Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Με επιτυχία η πρώτη εκδήλωση για το “Κοκκινάρι”

Η Αγία Ευθυμία και η κορυφή Κοκκινάρι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση, στα πλαίσια της “Πρωτοβουλίας για την διάσωση του “Κοκκιναριού” Αγίας Ευθυμίας”, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολίτες από την Άμφισσα, την Ιτέα, το Λιδωρίκι και φυσικά την Αγία Ευθυμία. Οι πολίτες της Ιτέας ξεκίνησαν από τον μώλο της πόλης και συναντήθηκαν στην πλατεία της Αγίας Ευθυμίας με τους εκεί συγκεντρωμένους κατοίκους μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του χωριού Ανδρέας Σολτάτος και Χρήστος Καραμέρης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών Σπύρος Κυριάκης. Κατόπιν, σε πομπή, όλα τα αυτοκίνητα ...
κατευθύνθηκαν, μέσω του δρόμου των Καρουτών, στον προορισμό που δεν ήταν άλλος από το “Κοκκινάρι”. Εκεί συναντήσαμε και τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας που είχαν προηγηθεί.
Πλησιάζοντας προς την κορυφή, στην περιοχή που δεν διέρχονται τα φορτηγά των “Βωξιτών”, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το καταπληκτικό ελατόδασος και την πανέμορφη φύση και να αναρωτηθούμε ποια θα είναι η τύχη τους στην περίπτωση που προχωρήσουν οι εξορύξεις βωξίτη στο “Κοκκινάρι” και διανοιχτούν πλατείς δρόμοι.
Φτάνοντας στη κορυφή του “Κοκκιναριού”, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την καταπληκτική θέα. Όσοι δεν είχαν ξαναφτάσει μέχρι εκεί έμειναν άναυδοι. Τα πάντα ήταν δίπλα σου: από τα βουνά της Φθιώτιδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου μέχρι την Κεφαλλονιά!!! Δεν μιλάμε για την Ιτέα, τους Δελφούς, τη λίμνη του Μόρνου και τα άλλα τοπικά μέρη που νόμιζες ότι με μια βουτιά θα βρεθείς εκεί…Δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην μίλησε με θαυμασμό γι’ αυτή τη μοναδική ομορφιά που αντίκρυζε αλλά και με θυμό για την επαπειλούμενη καταστροφή αυτού του καταπληκτικού τοπίου. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να επισκεφθούν αυτό το σημείο όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για να συνειδητοποιήσουν γιατί θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να γλυτώσει το “Κοκκινάρι” από την καταστροφή. Αλλά, επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, φροντίσαμε να υπάρξει λήψη πλάνων τα οποία και θα προβληθούν σε επόμενη εκδήλωσή μας. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας εκεί έγινε εντοπισμός των σημείων όπου προβλέπονται εξορύξεις βωξίτη με βάση τα τοπογραφικά της μελέτης κι η οργή μεγάλωσε διότι μιλάμε για την κορυφογραμμή!!
Στη συνέχεια, κατεβήκαμε λίγο πιο χαμηλά, στο διάσελο το οποίο βρίσκεται μεταξύ της κορυφής του “Κοκκιναριού” και του “Προφήτη Ηλία” εκεί όπου, επίσης, προβλέπονται εξορύξεις. Στο σημείο αυτό καθήσαμε για ένα πρόχειρο γεύμα, για να ανταλλάξουμε απόψεις και για να γνωριστούμε καλύτερα. Διατρανώθηκε η πίστη όλων στον δίκαιο αγώνα μας και στην επιτυχή έκβασή του ενώ παράλληλα συζητήθηκαν οι παραπέρα ενέργειες. Έτσι, για τον Δεκέμβριο, σχεδιάζεται μια μεγάλη εκδήλωση με ομιλίες και προβολή βίντεο ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι δικαστικές ενέργειες (ασφαλιστικά μέτρα, προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας) οι οποίες, πιστεύουμε ότι θα έχουν το ποθούμενο αποτέλεσμα.
Σ’ αυτόν τον αγώνα μας χρειαζόμαστε την συμπαράσταση όλων, τόσο ηθική όσο και υλική. Με την ευκαιρία αυτή, ευχαριστούμε θερμά εκείνους τους συμπολίτες μας που πρόσφεραν κάποιο χρηματικό ποσό, κατά την διάρκεια της εξόρμησής μας στο “Κοκκινάρι”, για ενίσχυση της προσπάθειάς μας.
Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.
http://blog.agiathimia.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου