Απλήρωτοι πλέον των 20 μηνών
Θέμα επιβίωσης θέτει η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Στέλλα Μάμαλη
Ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε προσφυγή οι εργαζόμενες της Δ.Ε. Δελφών
Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται κυριολεκτικά οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που εργάζονται τόσο στο Δήμο Δελφών όσο και στον Δήμο Δωρίδας εφόσον ...παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης.
Παράλληλα στα οικονομικά προβλήματα τους, πλέον έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα για το 2012 εφόσον έχει ήδη φτάσει Σεπτέμβρης και το Υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα συνεχιστούν οι δομές αυτές ή όχι με το νέο έτος.
Οι εργαζόμενοι δυστυχώς παραμένουν απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει εδώ και μήνες ενώ σε πολλές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα οι τρεις εργαζόμενες της Δημοτικής Ενότητας Δελφών έχουν ξεχάσει το χρώμα του χρήματος αφού έχουν να πληρωθούν για περισσότερο διάστημα των 20 μηνών.
Έτσι οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών, η υπομονή τους έχει εξαντληθεί ενώ τονίζουν την απαράδεκτη και αδιάφορη στάση όλων των αρμοδίων φορέων απέναντι σε ανθρώπους που εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες
συνθήκες ενώ παράλληλα προσφέρουν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο.
«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», αναφέρει η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Κατερίνα Μάμαλη
Μιλώντας στην εφημερίδα μας η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κ. Κατερίνα Μάμαλη, εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την τροπή που έχει πάρει το θέμα των καθυστερήσεων πληρωμής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αρχικά όλοι οι υπάλληλοι έδειξαν ανοχή και υπομονή στη δυσκολία καταβολής των μισθών, όμως πλέον τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα επιβίωσης, αν αναλογιστούμε ότι κατά μέσο όρο οφείλονται μισθοί πλέον των 12 μηνών συν τα δώρα και τα επιδόματα που διακαιούνται. Η ίδια επεσήμανε πως η πληρωμή των περίπου 30 εργαζόμενων σε όλη τη Φωκίδα, κάτι που ίσχυε και για όλη τη χώρα, εξαρτιόνταν από το αν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις είχαν χρήματα στα ταμεία τους και ανάλογα τους πόρους. Με την διοικητική αλλαγή της χώρας και τον Καλλικράτη οι Δημοτικές Επιχειρήσεις συγχωνεύτηκαν κι έτσι από την έναρξη του 2011 μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, δεν μπορούσαν να εκταμιευτούν χρήματα. Σύμφωνα με την κα Μάμαλη οι εργαζόμενοι της Δωρίδας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους εργαζόμενους των Δελφών, αφού ήδη ο Δήμος Δωρίδας από τον Φεβρουάριο πήρε απόφαση συγχώνευσης των Νομικών προσώπων και τον Μάιο εκδόθηκε σχετικό ΦΕΚ. Ο Δήμος Δελφών από την άλλη μεριά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μεταβατικό στάδιο με αποτέλεσμα στην περίπτωση που βγουν εντολές πληρωμής από το Υπουργείο και δοθούν χρήματα να μην μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα τόνισε ότι υπήρχαν γενικά προβλήματα στη Δημοτική Επιχείρηση, κι ενώ το 2010 υπήρχαν χρήματα στα ταμεία και θα μπορούσαν να είχαν πληρωθεί οι εργαζόμενοι, δεν έγινε σωστή διαχείριση και λόγω του ότι δεν υπήρχε και ασφαλιστική ενημερότητα τελικά οι υπάλληλοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ.
Να σημειώσουμε επίσης πως σύμφωνα με την κ. Μάμαλη στις αρχές του περασμένου Ιουνίου είχε εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εσωτερικών όπου έλεγε ότι θα δίδονταν τα χρήματα του 1ου 6μηνου του 2011 στους εργαζόμενους μέσα στο μήνα. Ωστόσο υπήρξαν διάφορα προλήματα και από την Περιφέρεια και από το Υπουργείο, αφού δεν είχε ξεκαθαριστεί το πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα κι έτσι τελικά έμειναν απλήρωτοι για μια ακόμα φορά.
«Θα προχωρήσουμε σε προσφυγή», αναφέρει η κ. Στέλλα Τράικου, εργαζόμενη στο Δ.Ε. Δελφών
Σε προσφυγή προτίθενται να προχωρήσουν οι τρεις εργαζόμενες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» της Δημοτικής Ενότητας Δελφών αν δεν έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Να σημειώσουμε ότι οι Δελφοί αντιμετωπίζουν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλη τη Φωκίδα εφόσον στις εργαζόμενες οφείλονται χρήματα πέραν των 20 μηνών, εκτός των δώρων και των επιδομάτων. Όπως επεσήμανε η εργαζόμενη κ. Στέλλα Τράικου, πριν μερικούς μήνες ξεκίνησαν να κάνουν προσφυγή όμως στηρίχθηκαν σε κάποια λόγια περί πληρωμής τους και την σταμάτησαν. Ωστόσο όπως η ίδια τονίζει το να προχωρήσουν σε προσφυγή είναι κάτι πολύ ζημιογόνο και για τις τρεις εργαζόμενες εφόσον πλέον δεν έχουν ούτε για τα προς το ζην. Να σημειώσουμε πως η οικιακή βοηθός του προγράμματος είναι απλήρωτη εδώ και 24 μήνες, η κοινωνιολόγος 21 μήνες ενώ η νοσηλεύτρια από τον Νοέμβριο του 2010 και όλο το 2011. Αν και είχαν πάρει διαβεβαιώσεις πως μέσα στο καλοκαίρι θα πάρουν έστω και κάποια από τα χρήματα που τους οφείλονται, δεν έγινε τίποτα. Σύμφωνα με την κ. Τράικου οι μεγάλες καθυστερήσεων στις πληρωμές οφείλεται στο γεγονός ότι από την αρχή του έργου του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν έγινε τίποτα με σειρά, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την χώρα να ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια άδικα.
Αβέβαιο το μέλλον τους για το 2012 Συνάντηση με την ιδιαιτέρα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Δαλαβέρη είχαν την Παρασκευή το πρωί οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» όλης της χώρας, με σκοπό εκφράσουν τα παράπονα τους εφόσον παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, αλλά και να ενημερωθούν για το τις κινήσεις του Υπουργείου αναφορικά με τη λειτουργία των δομών για το 2012.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Φωκίδας κ. Κατερίνα Μάμαλη, η οποία μας ενημέρωσε πως από την όλη συζήτηση δυστυχώς δεν βγήκαν ουσιαστικά συμπεράσματα και πως έφυγε ιδιαίτερα δυσαρεστημένη.
Αναφορικά με τη λειτουργία της δομής, για το αν θα συνεχιστεί το 2012 δεν ξεκαθαρίστηκε απολύτως τίποτα, και έτσι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Όπως τόνισε η κα Δαλαβέρη στους εκπροσώπους των εργαζομένων, η σκέψη του υπουργείου είναι όχι μόνο να συνεχιστεί η παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους αλλά να επεκταθεί και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ίσως με κάποια αλλαγή της επωνυμίας του προγράμματος, ωστόσο όμως δεν συγκεκριμενοποίησε τίποτα αφήνοντας το θέμα στον αέρα κυριολεκτικά. Σύμφωνα με την κ. Μάμαλη το Φθινόπωρο αναμένεται
θερμό αφού οι εργαζόμενοι του προγράμματος είναι «ετοιμοπόλεμοι», για σειρά κινητοποιήσεων ώστε να διεκδικήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Κύριο «κόλλημα» του υπουργείου για τη συνέχιση του προγράμματος είναι φυσικά το πώς θα διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και για τον λόγο αυτό
δεν δόθηκαν σαφής απαντήσεις για την τύχη του τον επόμενο χρόνο.
Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος του θέματος και τις οφειλές που υπάρχουν στους εργαζόμενους η κ. Δαλαβέρη επεσήμανε κατά τη συνάντηση, ότι η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού έχει ήδη πραγματοποιήσει έλεγχο και πως οι πληρωμές έχουν κολλήσει στο Περιφερειακό Ταμείο και πιο συγκεκριμένα με τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι πληρωμές. Επίσης τόνισε πως το επιμελείται η ίδια και ότι μιλάει καθημερινά με τις περιφερειακές διευθύνσεις και ότι σύντομα θα υπάρξουν ευχάριστα νέα.
Η κα Μάμαλη πάντως επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ειπώθηκε ότι θα πάρουν το 75% του ποσού που τους οφείλεται. Ωστόσο όμως η ίδια δεν φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχασμένη αφού χρειάζεται το λιγότερο ένας μήνας για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για φτάσουν τα χρήματα στους εργαζομένους, και όπως συνήθως σίγουρα θα υπάρξουν καθυστερήσεις.
Ώρα της Φωκίδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου