Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Τουριστική αξιοποίηση δασών

του Δημήτρη Λάππα

Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση (ακόμη και κατά κυριότητα), δασών και δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες, όπως και για την οικοδόμησή τους, με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση.


Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες έχουν παραχωρηθεί –είτε πρόκειται να παραχωρηθούν, στον ΕΟΤ, καθώς και για εκτάσεις, την εκμετάλλευση των οποίων ο ΕΟΤ, παραχώρησε, με πολυετείς συμβάσεις, σε ιδιώτες. Στην διάταξη, υπάγονται και ...ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τουριστική εκμετάλλευση, με βάση την εκάστοτε ισχύουσα οικιστική και τουριστική νομοθεσία.

Όλα αυτά (και πολλά ακόμη) «ρυθμίζονται» με τροπολογία που κατατέθηκε στον νόμο (πλέον), περί του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, ως άρθρο 55, σύμφωνα με το οποίο, με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Περιβάλλοντος, μπορεί να αποδοθεί προς οικοδόμηση το 10% του δάσους ή της δασικής έκτασης που παραχωρείται, προς τουριστική αξιοποίηση, με οριζόμενο ανώτατο συντελεστή δόμησης, 1 (ένα).

Και το επίμαχο άρθρο, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μηχανικών και νομικών, συνεχίζει, αυξάνοντας το ποσοστό εκμετάλλευσης, από 10%, στο 20%, εάν η έκταση, πρόκειται, ταυτοχρόνως με τουριστικές χρήσεις, να εξυπηρετήσει και αθλητικές.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Πρέπει τα δάση και οι δασικές εκτάσεις να καλύπτονται από βλάστηση αειφύλλων ή φυλλοβόλων πλατυφύλλων, σε ποσοστό, τουλάχιστον, 80%.

Πρέπει, επίσης, η συνολική προς αξιοποίηση έκταση να είναι μεγαλύτερη των τριών χιλιάδων στρεμμάτων. Να μπορεί, δηλαδή, να «βγει», με βάση τον καθορισθέντα συντελεστή, δομημένη επιφάνεια, τουλάχιστον, τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Και το άρθρο, συνεχίζει, ορίζοντας, ότι τα κτίρια και οι όποιες άλλες εγκαταστάσεις δημιουργούνται κατ΄ εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, παραμένουν πάντοτε στην κυριότητα του δημοσίου.

Μέχρι, όμως, την επόμενη, ακριβώς, παράγραφο, όπου ορίζεται, ότι οι χώροι (τα δάση, δηλαδή και οι δασικές εκτάσεις), επιτρέπεται, κατ΄ εξαίρεση, να περιέλθουν, έναντι ανταλλάγματος, στην κυριότητα τρίτων, εφόσον αυτοί (οι χώροι) καταλαμβάνονται από ξενοδοχεία, ξενώνες ή βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Μηχανικοί και νομικοί κάνουν λόγο για πρωτοφανή διάταξη και ζητούν την απόσυρσή της, αφού αντίκειται, όπως επισημαίνουν, στις διατάξεις του Συντάγματος. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη διάταξη εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Αντίθετος, αλλά και έκπληκτος, με τα όσα, πρωτοφανή, όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ορίζονται στην διάταξη, δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αντίστοιχες θέσεις, εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Τάκης Γεωργακόπουλος.

Από την πλευρά τους οι συμβολαιογράφοι, εντοπίζουν σοβαρά νομικά προβλήματα και, σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου, Γιώργο Ρούσκα, το σύνολο της διάταξης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα το Σύνταγμα ορίζει. Γι΄ αυτό και θεωρεί κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα προκαλέσει την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πηγή: skai.gr
Το βρήκαμε στο agnantiroumelis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου