Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Στα πανεπιστήμια ξεκίνησαν οι καταλήψεις.



Επί ποδός φοιτητές και πανεπιστημιακοί για το νόμο πλαίσιο

Επι ποδός βρίσκονται φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι εντός της εβδομάδας συγκαλούν συνελεύσεις για να οργανώσουν τις αντιδράσεις τους για το νέο νόμο πλαίσιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.
Ήδη η σύγκλητος του Πολυτεχνείου Αθήνας ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ο νέος νόμος, παρά την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε, «εγείρει κρίσιμα θέματα αντισυνταγματικότητας» και αποφάσισε να αναβάλλει τις εξετάσεις για τις 5 Σεπτεμβρίου - κατόπιν αιτήματος των φοιτητικών παρατάξεων - δίνοντας τους έτσι χρόνο για να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στα δικαστήρια οι πανεπιστημιακοί

Στα δικαστήρια επικαλούμενοι αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου σκοπεύουν να ...
προσφύγουν οι Πανεπιστημιακοί. Το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισε το Σάββατο διά της συγκλήτου του να κινηθεί νομικά κατά του νόμου, αλλά και να στηρίξει ανάλογες ενέργειες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένονται οι συνεδριάσεις των συγκλήτων του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ιδρυμάτων, ενώ θα ακολουθήσει και νέα έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων στο τέλος της εβδομάδας.

Γενικές συνελεύσεις από τους φοιτητές

Εν τω μεταξύ, οι φοιτητές ξεκινούν από σήμερα γενικές συνελεύσεις. Αιχμή του δόρατος γι’ αυτούς αποτελεί η κατάργηση του ασύλου αλλά και οι αλλαγές για τη συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές. Μάλιστα στις φοιτητικές παρατάξεις παρατηρείται με σχετική σύμπνοια αναφορικά με τις κινητοποιήσεις με κάποιες να ζητούν καταλήψεις, άλλες συλλαλητήρια και άλλες διαδηλώσεις.
Χαρακτηριστική είναι χθεσινή ανακοίνωση της Νεολαίας της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ, που χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «πρόχειρη και επιφανειακή μεταρρύθμιση εντυπωσιασμού και καθόλου ουσίας που αφαιρεί τη δυνατότητα από τους φοιτητές να έχουν άποψη και λόγο στα δρώμενα του  πανεπιστημίου».



Το Πάντειο αποφάσισε εβδομαδιαία κατάληψη.με όλες τις παρατάξεις να προτείνουν κινητοποιήσεις.
Πλαισιο ΜΑΣ  107 ψηφοι
Πλαισιο ΠΑΣΠ  127 ψηφοι
Πλαισιο ΕΑΑΚ 187 ψηφοι
Καταληψη ως τη Δευτερα οπου θα γινει νεα γενικη συνελευση.

Κατάληψη και της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ ξεκίνησε από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 5/9 και συνέλευση τη Δευτέρα στην κατειλημμένη σχολή.



Για "βόλεμα" στελεχών της ΠΑΣΠ από την Αννα Διαμαντοπούλου κάνει λόγω η ΠΑΣΠ Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης σε διαγωνισμό εκτός ΑΣΕΠ που έγινε υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα στο διαδίκτυο μέλη της ΠΑΣΠ έχουν αναρτήσει και κατάλογο με ονόματα "συντρόφων" τους που απασχολούνται με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στο δημόσιο.
"Ενώ λοιπόν η υπουργός με κάθε ευκαιρία που της δίνεται κατακεραυνώνει τόσο τις φοιτητικές παρατάξεις και το φοιτητικό κίνημα, διοικεί το υπουργείο της με μεθόδους που εγείρουν πολλές απορίες. Φυσικά γνωρίζουμε πως δεν έχουμε την ΄΄ωριμότητα΄΄ να κρίνουμε τον τρόπο διοίκησης οποιουδήποτε Υπουργείου της ελληνικής Κυβέρνησης , αλλά αγωνιζόμενοι καθημερινά σε ένα συνεχώς υποβαθμιζόμενο περιβάλλον , καταφέραμε να κατανοήσουμε τι σημαίνουν οι λέξεις αδιαφάνεια , αναξιοκρατία , κρατικοδίαιτοι , ‘’διορισμένοι’’.
Παρά την αντίθεση της κυρίας Υπουργού για την συμμετοχή των παρατάξεων στην συνδιοίκηση των πανεπιστημίων αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός πως στελεχώνει το υπουργείο της καθώς και το ινστιτούτο νεολαίας με εξέχοντα μέλη φοιτητικής παράταξης." επισημαίνει στην ανακοίνωση της η ΠΑΣΠ Πολυτεχνείου ΑΠΘ.
"Πιο συγκεκριμένα πρώην γραμματέας Π.Α.Σ.Π Τ.Ε.Ι είναι αυτή την στιγμή σύμβουλος παρά τω υπουργώ. Παράλληλα το ινστιτούτο νεολαίας διοικείται από άτομα που στελέχωσαν την Π.Α.Σ.Π. Αξίζει να σημειωθεί πως δικαίωμα διορισμού των μελών του Δ.Σ του συγκεκριμένου ινστιτούτου έχει μόνο ο εκάστοτε υπουργός παιδείας. Τα δυσεξήγητα φαινόμενα συνεχίζουν να συσσωρεύονται στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόσληψη 150 νέων εργαζομένων για την αναβάθμιση και την στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας με διαγωνισμό ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ και διαδικασία που μόνο διαφανή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν χωρίς κανέναν έλεγχο, ο καθένας από τον χώρο που επιθυμούσε και προφανώς με την βοήθεια όποιου επιθυμούσε. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως μέσω αυτού του διαγωνισμού προσλήφθηκαν άτομα που υπήρξαν στελέχη της Π.Α.Σ.Π και μάλιστα φιλικά προσκείμενα στην υπουργό." αποκαλύπτει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΠ Πολυτεχνείου.
"Μήπως οι άνθρωποι αυτοί μέσα από την πορεία τους στον φοιτητικό συνδικαλισμό απέκτησαν κάποια αξιοσημείωτα προσόντα; Μήπως η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να αφανίσει τον φοιτητικό συνδικαλισμό , έχοντας όμως εξασφαλίσει το μέλλον ορισμένων φοιτητοπατέρων , οι οποίοι παρ όλο που κάποτε φοίτησαν στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο , σήμερα εντελώς τυχαία υπερασπίζονται τη διάλυσή του; Μήπως οι άνθρωποι αυτοί ετοιμάζονται στο μέλλον να διοικήσουν και την ίδια τη χώρα; Γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα ελληνικά λόμπι καλά κρατούν… ακόμα και η κυρία Διαμαντοπούλου ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα από τα φοιτητικά έδρανα…" ολοκληρώνεται η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου