητας του έργου και το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός της ζώνης των 1.500μ. από την ανώτατη στάθμη του ταμιευτήρα και επομένως δεν απαιτούνται επιπλέον αδειοδοτήσεις που θα μπορούσαν να προξενήσουν καθυστερήσεις στην εξέλιξη της ωρίμανσης του έργου.

Για τους αγωγούς μεταφοράς μετά τις φυλακές Μαλανδρίνου, θα υπάρξει διάνοιξη οδού πλάτους 5μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου