Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Αίγυπτος: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτήριο της ισραηλινής πρεσβείας

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι εισέβαλαν στο κτήριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο, πετώντας δεκάδες έγγραφα και την σημαία της χώρας από τα παράθυρα.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ, η οικογένειά του και διπλωματικό προσωπικό εγκατέλειψαν τη χώρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 450 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα διαδηλώσεων στο Κάιρο και την Γκίζα και συγκρούσεων με την αστυνομία, ενώ τραυματίες...
είναι και 46 αστυνομικοί.
Εκπρόσωπος του Ισραηλινού ΥΠΕΞ από την Ιερουσαλήμ υποστήριξε πως οι διαδηλωτές που μπήκαν στο κτίριο έφθασαν ως το χώρο της εισόδου αλλά δεν εισήλθαν στους κύριους χώρους της διπλωματικής αποστολής. «Η ίδια η πρεσβεία δεν έχει παραβιαστεί», είπε ο αξιωματούχος αυτός.
Νωρίτερα, ένας από τους διαδηλωτές υπέστειλε την σημαία του Ισραήλ που κυμάτιζε στο κτίριο, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα. Στον δρόμο έξω από το κτίριο όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Ισραήλ τουλάχιστον δύο οχήματα της αστυνομίας είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ οι διαδηλώσεις στο Κάιρο συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα για να διαλύσει τους τουλάχιστον 2.000 συγκεντρωμένους κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την εισβολή των διαδηλωτών σε τμήμα της πρεσβείας και είπε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι λαμβάνει μέτρα για να συμβάλει να επιλυθεί η κατάσταση χωρίς περαιτέρω βία, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση της Αιγύπτου να «τιμήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να εγγυηθεί την ασφάλεια της ισραηλινής πρεσβείας», σύμφωνα με το ανακοινωθέν.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο ομόλογό της Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Βιένης για την προστασία των διπλωματικών αποστολών, δήλωσε ανώτερος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο πολιτικός αναλυτής Νάμπιλ Αμπντελ Φάταχ σημείωσε ότι τα χθεσινοβραδινά επεισόδια «δείχνουν την κατάσταση οργής και απελπισίας που νοιώθουν οι νεαροί αιγύπτιοι επαναστάτες έναντι του Ισραήλ, μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στα σύνορα που προκάλεσαν τους θανάτους αιγυπτίων στρατιωτών».
Πέντε Αιγύπτιοι αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Αύγουστο από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην διάρκεια καταδίωξης παλαιστίνιων μαχητών κατά μήκος των συνόρων. Το επεισόδιο προκάλεσε οργή στην Αίγυπτο και τη χειρότερη κρίση μετά τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας ειρήνης το 1979.


Έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου

Το τέλος της εκεχειρίας με το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς, μετά τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών και τις επιθέσεις στην πόλη Εϊλάτ. Από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 14 Παλαιστίνιοι.
Την ίδια ώρα, το Κάιρο ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στο Ισραήλ, διαμαρτυρόμενο για τον θάνατο πέντε Αιγυπτίων στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στα σύνορα των δύο κρατών.
Η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή ανάγκασε τον Αραβικό Σύνδεσμο να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή. «Ο Αραβικός Σύνδεσμος έλαβε ένα αίτημα από το παλαιστινιακό κράτος και έπειτα από διαπραγματεύσεις αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια έκτακτη σύνοδο σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων» δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Αμπντέλ Αζίζ.
Η  Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν δεσμεύεται πλέον από την εκεχειρία που εφάρμοζε τα τελευταία δύο δύο χρόνια, μετά το τέλος του πολέμου στις αρχές του 2009. Το μήνυμα μεταδόθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό της Χαμάς. «Δεν υφίσταται πλέον εκεχειρία με τον εχθρό» ανέφερε η ανακοίνωση, που δείχνει ότι κλιμακώνεται η σύγκρουση με το Ισραήλ.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε νέα αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας.
Συνολικά 14 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μετά από μια σειρά αιματηρών επιθέσεων την Πέμπτη στην πόλη Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ.
Οι ταραχές έχουν προκαλέσει ένταση και στις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο. Στη διάρκεια επιδρομής ισραηλινού ελικοπτέρου στα σύνορα των δύο κρατών, έχασαν τη ζωή τους πέντε Αιγύπτιοι -ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί. Ως απάντηση, η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ μέχρις ότου «λάβει τα αποτελέσματα επίσημης έρευνας για το συμβάν και το Ισραήλ ζητήσει συγγνώμη».
Παράλληλα, το Κάιρο ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να καλέσει στο υπουργείο τον Ισραηλινό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για το αιματηρό περιστατικό. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης «να λάβει μέτρα και να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα, αναπτύσσοντας τις απαραίτητες δυνάμεις, ικανές να αποτρέψουν οποιαδήποτε διείσδυση στο έδαφός της και να δώσουν απάντηση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα του ισραηλινού στρατού». Πάντως, το Ισραήλ δηλώνει άγνοια για την απόφαση του Καΐρου να ανακαλέσει τον πρέσβη. «Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα για την απώλεια της ζωής μελών των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας κατά τις επιθέσεις στην ισραηλινο-αιγυπτιακή μεθόριο» τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Όπως μεταδίδει το BBC, ο θάνατος των πέντε Αιγύπτιων έχει προκαλέσει οργή στο Κάιρο. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, απαιτώντας την απομάκρυνση του Ισραηλινού πρεσβευτή. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το Ισραήλ θεωρεί τη συνθήκη του με την Αίγυπτο «ως θεμελιώδη» για τη Μέση Ανατολή και δεν είχε την πρόθεση να βλάψει οιοδήποτε μέλος των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Αλλά και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των Αιγυπτίων αστυνομικών και πρότεινε «την εξέταση» των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε το επεισόδιο αυτό με τον αιγυπτιακό στρατό.
NAFTEMPORIKI Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου