Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Φρουροί της Συκαμινιάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΚΑΡΑ, Οι Φρουροί της Συκαμινιάς, Παπαζήση, Αθήνα 2011
Στην έκδοση αυτή με τα διηγήματα ο συγγραφέας καταγράφει, μεταξύ των άλλων, χαρακτήρες, γεγονότα, εικόνες που ο καθένας μας συναντά, ακούει, βλέπει, στο δρόμο, στην αγορά, παντού.
 Είναι τέτοια η περιγραφή ώστε ο αναγνώστης νοιώθει πως στοιχεία των ηρώων είναι και δικά του, πως έχει και ο ίδιος μερίδιο στα δρώμενα, οργίζεται, ενθουσιάζεται, ικανοποιείται ενίοτε, συνεγείρονται τα συναισθήματά του.
Είναι συχνή η αναφορά στο αγαπημένο του θέμα, τη Γυναίκα, ...
ενώ προβάλλεται με ευαισθησία και φανερό θαυμασμό ο κυρίαρχος ρόλος της στη διαμόρφωση αρχών, συνειδήσεων και χαρακτήρων, η συμμετοχή της σε αγώνες.
Οι συγκρούσεις των ανθρώπων, η πολιτική, η καθημερινή ζωή έχουν τη θέση τους στο βιβλίο, όπως και η προβολή του καλού και του κακού, ο αγώνας για επιβίωση, η δικτατορία του 67, τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, η θρησκοληψία, ο ρατσισμός, η πλουτοκρατία και οι συμπεριφορές της, η κρίση που μαστεύει από τους εργαζόμενους ικμάδα και ελπίδες. Αλλά και η ζωή στο χωριό με ηθογραφικές αναφορές και απολαυστικά στοιχεία, η επιμονή για το παλιό και άφθαρτο, όλα λίγο πολύ ξεκινώντας από πραγματικές ιστορίες και συμβάντα σήμερα, χθες και παλιότερα από τον πόλεμο και μετά.
Χαίρεσαι να διαβάζεις τα διηγήματα, παρασύρεσαι στη νοσταλγία σε συνάρτηση με την αγωνία για το αύριο.... συγγνώμην ζητάει από τον ερχόμενο εγγονό, γιατί δε θα βρει τον κόσμο καλύτερο απ’ ότι η γενιά του τον πρωτογνώρισε.
Ο Κακαράς με τους Φρουρούς που επιστρατεύει, θέλει να συμμετάσχει στην προστασία της Συκαμινιάς (της Σκαμνιάς, της συκιάς δηλαδή), ήτοι στο δικαίωμα στη ζωή και σ’ ότι η φύση παρέχει για απολαβή απ’ όλους μας χωρίς εξαίρεση.


Νίκος Τζοβλάς
Ευχάριστη έκπληξη είναι η έκδοση του έβδομου έργου του Αντώνη Κακαρά Οι Φρουροί της Συκαμινιάς, από τις εκδόσεις Παπαζήση. Βιβλίο που άργησε να αναπαραχθεί και να βρεθεί στα χέρια μας τέλος καλοκαιριού έτσι , να μας στερήσει τους δροσερούς χυμούς των διηγημάτων του. Ένα διαφορετικό έργο με διηγήματα που κάποια έχουμε διαβάσει ίσως κάποιοι …. στην δευτερανάγνωσή τους διαπιστώνει κανείς στοιχεία εννοιολογικού και γλωσσικού πλούτου. Ένα διαφορετικό βιβλίο που ξεφεύγει από τα μέχρι σήμερα υπέροχα γνωστά έργα του, αφού έχει εξαντλήσει στο μεγαλύτερο μέρος τους αυτοβιογραφικά στοιχεία και μεταφέρει βιώματα ελληνικά, στοιχεία πατριωτικά, λαογραφικά. Η καλή αρχή (κατά τη γνώμη μου) έγινε με τη λίστα του Τσαγκάρη, σήμερα γευόμαστε κάτι διαφορετικό με στοιχεία: • Που στην προσχηματική αναζήτηση των πραγματικών ή φανταστικών γεγονότων ο συγγραφέας μας παραπέμπει (στον πρόλογο του) ουσιαστικά στην αναζήτηση κοινών εμπειριών • Την ενεργοποίηση της φαντασίας για σχηματοποίηση πρωταγωνιστών -δευτεραγωνιστών με κριτήριο τις διαφορές τους (δρώντα πρόσωπα και οι μεταξύ τους σχέσεις) • Τα πραγματολογικά στοιχεία που παρατίθενται όσον αφορά το χωροχρονικό πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσονται οι δράσεις σε κάθε διήγημα. • Στοιχεία των παραστάσεων και των χαρακτήρων κυρίως, που έχει βιώσει ο συγγραφέας ώστε να μπορούν να ενταχτούν σ’ αυτή την προοργανωτική φάση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δράση των προσώπων στα διηγήματα είναι κατ΄ αρχήν η ανάπτυξη-έκρηξη μιας συντακτικής δομής. Σύμφωνα με το «δραστικό μοντέλο» του Greimas Υποκείμενο, Αντικείμενο, Αποστολέας και Αποδέκτης, συνθέτουν την πλοκή. Μία συλλογή εκφραστικών μέσων τα οποία καταγράφουν τη διάθεση του συγγραφέα να καταθέσει τα γλωσσικά προσεγγίσματα, στοιχεία ντοπιολαλιάς και η χρήση της «ελεύθερης γλώσσας», της λαϊκής γλώσσας, κάνουν τα διηγήματα πιο προσιτά στον αναγνώστη και…… Το κυριότερο ίσως είναι ο στόχος του έργου αυτού. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης ποιοι είναι οι Φρουροί της Συκαμινιάς, δηλαδή αυτού του ευγενικού δένδρου που παράγει υπέροχους καρπούς, που αν δεν τρυγηθούν και δεν διανεμηθούν σωστά θα πέσουν και θα σαπίσουν στο χώμα; Ποιοι είναι οι τρυγητάδες και ποιες οι μεγάλες κοιλιές που γεύονται τον πλούτο της πατρίδας μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου