Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Χάνουμε 32 κρεβάτια από το Νοσοκομείο της Άμφισσας

Δημοσιεύτηκε στην Ώρα της Φωκίδας, Αρ.Φύλ. 1258/9κ10-7-2011

Πριν στεγνώσει το μελάνι από τις διαβεβαιώσεις για το νοσοκομείο

Χάνουμε 32 κρεβάτια

Προτείνεται επίσημα από το Υπουργείο η μείωση των κλινών, από 94 σε 62.

Οι όποιες διοικητικές συνενώσεις νοσοκομείων γίνονται εντός νομού, εκτός από τη Φωκίδα και την Ευρυτανία!



Με την ικανοποίηση θα μείνει από ότι φαίνεται το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών για τις επικείμενες αλλαγές στο νοσοκομείο Άμφισσας, αφού πριν στεγνώσει το μελάνι, από το ψήφισμα που εξέδωσαν, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν, ήρθε...
η «επίσημη λυπητερή», από το ίδιο το υπουργείο Υγείας.



Η τελική πρόταση καταρτίστηκε και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου και από την ανάγνωσή της διεξάγονται πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, πρακτικά αλλά και πολιτικά.

Συμπέρασμα πρώτο: Σε 52 νομούς οι διοικητικές συνενώσεις νοσοκομείων γίνονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα εντός νομού. Για παράδειγμα στο νομό Λασιθίου ενώνονται τα νοσοκομεία Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας. Όλα τα νοσοκομεία, ακόμη και τα Γρεβενά, διατηρούν διοικητική αυτονομία, εκτός από τα νοσηλευτικά ιδρύματα δυο νομών: της Φωκίδας και της Ευρυτανίας. Μόνο τα νοσοκομεία Άμφισσας και Καρπενησίου δεν θα έχουν δική τους –αυτόνομη- διοίκηση. Σε κανέναν άλλο νομό δεν παρατηρείται η συνένωση νοσοκομείου με νοσοκομείο άλλου νομού.

Συμπέρασμα δεύτερο: Σήμερα το νοσοκομείο Λαμίας έχει 278 ενεργές κλίνες, το νοσοκομείο της Άμφισσας 94 και του Καρπενησίου 59. Από τη συνένωση, με μια απλή πρόσθεση, αντιλαμβανόμαστε ότι προκύπτουν 431 κλίνες. Προτείνεται ωστόσο, οι κλίνες της Λαμίας να αυξηθούν σε 290, της Άμφισσας να μειωθούν σε 62 και του Καρπενησίου επίσης να μειωθούν σε 50. Δηλαδή το νοσοκομείο της Άμφισσας, αν ισχύσει ως έχει η πρόταση, χάνει 32 κρεβάτια.

Συμπέρασμα τρίτο και ουσιαστικό: Όλο αυτό το «παιχνίδι» παίζεται στις πλάτες του λαού του νομού μας, δίχως κανένας να έχει αντιδράσει ή να έχει ενημερώσει για το τι μας περιμένει. Η Βουλευτής Φωκίδας δεν έχει ενημερωθεί για την τελική πρόταση του υπουργείου; Και αν έχει ενημερωθεί, μήπως θα πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες τι πρόκειται να κάνει; Διότι αν συμφωνεί θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτοί που την εξέλεξαν και φυσικά να τους εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θα είμαστε καλύτερα αν το νοσοκομείο έχει 32 κρεβάτια λιγότερα και δεν έχει δική του διοίκηση. Επίσης, οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για ποιόν λόγο μόνο το νοσοκομείο του δικού μας νομού και της Ευρυτανίας δεν διατηρούν την αυτονομία τους, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχουμε συνενώσεις εκτός νομού. Αν δεν συμφωνεί με την πρόταση του υπουργείου, τότε η κα Παπαθανάση οφείλει να πει στους πολίτες της Φωκίδας τι σκοπεύει να κάνει, ώστε να αλλάξει η πρόταση για το νοσοκομείο της Φωκίδας, που τυχαίνει να είναι και το μοναδικό στο νομό. Και αν δεν αλλάξει να ενημερώσει αν πρόκειται να το υπερψηφίσει, καταδικάζοντας με τη δική της ψήφο τη δημόσια υγεία του νομού. Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσει, αν αυτές οι μείον 32 κλίνες θα έχουν ή όχι επιπτώσεις στις κλινικές του νοσοκομείου. Και αυτό θα πρέπει να το πει υπεύθυνα και απόλυτα.

Θέση όμως οφείλουν να πάρουν και τα κόμματα, με πρώτη και καλύτερη τη νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που το τελευταίο διάστημα ο Γραμματέας της «σφυρίζει αδιάφορα» για όλα τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί στο νομό μας η κυβερνητική πολιτική. Το ίδιο ισχύει και για τη Νομαρχιακή της ΝΔ η οποία προφανώς έχει μπερδέψει το θεσμικό της ρόλο και αντί να κάνει αντιπολίτευση προτιμά να «κάνει το κοροΐδο» για όλες αυτές τις αλλαγές που σκορπίζουν «στάχτες και αποκαΐδια» σε ένα νομό που ήταν ήδη σε μειονεκτική θέση.

Επιπλέον πρέπει να μάθουμε την άποψη του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου, όπως και των εργαζομένων σε αυτό. Συμφωνούν με την πρόταση; Διαφωνούν; Αν διαφωνούν πως σκοπεύουν να αντιδράσουν; Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει βγάλει «άχνα» για το θέμα.

Τέλος, θέση πρέπει να πάρει για τις αλλαγές που προωθούνται και η τοπική κοινωνία, μέσα από κοινωνικούς και συλλογικούς φορείς, διότι, αν αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους, δυστυχώς το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
http://www.orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου