Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΚΑΡΤΕΡΙΑ” ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ S&B (ΛΑΡΝΑΚΙ)


Προς το
Τμήμα Περιβάλλοντος κ΄Υδροοικονομίας

Περιφερειακής Ενότητας Π.Ε. Φωκίδας    Ιτέα 21 Ιουλίου 2011

Γιδόγιαννου 31 ΤΚ 33100     Αρ. Πρωτ.:  6

Θέμα:  Ενστάσεις για την Μ.Π.Ε. της εταιρείας  S&B  για την ανανέωση των αδειών
 Λειτουργίας των εγκαταστάσεων της στην Ιτέα Φωκίδας.
Αναφορικά με την Μ.Π.Ε. που κατέθεσε στην Υπηρεσία σας η Εταιρεία S&B  προκειμένου να ανανεώσει τις άδειες λειτουργίας των εγκαταστάσεών της στην Ιτέα Φωκίδος, έχουμε να ...
παρατηρήσουμε τα εξής, τα οποία και θεωρούμε σημαντικά για την ανάπτυξη της Ιτέας και όχι μόνον. Δεν είμαστε οι ειδικοί που θα σχολιάσουμε ή που θα εναντιωθούμε σε εξειδικευμένες απόψεις αληθοφανείς ή μή, τις οποίες περιγράφει ο συντάκτης της Μ.Π.Ε.  Όμως:

  Στην σελίδα  205 της Μ.Π.Ε,  παράγραφος 10 με επικεφαλίδα ‘ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΛΥΣΗ’, ο συντάκτης  αναφερόμενος στο Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού  και στο Ειδικό Πλαίσιο για την Βιομηχανία, δημιουργεί εντυπώσεις με παρερμηνείες, καθ’ όσον, στην ΚΥΑ 11508 4/6/2009 ‘Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την Βιομηχανία’ στο Παράρτημα 1 σελ. 113 αναφέρει: «Νομός Φωκίδος ... αλλά το ζεύγος των κλάδων 13/27 (μεταλλούχα μεταλλεύματα-παραγωγή βασικών μετάλλων) δημιουργεί τοπικά δυνητικές ασυμβατότητες με την Τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην ευρύτερη ζώνη των Δελφών. Είναι σκόπιμος ο λεπτομερής σχεδιασμός των χρήσεων γης στο ανατολικό τμήμα του Νομού».  Εκτός του ότι δηλ. εκκρεμεί ο λεπτομερής χαρακτηρισμός στην περιοχή μας (αναμένεται η σχετική δημοπράτηση του έργου),  αναφέρεται και η ξεκάθαρη ασυμβατότητα της εξορυκτικής Βιομηχανίας με τον Τουρισμό. Αναφερόμενος δε στην Ιτέα, στην οποία, όπως περιγράφει, γίνεται η διαχείριση, εξεργασία και η μεταφορά του Βωξίτη μέσω θαλάσσης, γράφει αυτολεξί ο συντάκτης: ‘ το σύνολο των δραστηριοτήτων αυτών στην Ιτέα αποτελεί την φυσική συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας εξορυκτικής δραστηριότητας της εταιρείας στον Νομό Φωκίδας’... Δηλ. η Ιτέα ξαφνικά, κατέστη από το σημείο φόρτωσης του Βωξίτη σε πλοία, σε τόπο διαχείρισης, εξεργασίας και μεταφοράς του μεταλλεύματος. Μόνον ορυχείο δεν είναι. Και όλα αυτά  για να ενισχυθεί ο παρακάτω αήθης και εσκεμμένος συλλογισμός-προειδοποίηση του συντάκτη(;):’’ Στην περίπτωση της ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ δηλ. το σταμάτημα της λειτουργίας των εγκαταστάσεων  επεξεργασίας και φόρτωσης  του βωξίτη, τότε η λύση αυτή οδηγεί στο κλεισιμο του μεταλλείου.  Το κλείσιμο του μεταλλείου θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην τοπική κοινωνία και οικονομία όσο και στην Εθνική οικονομία’’....  Με άλλα λόγια, εάν η τοπική κοινωνία της Ιτέας δεν συνεχίσει να ανέχεται αυτό που επί δεκαετίες συμβαίνει, τότε θα επωμισθεί το βάρος και την μομφή του κλεισίματος της εταιρείας και βεβαίως θα υποστεί τα σημαντικά (κατά τον συντάκτη) οικονομικά προβλήματα που θα προκύψουν!. Εάν αυτό, όπως περιγράφεται, δεν είναι εκφοβισμός, τότε τί είναι;  Και αλίμονο, αν ο συντάκτης εκφράζει  και καλλιεργεί την διασπορά  φόβου ανάμεσα στους εργαζόμενους  και τους κατοίκους με αυτήν του την διατύπωση, για λογαριασμό της εταιρείας!..  Στις 20 Μαΐου 2011, στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου του Δ.Δ. Ιτέας  ο εκπρόσωπος της S&B  κος Παπουτές, είχε μιλήσει για 210 εργαζομένους στην εταιρεία και 150 εργολάβους  σε όλον τον Νομό  κα με σύνολο αποδοχών περί τα 20.000.000 ευρώ ετησίως. Εξ αυτών περίπου 40 άτομα  είναι κάτοικοι Ιτέας. Ο μέσος όρος των ατομικών αμοιβών αυτών των ανθρώπων, σύμφωνα με τον κο. Παπουτέ, είναι: 20.000.000ευρώ/360εργαζόμενοι= 55.550ευρώ ετησίως ή 3.970ευρώ τον μήνα !!..(με 14 ετήσιους μισθούς). Συνεπώς για τους 40 (περίπου) εξ αυτών κατοίκους της Ιτέας, αναλογούν 40χ55.550ευρώ = 2.220.000ευρώ

Στην Ιτέα, εκτός των 40 εργαζομένων στην S&B, υπάρχουν και άλλες ομάδες εργαζομένων, όπως π.χ. Καθηγητές και Δάσκαλοι (περίπου 80 τον αριθμό), οι αγρότες, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι Συνταξιούχοι και πλήθος άλλων, των οποίων η συμμετοχή στην οικονομική ζωή της πόλης δεν είναι αμελητέα. Σε μία πόλη σαν την Ιτέα, με πληθυσμό γύρω στις 11.000 κατοίκους και με  παραγωγικά-οικονομικά ενεργό  περίπου το 45-50% των κατοίκων, είναι λογικό το άθροισμα των ετησίων εσόδων αυτών των ανθρώπων, να είναι: 5.000εργαζόμενοι χ 45.000ευρώ (αντί των 55.500) =225.000.000 ευρώ. Άρα , η συμμετοχή των 40 εργαζομένων της S&B στην οικονομική ζωή της Ιτέας είναι μόλις το 1% (ένα τοις εκατό). Στην καλύτερη των περιπτώσεων ας είναι 3-4% (τρία- τέσσερα τοις εκατό).

 Εσκεμμένα υπερβολική λοιπόν η  άποψη του συντάκτη περί σημαντικού προβλήματος στην τοπική κοινωνία. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι, κατά το χρονικό διάστημα  Μαΐου-Οκτωβρίου ετησίως, μόνον στην παραλία της Ιτέας, αναπτύσσονται, πάνω από 4.500 τραπεζοκαθίσματα, τα οποία, όπως είναι λογικό, δεν συντηρούνται από μία και μοναδική τάξη εργαζομένων, ούτε και βεβαίως απειλούνται οικονομικά από την απουσία μίας άλλης έστω και ευκατάστατης οικονομικά τάξης. Αυτονόητο  και λογικά ζητούμενο είναι το ότι, η πόλη μας, όλους τους χρειάζεται  και κανείς δεν έχει την δυνατότητα χειραφέτησης της τοπικής αγοράς, όσον  και αν οικονομικά εύρωστος  είναι.

Πιο κάτω, στο ίδιο Κεφάλαιο, ο συντάκτης ομολογεί αυτολεξί: « σε περίπτωση Μηδενικής Λύσης, η πανίδα και η χλωρίδα (της περιοχής εννοεί) δεν θα μεταβληθούν σημαντικά..»  Δηλ. η ζημία που έχει υποστεί το τοπίο εάν δεν είναι ανεπανόρθωτη, θα είναι τουλάχιστον δυσμετάβλητη!!...  Και με αυτήν την επιχειρηματολογία διεκδικεί ο συντάκτης (για λογαριασμό της εταιρείας) την ανανέωση

Δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση της S&B από τον συγκεκριμένο χώρο. Δεν το ζητάει κανείς και πολύ περισσότερο εμείς σαν Σύλλογος “ΚΑΡΤΕΡΙΑ”. Το πότε και το αν θα  φύγει η εταιρεία, είναι αποκλειστικά και μόνον δική της επιλογή. Όπως και δική της επιλογή είναι οι προσλήψεις και απολύσεις προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες της και με κριτήριο μόνον το συμφέρον της.

    Εκείνο όμως που ζητάμε και δεν διεκδικούμε απλά, γιατί το θεωρούμε αυτονόητο, είναι η ισονομία και η ευνομία. Ότι ισχύει για όλους μας Νομικά και Συνταγματικά εντός της Ελληνικής επικράτειας, να ισχύει και για την εταιρεία  S&B.  Είτε αυτό έχει να κάνει με τις εργασιακές σχέσεις, είτε με το περιβάλλον, είτε με την εφαρμογή των Νόμων είτε με οτιδήποτε άλλο. Και προς αυτό τον σκοπό αποβλέπει και η παρούσα επιστολή μας.

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.

Για το Δ.Σ


Δημήτριος Κουτρολίκος.
http://karteria1.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Η λύση είναι μια και αν τολμούν οι άρχοντες να τη προωθήσουν. Δημοψήφισμα από τους κατοίκους της Ιτέας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή