Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ανδρέας Σολτάτος, πρόεδρος Αγίας Ευθυμίας: «Αν δεν αλλάξει η απόφαση, δεν μιλάμε για ανταποδοτικά»

Η Αγία Ευθυμία και η κορυφή Κοκκινάρι

-Παράλληλα με την προσφυγή έχουν κατατεθεί και ασφαλιστικά μέτρα, όπως εξηγεί.
-Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του τοπικού ενημερώθηκε η Βουλευτής, η οποία δήλωσε ότι θα τους στηρίξει, ενώ θα έκανε επαφή και με τον κ. Κεφάλα.
-Την ικανοποίηση του για τη στάση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου

εξέφρασε μέσω της ...εφημερίδα μας.
Η συνέντευξη του κ. Σολτάτου δημοσιεύτηκε στην «Ώρα της Φωκίδας» Αρ. Φυλ. 1328/2-11-2011
Τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει η επένδυση της S&B στο Κοκκινάρι σε αντιδιαστολή με την καταστροφή που έκανε η ίδια εταιρεία στην Καμμιώτισσα βάζει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Ευθυμίας Ανδρέας Σολτάτος στην εφημερίδα μας.
Μιλά για την προσφυγή και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί από την πλευρά του Συλλόγου και κατοίκων, αλλά και για την υποστήριξη που έχει το χωριό από το Δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης, εξηγεί ότι είναι ενήμερη η Βουλευτής η οποία τους είπε ότι θα σταθεί στο πλευρό τους, ενώ παράλληλα θα έκανε επαφή με τον υπεύθυνο της εταιρείας κ.Κεφάλα. Διευκρινίζει δε, ότι αν δεν αλλάξει η απόφαση δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση για ανταποδοτικά.
«Η προσφυγή έγινε από το Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών και μεμονωμένους πολίτες, ενώ από όσο ξέρω κατατέθηκαν παράλληλα και ασφαλιστικά μέτρα με στόχο να μην προχωρήσουν οι εργασίες μέχρις ότου εκδικαστεί η προσφυγή», εξηγεί για το δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης ο κ. Σολτάτος.
Απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο να συζητηθούν τα ανταποδοτικά οφέλη που προτείνει η εταιρεία είναι κάθετος και ξεκαθαρίζει ότι προσωπική του άποψη είναι η απόρριψή τους. «Μόνο στην περίπτωση που αλλάξει η απόφαση του υπουργείου και απαλειφθεί πλήρως ο όρος επιφανειακά μπορούμε να μιλήσουμε για ανταποδοτικά», τονίζει.
Στο ερώτημα αν η κα Παπαθανάση έχει ενημερωθεί για την όλη εξέλιξη απαντά ότι το Τοπικό Συμβούλιο έκανε επαφή μαζί της αμέσως μετά τη συνεδρίασή του, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Η Βουλευτής ήρθε στην Αγία Ευθυμία και επισκεφθήκαμε, η κα Παπαθανάση, ο κ. Τριανταφύλλου και εγώ, το Κοκκινάρι. Πήγαμε ακριβώς στο σημείο που θέλουν να κάνουν το επιφανειακό, στην κορυφογραμμή. Μας υποσχέθηκε πως ότι και αν αποφασίσουμε θα μας στηρίξει, ενώ είπε ότι θα κάνει μια επαφή με τον υπεύθυνο της εταιρείας κ. Κεφάλα για να δει τι σκέφτεται να κάνει η εταιρεία. Από εκεί και πέρα δεν είχαμε άλλη επαφή», υποστηρίζει.
Μιλά με θέρμη για τη στάση του Δημάρχου και τη συμπαράσταση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου που υποστήριξαν την Αγία Ευθυμία και κάλυψαν πλήρως την προσπάθεια των κατοίκων της. Μάλιστα εξηγεί τα σχέδια του δήμου για το Κοκκινάρι, στο οποίο, όπως τονίζει προχωρούν οι κινήσεις για να γίνει πίστα αλεξιπτώτου πλαγιάς (Parapente), ενώ και μέσα στο χωριό πρόκειται να γίνει πίστα «μότο κρος». «Δεν μπορεί να έρχεται ο κόσμος και να βλέπει ένα βουνό κόκκινο με ξηλωμένη κορυφογραμμή», λέει.
Στην ερώτηση μας για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει αυτή η επένδυση ο κ.Σολτάτος μας πάει πολλές δεκαετίες πίσω. Κάπου στο 1970 περίπου, όταν η ίδια εταιρεία αγόρασε κάποιες παραλιακές εκτάσεις. «Είναι η περιβόητη Καμιώτισσα. Τότε δημιουργήθηκαν κάποιες θέσεις εργασίες, σήμερα όμως αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη του χωριού από τα παράλια είναι μηδενική. Η Καμιώτισσα καταστράφηκε και είναι το πιο ωραίο και γραφικό λιμανάκι από την Κίρρα ως την Ερατεινή. Θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί τουριστικά», υποστηρίζει.
Τέλος ο κ. Σολτάτος τονίζει ότι η Αγία Ευθυμία σήμερα η όποια ανάπτυξη γνωρίζει οφείλεται στους κυνηγούς και στους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν  ήρεμα. «Αν τα χάσουμε και αυτά δεν θα μας μείνει τίποτε», καταλήγει.

Γιατί είναι παράνομη η άδεια για εξορύξεις στα Κοκκινάρια

Η αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου είναι παράνομη διότι παραβιάζει κατάφωρα την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Αυτό προκύπτει τόσο από τη νομοθεσία, στην οποία συνοπτικά αναφερόμαστε όσο και από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα:

Παραβίαση της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι δραστηριότητες που εντάσσονται στις εξορυκτικές εργασίες επιφέρουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα στοιχεία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι: α) η εξερεύνηση (εκχέρσωση, εκσκαφή ορυγμάτων, κατασκευή οδών/μονοπατιών, μετακίνηση ανθρώπων και οχημάτων) και β) η προετοιμασία χώρου εξόρυξης/εξόρυξη ορυκτών (αποψίλωση, ανάπτυξη υποδομών δηλαδή οι γραμμές τροφοδοσίας, οι οδοί, οι ταινιόδρομοι κλπ, ανατινάξεις, εξόρυξη και στοίβαξη μεταλλεύματος/πετρώματος, στράγγιση υδροφόρου ορίζοντα, δημιουργία σωρών στείρων, μεταφορά υλικών) επιφέρουν απώλεια, φθορά και κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων, παρενόχληση ή και παραμερισμό ευαίσθητων ειδών, απώλεια ατόμων ή πληθυσμών σπάνιων ή απειλούμενων ειδών, αλλαγές στη σύνθεση των ειδών και υποβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι εξαιρετικά πλούσιες και μεγάλης οικολογικής αξίας, όπως αυτό πιστοποιείται τόσο από το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του όρους Κοκκινάρι έχει καθοριστεί ως καταφύγιο άγριας ζωής, ο δε επίδικος χώρος των εξορύξεων γειτνιάζει άμεσα με περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο Natura 2000. Ειδικότερα, ο χώρος των εξορύξεων βρίσκεται εντός δασικής έκτασης της οποίας κυρίαρχο είδος (umbrella species) είναι η ελάτη, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephalonica) που είναι προστατευόμενος τύπος οικοτόπου σύμφωνα με το παράρτημα Ι της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, κάτω από την οποία φύονται πληθώρα ενδημικών φυτών και σπάνιων φυτών, εκ των οποίων πολλά είναι προστατευόμενα, σχεδόν απειλούμενα και απειλούμενα. Περαιτέρω, στην πανίδα της περιοχής περιλαμβάνονται κινδυνεύοντα, τρωτά, σχεδόν απειλούμενα και απειλούμενα είδη ζώων.
Στην ΜΠΕ δεν περιλαμβάνονται και δεν περιγράφονται ούτε τα στοιχεία του περιβάλλοντος που ενδέχεται να θιγούν σημαντικά, ούτε τα απαραίτητα στοιχεία για την εξακρίβωση και την εκτίμηση των κυριότερων επιπτώσεων του έργου δηλαδή οι συγκεκριμένες αναφορές στις επιμέρους φάσεις των εξορυκτικών εργασιών και οι επιπτώσεις τους στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής ούτε τα μέτρα αποφυγής, μείωσης ή επανόρθωσης των σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων, τα οποία απαιτούνται με την οδηγία και, συνεπώς, η άδεια εξ αυτού του λόγου είναι παράνομη.
 Παραβίαση της Σύμβασης της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου

Η οδηγία 85/337 προβλέπει ότι στη ΜΠΕ πρέπει να περιλαμβάνονται οι πιθανές επιπτώσεις των προπαρασκευαστικών και κύριων εργασιών εξόρυξης στα στοιχεία του περιβάλλοντος στα οποία περιλαμβάνεται και το τοπίο. Το τοπίο προστατεύεται με τη Σύμβαση  της Φλωρεντίας η οποία είναι σε ισχύ. Επειδή η προσβολή της αισθητικής του τοπίου και κυρίως η φυσική και αισθητική καταστροφή της κορυφογραμμής παραβιάζει την ανωτέρω σύμβαση το έργο είναι παράνομο.

Παραβίαση της οδηγίας ΕΠΕ σε συνδυασμό με την οδηγία 2008/50/ΕΚ
Η οδηγία 2008/50/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα προβλέπει ρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόζονται στην παρούσα υπόθεση. Συγκεκριμένα, τα αέρια απόβλητα που ελκύονται από τις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις βωξίτη είναι, σύμφωνα με την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σεπτέμβριος 2004) και την ΜΠΕ (Σεπτέμβριος 2004), τα οξείδια του αζώτου και του άνθρακα, τα καυσαέρια των μηχανημάτων και η σκόνη. Στην τελευταία περιλαμβάνονται αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 και ΑΣ2,5 που είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου (καρκινογόνα) σύμφωνα με όλους του επιστήμονες. Τόσο η ΜΠΕ όσο και η προσβαλλόμενη ΑΕΠΟ δεν κάνουν καμία εκτίμηση των εκπεμπόμενων σωματιδίων στον αέρα ούτε προτείνουν μέτρα αντιμετώπισης τους, παραβιάζοντας έτσι την οδηγία. Περαιτέρω, αν λάβουμε υπόψη ότι σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον χώρο των εξορύξεων βρίσκεται τα χωριά Αγία Ευθυμία και Καρούτες καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι προσβάλλεται σοβαρά η υγεία των κατοίκων από την εκπομπή των ως άνω σωματιδίων και από την έκθεσή τους σε αυτά, παραβιάζοντας έτσι την οδηγία 2008/50/ΕΚ.

Παραβίαση της οδηγίας 85/337 σε συνδυασμό με την οδηγία για τα νερά

Η οδηγία προβλέπει ότι στη ΜΠΕ πρέπει να περιλαμβάνονται οι πιθανές επιπτώσεις των προπαρασκευαστικών και κύριων εργασιών εξόρυξης στα στοιχεία του περιβάλλοντος στα οποία περιλαμβάνεται και το νερό. Η επίδικη δραστηριότητα επιφέρει αλλαγές και υποβάθμιση των υδάτινων συστημάτων της περιοχής. Ωστόσο, καμία απολύτως, από τις ανωτέρω απαιτήσεις της οδηγίας ΕΠΕ δεν εκπληρώνεται από την υποβληθείσα ΜΠΕ καθόσον ελλείπουν παντελώς τα αναγκαία προς τούτο πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με την ποσοτική και ποιοτική κατάσταση των υδάτων της περιοχής και τις επιπτώσεις σε αυτά από την επίδικη δραστηριότητα. Η έλλειψη διαχειριστικών σχεδίων και μέτρων που προβλέπονται από την οδηγία 2000/60 για τα νερά καθιστούν το έργο και για το λόγο αυτό παράνομο.

Παραβίαση της οδηγίας 2006/21 για τα εξορυκτικά απόβλητα

Απαιτείται σύμφωνα με την ανωτέρω οδηγία να υπάρχει ξεχωριστή αδειοδότηση για τη διαχείριση των αποβλήτων. Τέτοια αδειοδότηση δεν υπάρχει και για το λόγο αυτό το έργο είναι παράνομο.

Παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ (όπως κωδικοποιήθηκε) για την προστασία της άγριας πτηνοπανίδας

Το έργο εμπίπτει στο καθεστώς των παραπάνω οδηγιών διότι λόγω της εγγύτητας με το δίκτυο Natura 2000 το επηρεάζει, και συνεπώς, απαιτεί δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων όπως αυτή προσδιορίζεται στις ως άνω οδηγίες. Επειδή δεν υπάρχει η δέουσα εκτίμηση που απαιτεί το άρθρο 6 της οδηγίας για τους οικότοπους, η άδεια είναι παράνομη.

Γιώργος Μπάλιας
Δρ Νομικής – Δικηγόρος

Το παρόν κείμενο αποτελεί την τοποθέτηση του προέδρου της Αγίας Ευθυμίας Ανδρέα Σολτάτου στο Δημοτικό Συμβούλιο
http://www.orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου