Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Με επιτυχία η ημερίδα “Τοπικά προϊόντα – Τα Βήματα για να Εξάγω”

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Delphi Beach, στην παραλία Τολοφώνος πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της ημερίδας “Τοπικά Προϊόντα – Τα Βήματα για να Εξάγαγω” του Δήμου Δωρίδος που έγινε το περασμένο Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, με παρουσία φορέων, παραγωγών και επιχειρήσεων.
Οι εισηγήσεις έγιναν από τους κ.κ Ιωάννη Τζεν Καθηγητή- διπλωμάτη χρηματοοικονομικών, διεθνών εμπορικών σχεδιασμών, π. Πρόεδρο Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και τον κ. Αριστοτέλη Καρβέλα, Σύμβουλο επιχειρήσεων, σχεδιασμών προώθησης – διείσδυσης εμπορικών δικτύων, ανάπτυξη προγραμμάτων Ε.Ε. . Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.
Ο κ. Τζέν τόνισε την ανάγκη για εξωστρέφεια από μέρους των παραγωγών, ...
σημειώνοντας ποια θα πρέπει να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των τοπικών επιχειρήσεων προκειμένου να μπούν στην διεθνή αγορά. Σημαντικό στοιχείο και τροφή για σκέψη, το παράδειγμα άλλων δήμων που έχουν δημιουργήσει δικά τους καταστήματα και δίκτυα πωλήσεων τοπικών προϊόντων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στην εισήγησή του ο κ. Καρβέλας, αφού περιέγραψε το πλαίσιο λειτουργίας και τα βήματα που απαιτούνται στον εξαγωγικό τομέα, επεσήμανε τις αυξανόμενες τάσεις για τοπικά προϊόντα, που υπάρχουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές αγορές, προτείνοντας τόσο στο Δήμο όσο και στους παραγωγούς, συνεργασία προκειμένου να μπορέσει η Δωρίδα να απευθυνθεί στο εξωτερικό.
Από πλευράς Δήμου, ο συντονιστής της ημερίδας, Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Δήμου για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, ενώ ο αρμόδιος για θέματα του πρωτογενούς τομέα, Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Ράπτης,  υπενθύμισε τη θέση του Δήμου και τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να υπάρχει οργανωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη και προώθηση των επιχειρήσεων και των παραγωγών. Ο Δήμαρχος Δωρίδος, κ. Γιώργος Καπεντζώνης, λόγω συμμετοχής του σε επίσημη αποστολή της Περιφέρειας στο εξωτερικό, δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Στο χαιρετισμό του προς την ημερίδα, τόνισε χαρακτηριστικά: “Σήμερα κάνουμε ένα από τα πρώτα βήματα. Η ημερίδα αυτή είναι το ξεκίνημα μια πορείας που περιλαμβάνει πολλά στάδια. Ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια, δράσεις προώθησης και προβολής, εκδόσεις έντυπου υλικού, τυποποίηση προϊόντων, διεκδίκηση πόρων από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, συμμετοχή σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Δήμος Δωρίδος θέλει να παρέχει στους δημότες του, στους επαγγελματίες και τους παραγωγούς, όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα ενισχύσουν τη δράση τους.” Ταυτόχρονα ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του Δήμου για συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Στουτγάρδης, απευθύνοντας πρόσκληση στους παραγωγούς για κοινή παρουσία, σε μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο.
Τη σημασία του εγχειρήματος και της ανάγκης για πρωτοβουλίες, επιβεβαίωσε η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και οι ερωτήσεις που έγιναν από επισκέπτες και παραγωγούς που παραβρέθηκαν στην ημερίδα, από τις οποίες προέκυψαν και πολλές ιδέες για τα περαιτέρω βήματα. Η ιστοσελίδα προβολής των παραγωγών, η λειτουργία ειδικού γραφείου προώθησής προϊόντων στο Δήμο, μερικές μόνο από τις προτάσεις που ακούστηκαν.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τις εντυπώσεις τις ημερίδας, κέρδισαν τα ίδια τα προϊόντα της Δωρίδας, με την γευστική τους ποιότητα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, στον χώρο, βρίσκονταν πάγκοι με τοπικά προϊόντα, τυροκομικά, ελαιόλαδο, αυγά, κτηνοτροφικά προϊόντα, μέλι, ελιές,  που προσέφεραν οι παραγωγοί, ενώ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις.
Ο Δήμος Δωρίδος, θέλει να ευχαριστήσει για τη συμμετοχή τους όλους τους επισκέπτες, τους φορείς και τις επιχειρήσεις που παρευρέθησαν, τους ομιλητές, τους παραγωγούς που προσέφεραν τα προϊόντα τους, το ξενοδοχείο Delphi Beach για την παραχώρηση του χώρου, τα ΜΜΕ για την κάλυψη της εκδήλωσης, και όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση της ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου