Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΖΕΡΥΚΙ ΕΛΙΚΩΝΑ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού αιολικού σταθμού ισχύος 24 MW της εταιρείας CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. στο κατάφυτο και παρθένο ελατοδάσος της Μεγάλης Λούτσας, κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος Ελικωνίων Επαρχίας Λιβαδειάς. Στην προσφυγή αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους η απόφαση έγκρισης του αιολικού σταθμού είναι παράνομη, αφού μεγάλο μέρος των δρόμων πρόσβασης και της περιοχής εγκατάστασης του αιολικού σταθμού βρίσκονται σε πρόσφατα καμένες αναδασωτέες εκτάσεις. Επισημαίνεται η κοπή άγνωστου αριθμού δένδρων καθώς και οι ...κίνδυνοι κατάρρευσης του βουνού λόγω των σαθρών εδαφών. Επίσης στιγματίζεται η ανεξήγητη ταχύτητα, με την οποία κινήθηκε τόσο το Δασαρχείο Λιβαδειάς και η Δ/νση Δασών Βοιωτίας όσο και οι υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης σε Λαμία και Λάρισα. Όλες οι παραπάνω εγκρίσεις για δόθηκαν μέσα σε ένα δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι σοβαροί κίνδυνοι για το περιβάλλον.

Όπως είχε αποφασισθεί σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή στον πεζόδρομο της Λιβαδειάς στις 13 Σεπτεμβρίου, οι κινητοποιήσεις για να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ελικώνα θα συνεχισθούν σε όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι οι πρώτες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση. Όσοι συμμετείχαν στην συζήτηση, δήλωσαν ανυποχώρητοι στην απόφαση να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την υλοποίηση του καταστροφικού έργου.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες να συμμετέχουν στον αγώνα να προστατέψουμε τα τελευταία αιωνόβια δάση του Ελικώνα, από την αδηφαγία της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Να διασώσουμε το βουνό που αποτελεί την κοινή μας κληρονομιά.



22 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Ελικώνα 
 
Δείτε την προσφυγή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΙΚΩΝΙΩΝ

ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΔΗΜ. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ 3
32100, ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Πληροφορίες: Λουκάς Κόλλιας                                        

Πρόεδρος Συλλόγου                                                 ΠΡΟΣ:
kolliasl@otenet.gr                                  ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τηλ: 22610 – 27331                     ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ  ΑΛΛΑΓΗΣ  
         

ΠΡΟΣΦΥΓΗ
της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων  αιολικού σταθμού παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 24 MW της εταιρείας  «CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. – ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΥΤΣΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.» στη θέση «Μεγάλη Λούτσα» περιοχής Δήμου Λιβαδειάς Βοιωτίας,  που εκδόθηκε στις 22 Αυγούστου 2011, με α.π. 41873/5779, από την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας.

Με βάση και τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση δηλαδή:
1.     την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ως άνω έργου,  σύμφωνα με την οποία η περιοχή επέμβασης για την εγκατάσταση του  ΑΣΠΗΕ αφορά συνολικό εμβαδό 1802, 14 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων καθώς και την περιγραφή όλων των εγκαταστάσεων (πλατείες, Α/Γ , οδοί, εναέριες γραμμές  και πυλώνες μεταφοράς, τάφροι υπόγειων γραμμών διασύνδεσης, οικίσκος, Υ/Σ), 
2.     την από 27-7-2011 αίτηση με συμπληρωματικά στοιχεία και αλλαγές που υπέβαλλε η εταιρεία  «CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. – ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΥΤΣΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.»
3.     τις γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου Λιβαδειάς, της Δ/νσης Δασών Βοιωτίας και της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας Στερεάς, 
υποβάλλουμε την παρούσα προσφυγή για τους ακόλουθους λόγους
Η αρχική αρνητική γνωμοδότηση της Δ/νσης Δασών Βοιωτίας κατά την διαδικασία της ΠΠΕΑ στο 2648/17-7-2008 έγγραφό της, στηρίχθηκε σε αυτοψία στην οποία διαπίστωνε ότι η περιοχή εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ αφορά «συμπαγές δάσος ελάτης». Στο ίδιο έγγραφο διαπιστώνεται ότι «η επέμβαση απαιτεί υλοτομίες πολλών δένδρων (χιλιάδων) δημιουργία μεγάλων πρανών επί ασταθών εδαφών μη δυνάμενων να αποκατασταθούν δημιουργώντας έτσι μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.» Εντός της περιοχής επέμβασης υπάρχει «τμήμα αναδασωτέας περιοχής» σύμφωνα με το Δασαρχείο Λιβαδειάς στο 653/9-4-2008 έγγραφο.
Κατά την διαδικασία έγκρισης της ΜΠΕ, η Δ/νση Δασών Βοιωτίας γνωμοδότησε αρνητικά στις 25-7-2011 για τους ίδιους λόγους, τονίζοντας το πρόβλημα που δημιουργεί η οδοποιία πρόσβασης. Μόλις 2 ημέρες αργότερα, στις 27- 7-2011 η εταιρεία επανυπέβαλλε φάκελλο με τροποποιήσεις. Την πλέον νεκρή εβδομάδα του έτους, στις 9-8-2011 υπήρξε θετική γνωμοδότηση του Δασαρχείου, στις 16-8-2011 θετική γνωμοδότηση της Δ/νσης Δασών χωρίς να αναφέρεται αν υπήρξε αυτοψία για την εναλλακτική οδοποιία πρόσβασης. Μέσα στις επόμενες 6 ημέρες, ο φάκελλος από τη Λιβαδειά διαβιβάσθηκε στην αρμόδια ΔΙΠΕΧΩ στη Λαμία, ελέγχθηκε, εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, υπογράφηκε από την Γ.Γ. που εδρεύει στη Λάρισα και αναρτήθηκε στο Διαύγεια στις 22-8-2011.  Στην ανεξήγητη ταχύτητα της διαδικασίας εν μέσω Αυγούστου και θερινών αδειών των αρμοδίων υπαλλήλων οφείλεται προφανώς η πλημμελής εξέταση της νέας πρότασης.
Πράγματι, στην γνωμοδότηση της Δ/νσης Δασών Βοιωτίας και στην  προσβαλλόμενη ΑΕΠΟ, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα ουσιώδη λάθη που καθιστούν την προσβαλλόμενη απόφαση παράνομη:
Α. Η νέα χάραξη που προτείνεται για την οδοποιία πρόσβασης θα προκαλέσει μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή από την προηγούμενη η οποία απερρίφθη:
-        Η νέα χάραξη διέρχεται μέσα από αναδασωτέα περιοχή πρόσφατα καμένου δάσους κεφαλληνιακής ελάτης (στο οποίο εαν γίνει τέτοιας έκτασης παρέμβαση δεν θα επανέλθει στην αρχική του φυσική κατάσταση). Σημειώνεται ότι αναγκαία κατά νόμο προϋπόθεση της έκδοσης της απόφασης έκδοσης περιβαλλοντικών όρων είναι η άρση της αναδασώσεως με πράξη που εκδίδεται εφόσον συντρέχουν οι κατά νόμο απαιτούμενες προϋποθέσεις. Επιπροσθέτως, πριν αρθεί η αναδάσωση και, περαιτέρω, πριν εκδοθεί άδεια επεμβάσεως, καθορίζουσα και τους σχετικούς όρους, απαγορεύεται οιαδήποτε υλική ενέργεια στην έκταση αυτή. (Σ.τ.Ε. 2862/2007). Σημειώνεται δε ότι η απόφαση περί αναδασώσεως είναι δυνατόν να αρθεί μόνον όταν έχει αυτή υλοποιηθεί και έχει ολοκληρωθεί η αναβίωση της καταστραφείσης δασικής βλαστήσεως (βλ. ΣτΕ 3887/2007, 235/2004, 3696/1998), γεγονός που διαπιστώνεται μονάχα στο πλαίσιο της κατά νόμο διαδικασίας άρσης της αναδασώσεως.
-        Η καινούργια χάραξη είναι στην ίδια πλευρά του βουνού, οι κλίσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες, τα εδάφη είναι περισσότερο σαθρά και τα καμένα δένδρα δεν μπορούν να συγκρατήσουν το έδαφος.  Σε όλη η πλευρά του βουνού στην οποία θα διανοιχτεί ο καινούργιος δρόμος λόγω της μορφολογίας και της σαθρότητας του εδάφους θα προκληθεί μη αντιστρεπτή και πιθανόν ολοκληρωτική καταστροφή χωρίς να δίνεται η δυνατότητα για την εμφύτευση ούτε ενός δέντρου.
-        Το μήκος του νέου δρόμου είναι κατά 2 χλμ. μεγαλύτερο  (13.387,46 μ.).
Β.  Πολλά χιλιόμετρα δρόμου εξακολουθούν να διέρχονται μέσα από πυκνό δάσος κεφαλληνιακής ελάτης. Τα αναφερόμενα στο 2. στην από 27-7-2011 αίτηση με συμπληρωματικά στοιχεία και αλλαγές που υπέβαλλε η εταιρεία  «CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. – ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΥΤΣΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.» όπου στη σελ.13 περιγράφεται η θέση εγκατάστασης ως χέρσα, άγονη και βοσκότοπος είναι ανακριβή. Αντίθετα η θέση επέμβασης αφορά την κορυφογραμμή της Μεγάλης Λούτσας στην καρδιά του όρους Ελικώνα. Είναι μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και σπάνια είδη φυτών, όπου λόγω της μη προσπέλασης από τον άνθρωπο έχει γίνει καταφύγιο άγριων ζώων και πτηνών. Μια περιοχή που έχει οριστεί σαν βιότοπος CORINE από περιβαλλοντικές μελέτες του Ε.Μ.Π. λόγω της κεφαλληνιακής ελάτης και σπάνιων φυτών.
Γ. Στην ΑΕΠΟ καθώς και στις θετικές γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου, της Δ/νσης Δασών δεν περιλαμβάνονται σαφείς όροι για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Δεν ορίζεται ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός κοπής δένδρων (όπου στη ΜΠΕ σκοπίμως και ψευδώς περιγράφονται ως κακόμορφα!), ορίζεται ασαφώς ότι οι προτεινόμενες πλατείες εγκατάστασης των Α/Γ, των πλατειών ανέγερσης των γερανών και η θέση του οικίσκου ελέγχου «πρέπει να γίνουν σε εκτάσεις με την κατά το δυνατό λιγότερη φθορά της δασικής βλάστησης και με μικρές εγκάρσιες κλίσεις». Εντός της περιοχής επέμβασης υπάρχει και άλλο τμήμα αναδασωτέας περιοχής σύμφωνα και με το Δασαρχείο Λιβαδειάς στο 653/9-4-2008 έγγραφο του.
Δ. στην ΜΠΕ και την προβαλλόμενη ΑΕΠΟ δεν συμπεριλήφθηκαν ουσιώδεις περιβαλλοντικές επιτπώσεις όπως η μη αναντίστρεπτη μεταβολή της μορφολογίας της περιοχής λόγω της σαθρότητας των εδαφών, της καθολικής ισοπέδωσης της κορυφογραμμής για την κατασκευή των  πλατωμάτων και των συνδέσεων. Οι αλλοιώσεις στις κλίσεις του εδάφους θα έχουν επιπτώσεις στους υδροκρίτες με άμεσες και πολύ σοβαρές συνέπειες στην απορροή των υδάτων. Με την ισοπέδωση καταστρέφονται οι μεγάλες λεκάνες νερού που υπάρχουν στην κορυφογραμμή, με αποτέλεσμα να στερέψουν και οι υπόγειες αποθήκες νερού στο εσωτερικό του βουνού, οι οποίες υδροδοτούν τον οικισμό του Ελικώνα και τη Λιβαδειά. Ας σημειωθεί ότι οι δύο εγγύτεροι οικισμοί (Κυριάκι και Ελικών) παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη υδατικών πόρων.
Ε. στην ΜΠΕ και την προβαλλόμενη ΑΕΠΟ δεν συμπεριλήφθηκε η υποβάθμιση όμορων θέσεων  από επιφανειακές μεταλλευτικές δραστηριότητες βωξίτη. Επίσης δεν έχει περιληφθεί η συνεργιστική δράση με ήδη εγκατεστημένα γειτονικά ΑΣΠΗΕ, δυστυχώς όμως χωρίς κανένα σχεδιασμό. Έτσι σήμερα  έχουν ήδη κατασκευαστεί ΑΣΠΗΕ, εναέριες γραμμές και Υ/Σ, μέσα στα τελευταία εναπομείναντα δάση του Ελικώνα, έχουν αδειοδοτηθεί  περίπου 650 MW, έχουν κατατεθεί και συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις, με αποτέλεσμα σχεδόν ολόκληρο το βουνό να μετατρέπεται σε υποδοχέα εγκαταστάσεων παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας. Το υπόψη ΑΣΠΗΕ΅στη θέση Μεγάλη Λούτσα είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της έλλειψης σχεδιασμού και θα προκαλέσει πολλαπλάσιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σχέση με την αναμενόμενη ωφέλεια.
Η αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής λόγω της μεγάλης κλίμακας επέμβασης στο δάσος,  που ανοίγει το δρόμο και σε μελλοντικές νέες επεμβάσεις (π.χ. επεκτάσεις του ΑΣΠΗΕ όπως έχει συμβεί σε γειτονικές θέσεις) θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το δασικό οικοσύστημα που δεν είναι ένα άθροισμα δένδρων αλλά μια σύνθετη βιοκοινότητα.
Στ. στην ΜΠΕ και την προβαλλόμενη ΑΕΠΟ δεν συμπεριλήφθηκε η επίπτωση στις δραστηριότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, δασικής αναψυχής, ορειβασίας, ήπιας κτηνοτροφικής δραστηριότητας  και  μικρής κλίμακας οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων που αναπτύσσονται στην περιοχή. Περιβαλλοντική αλλοίωση τόσο μεγάλης κλίμακας  θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην φυσιογνωμία και τις τοπικές δραστηριότητες και θα συμβάλλει στην εγκατάλειψη των οικισμών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αντιδρώντας στην εγκατάσταση του πάρκου, συναντηθήκαμε τον περασμένο Ιούλιο με την Γ.Γ.του ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη. Η κ.Καραβασίλη, όταν στη συνέχεια επισκεφθηκε την αρμόδια Επιτροπή του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς έφερε ως αρνητικό παράδειγμα το σχεδιαζόμενο αιολικό σταθμό επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσει.
Παρόλαυτά λίγες ημέρες μετά από αυτή την τοποθέτηση εκδόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες η  ΑΕΠΟ κατά της οποίας υποβάλουμε ένσταση για όλους τους παραπάνω βάσιμους λόγους που επικαλούμεστε.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους ζητούμε την ακύρωση - εξαφάνιση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων  αιολικού σταθμού παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 24 MW της εταιρείας  «CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. – ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΥΤΣΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.» στη θέση «Μεγάλη Λούτσα» περιοχής Δήμου Λιβαδειάς Βοιωτίας,  που εκδόθηκε στις 22 Αυγούστου 2011, με α.π. 41873/5779, από την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας.
Επισυνάπτουμε φωτογραφίες από την περιοχή
Λιβαδειά,  20 Σεπτεμβρίου 2011

Η Γραμματέας                                                                 Ο Πρόεδρος

 

ΛΙΤΣΑ ΔΗΜΟΥ                                                    ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου