Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΕΡΑΤΕΙΝΗ:ΟΛΗ Η ΦΩΚΙΔΑ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ στη ¨Γιορτή της Τράτας¨που έγινε θεσμός


Του Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Με την παρουσία 5.000 ατόμων γιορτάστηκε και φέτος στην Ερατεινή η ¨Γιορτή της Τράτας¨.

Πολίτες απ΄ όλη τη Φωκίδα κατέκλυσαν από νωρίς του Σαββάτου την μεγάλη παραλία της Ερατεινής που όσο έπεφτε η νύχτα τόσο το ανθρώπινο ποτάμι φούσκωνε . Μαζί κι εκατοντάδες επισκέπτες φιλοξενούμενοι.

Φώτα, μουσικές, χρώματα, τραγούδια, βόλτες και μυρωδιές συνέθεταν τη ...
γιορτινή πανδαισία που με τόσο κόπο και μεράκι έστησαν οι άνθρωποι της Ερατεινής, καταφέρνοντας να κάνουν πλέον θεσμό μετά από 16 χρόνια αυτή την όμορφη εκδήλωση , που η φήμη της ξεπέρασε τα όρια της Φωκίδας.

Ταβέρνες , ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, μπαράκια , υπαίθριοι πάγκοι που διέθεταν από παιχνίδια μέχρι ¨μαλλί της γριάς¨ κι ότι άλλο μπορεί να φανταστείς, μαζί με τις υπαίθριες ψησταριές που έψηναν και διέθεταν δωρεάν σαρδέλες, δημιουργούσαν ένα φαντασμαγορικό πάζλ στο ψηφιδωτό της όμορφης και τεράστιας παραλίας.

Κι έφτασε η στιγμή που χαμήλωσαν τα φώτα , ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, βαθειά συγκινημένος, καλωσόρισε στην Ερατεινή τους χιλιάδες άνδρες , γυναίκες και παιδιά, τους είπε δυό λόγια για την γιορτή και παρέδωσε τη συνέχεια στους συντελεστές οργάνωσης της γιορτής.

Πανέμορφη και ποιητική η γυναικεία αφήγηση για την ιστορία της Ερατεινής και της Περιοχής, που ντυνόταν από γλυκύτατες ελληνικές μουσικές και εικόνες από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί και μας παρέπεμπαν σε πολλές δεκαετίες πίσω. Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία, κι όλοι χαρούμενοι επικρότησαν τα δρώμενα με το χειροκρότημά τους, συνεπικουρούμενοι από τα χιλιάδες βεγγαλικά που λες κι έβγαιναν μέσα απ΄ τη θάλασσα ,αυλάκωναν την ατμόσφαιρα, κεντώντας με χρώματα τον λιμανίσιο ουρανό της Ερατεινής.

Μέχρι και τσολιάδες είδαμε ντυμένους στη σκηνή τους πρωταγωνιστές για τις ανάγκες της Γιορτής !

Κι ύστερα άρχισαν οι ζωντανές λαϊκές και δημοτικές μουσικές και τα τραγούδια απ τις ορχήστρες και τους τραγουδιστές στις δύο μεγάλες ξεχωριστές εξέδρες που είχαν στηθεί και κάτω εκατοντάδες να λικνίζονται στους ανάλογους ρυθμούς μέχρι πρωίας.

…Μπράβο στον Πρόεδρο της Ερατεινής Σταύρο Πολίτη , μπράβο στον Ηλία Κορομπίλη Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, μπράβο στον Αντιδήμαρχο Ερατεινής Κώστα Αντωνόπουλο, μπράβο στους πολίτες της Ερατεινής που έχουν ταυτιστεί με τη γιορτή τους , όπως οι Πατρινοί με το Καρναβάλι τους.

Πρώτη φορά πήγα στη Γιορτή. Κι είδα φίλους απ΄όλα τα χωριά της Δωρίδας , κι από την Άμφισσα , την Ιτέα , το Γαλαξίδι , τους Δελφούς .Που δεν ένοιωθαν ξένοι , ταξιδιώτες και τουρίστες, αλλά συμμετείχαν σαν νάναι και δική τους η γιορτή, μ΄ αγκαλιές , φιλιά , τραγούδι, χορό και …πειράγματα.

Υ.Γ. Όχι δεν είδα κανέναν από την …Τρόικα, γι αυτό και τα χαμόγελα περίσσευαν. Είδα όμως όλες και όλους τους πολιτικούς και πολιτευτές της Φωκίδας σε πασαρέλα δημοσίων σχέσεων. Τι να κάνουν κι αυτοί . Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των πανηγυριών μας, εδώ τουλάχιστον στη Δωρίδα.
http://dorida.blogspot.com/2011/06/blog-post_12.html

Πάντως η δική μας εκτίμηση είναι οτι ο κόσμος ήταν αρκετά λιγότερος απο τις προηγούμενες χρονιές , γεγονός που δεν μειώνει σε τίποτα την προσπάθεια της Ερατεινής.
Ιτεανετ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου