Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Επικίνδυνη η γέφυρα του Μόρνου;


Κομμάτια τσιμέντου αποκολλούνται από τα τόξα
-Φθαρμένες οι γωνίες στα πεζοδρόμια θέτουν σε κίνδυνο πεζούς και οδηγούς
-«Πρέπει να γίνει έλεγχος στατικής επάρκειας», επισημαίνει ο δήμαρχος κ. Καπεντζώνης
-«Η γέφυρα βρίσκεται στη χείριστη κατάσταση», αναφέρει ο αντιδήμαρχος κ. Ευσταθίου
-«Είναι σε κακά χάλια», τονίζει ο κ. Θωμόπουλος, σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Ευπαλίου

Σε πλήρη εγκατάλειψη παραμένει εδώ και τρεις δεκαετίες η γέφυρα του Μόρνου αφού δεν έχει γίνει απολύτως καμία συντήρηση εδώ και τριάντα χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά τόσο οι οδηγοί όσο και οι πεζοί που διέρχονται από αυτή.

Η γέφυρα του Μόρνου δόθηκε στην κυκλοφορία το 1936 και για πολλά χρόνια ...
αποτελούσε ένα κόσμημα για την περιοχή.
Σήμερα 75 χρόνια μετά, βρίσκεται στη χείριστη κατάσταση, έχει εγκαταλειφθεί τελείως από το κράτος, και το κακό είναι πως τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των ανθρώπων που περνάνε από αυτή, εφόσον η διάσχισή της πλέον φαντάζει με άθλο.
Εδώ και αρκετό καιρό αποκολλούνται συνεχώς από τα τόξα κομμάτια τσιμέντου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουν πέσει πάνω σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Παράλληλα οι γωνίες στα πεζοδρόμια έχουν φθαρεί, με αποτέλεσμα να σκίζονται τα λάστιχα των αυτοκινήτων, αλλά να κινδυνεύουν και οι πεζοί.
 Να ότι η γέφυρα του Μόρνου αποτελεί την μοναδική οδό πρόσβασης για τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, αλλά και τις τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου
Σε συνομιλία που είχαμε με το δήμαρχο Δωρίδας κ. Γιώργο Καπεντζώνη μας παρουσίασε την κατάσταση της γέφυρας σχετικά καλή, σε αντίθεση με τον κ. Ευσταθίου και τον κ. Θωμόπουλο οι οποίοι παραδέχτηκαν και το πρόβλημα, αλλά υποστήριξαν κιόλας πως πρέπει να γίνει κάτι άμεσα γιατί πλέον τα πράγματα είναι επικίνδυνα.
Ο κ. Δήμαρχος περιορίστηκε να αναφέρει πως πρέπει πρώτα από όλα να γίνει έλεγχος στατικής επάρκειας από την Περιφέρεια, και ότι έχει ήδη ζητήσει να έρθει ειδικό κλιμάκιο στην περιοχή από το Υπουργείο. Παράλληλα επεσήμανε πως έχει ήδη έρθει σε επαφή και με τον δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Μπουλέ (καθ’ όσων η μισή γέφυρα ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και η υπόλοιπη μισή στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας), έχουν μιλήσει για το θέμα της γέφυρας, κι έχουν συνεννοηθεί αν δεν έρθει το κλιμάκιο του Υπουργείου να ορίσουν εκείνοι άλλο.
Ανδρέας Ευσταθίου, αντιδήμαρχος Δωρίδας
«Πλήρης εγκατάλειψη. Είναι τραγική η κατάσταση»
Σε χείριστη κατάσταση, τόνισε ο κ. Ανδρέας Ευσταθίου, ότι βρίσκεται η γέφυρα του Μόρνου εδώ και πολλά χρόνια. Όπως επεσήμανε ο κ. Αντιδήμαρχος η γέφυρα αυτή κατασκευάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία πριν το πόλεμο, περίπου το 1936, ενώ αρχιτεκτονικά πρόκειται για μία πολύ ωραία κατασκευή. Το πρόβλημα όμως, όπως επεσήμανε είναι ότι αφέθηκε στην μοίρα της κι εδώ και 30 χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως καμία εργασία για την συντήρησή της, με αποτέλεσμα πλέον, να μιλάμε όχι για μία ωραία γέφυρα αλλά για μια επικίνδυνη γέφυρα.
Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου τα τόξα της γέφυρας έχουν αρχίσει να φθείρονται δραματικά, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που αποκολλούνται ολόκληρα κομμάτια τσιμέντου, τα οποία καταλήγουν είτε στο δρόμο είτε πάνω σε κάποιο αυτοκίνητο.
Παράλληλα υποστήριξε ότι το στα πεζοδρόμια που υπάρχουν κατά μήκος της γέφυρας, έχουν κοπεί οι γωνίες, κι έτσι τίθενται σε κίνδυνο και η ζωή των πεζών που διέρχονται από αυτή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τυχαίνει να σκίζονται  τα λάστιχα των αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.
Ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε ακόμα πως το έργο είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά έχει εγκαταλειφτεί τελείως ενώ πρόσφατα ο Δήμος Δωρίδας (αν και δεν είναι στις αρμοδιότητές του) στο σημείο που ενώνεται η γέφυρα με το δρόμο, έβαλε άσφαλτο γιατί είχε φθαρεί εντελώς εκείνο το σημείο.
Τέλος ο κ. Αντιδήμαρχος υποστήριξε πως η γέφυρα πλέον είναι πολύ επικίνδυνη για τους ανθρώπους που περπατούν πάνω σε αυτή (και είναι πολλοί καθημερινά), τόσο για τα κομμάτια που αποκολλούνται από τα τόξα όσο και από τις φθαρμένες γωνίες.

Γιάννης Θωμόπουλος, σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Ευπαλίου
«Πρέπει να μεριμνήσουν οι αρμόδιοι για να προστατευτεί ο κόσμος»
Από την μεριά του ο κ. Γιάννης Θωμόπουλος, σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Ευπαλίου, επιβεβαίωσε την επικινδυνότητα που υπάρχει κατά την διάσχιση τη γέφυρας, επισημαίνοντας κι εκείνος πως δεν έχει γίνει συντήρηση τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια. Ο κ. Θωμόπουλος εστίασε στο γεγονός πως πριν 8 χρόνια είχε απαγορευτεί η διέλευση μεγάλων οχημάτων, ωστόσο όμως όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε μόνο για λίγο, ενώ αν και ακόμα είναι σε ισχύ ωστόσο δεν ακολουθείται.
Επίσης ο κ. Θωμόπουλος επεσήμανε πως αν δεν σταματήσει η αμμοληψία  σε κοντινή απόσταση από τη γέφυρα , τότε σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλα προβλήματα εφόσον το έδαφος αποδυναμώνεται δραματικά.
Παράλληλα επεσήμανε πως οι αποκολλήσεις τσιμέντου από τα τόξα είναι πλέον ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ενώ οι φθορές στις γωνίες των πεζοδρομίων θέτουν σε κίνδυνο τους πεζούς και τα οχήματα.
Τέλος ο κ. Θωμόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη γέφυρα του Μόρνου άμεσα γιατί βρίσκεται στα «κακά της χάλια!»
http://www.orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου