Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ... ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ! Ο Σκανδαλίδης, ο Μόρνος και τα έργα

Του  Παύλου Δωριάδη

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή της Δωρίδας εδώ και αρκετά χρόνια είναι ο περίφημος αναδασμός στη πεδιάδα του Μόρνου.

Συζητήσεις , συσκέψεις, παρεμβάσεις , συγκεντρώσεις , διαμαρτυρίες και πάλι απ΄ την αρχή. Μέχρι και τα ΜΑΤ χρειάστηκε να παρέμβουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Όλα ξεκίνησαν με καλές προθέσεις πριν από 25 περίπου χρόνια, για την καλύτερη αξιοποίηση του κάμπου .

Πέρασαν Κυβερνήσεις Ανδρέα, Τζανετάκη , Ζολώτα, Μητσοτάκη, Σημίτη , Καραμανλή και ...φτάσαμε στο Γ. Α. Παπανδρέου. Λόγια από όλους.(Όχι των Πρωθυπουργών , αλλά των εκπροσώπων τους στη Φωκίδα). Όμως τα λόγια δεν μεταφράζονταν σε έργα, ο καιρός περνούσε, νέες προοπτικές ανάπτυξης άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα, τα συμφέροντα των μικροϊδιοκτητών αντικρουόμενα, και το σίριαλ τελειωμό δεν έχει.

Φτάσαμε στο 2011 , μπαλώματα έχουν γίνει, αλλά στο τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό, δεν φτάσαμε. Και το κακό είναι ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε σύντομα.

Δεν το λέμε εμείς , ούτε κάποιοι πολέμιοι του έργου. Το λέει ο πιο αρμόδιος φορέας , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πριν από λίγες ημέρες η Βουλευτής του Νομού Α. Παπαθανάση , μπρος την δικαιολογημένη για χρόνια αγανάκτηση των αγροτών , έκανε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία έθετε 10 επιμέρους ερωτήματα για το έργο της πεδιάδας του Μόρνου.

Οι απαντήσεις που έλαβε από τον Υπουργό και τις κοινοποίησε με Δελτίο Τύπου , δείχνοντας ότι αυτή έκανε το καθήκον της , άλλοι είναι αυτοί που έχουν το λόγο τώρα, επισημαίνουν μεταξύ άλλων :

…«Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας έχει ολοκληρωθεί, εκτός από τις περιοχές όπου υπάρχει είτε δικαστική εμπλοκή είτε έλλειψη σχετικής αδειοδότησης. Οι εργασίες αποκατάστασης των κακοτεχνιών υλοποιούνται εκ μέρους του Αναδόχου βάσει των εντολών της Δ/σας Υπηρεσίας. Ήδη από 17-1-2011, έχει κοινοποιηθεί ειδική διαταγή προς τον Ανάδοχο για αποκατάσταση ελαττωμάτων. Όσα ελαττώματα – κακοτεχνίες δεν διορθωθούν, θα εκτιμηθούν από την Επίβλεψη και πρόκειται να περικοπεί, μέσω πιστοποίησης, το ποσό που θα προκύψει για την αποκατάσταση τους από το λαβείν του Αναδόχου»…

…«Ο καθαρισμός των τάφρων αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Αναδόχου και θα ολοκληρωθεί πριν από την προσωρινή παραλαβή του έργου».

…«Η εργασία αποτύπωσης είχε ολοκληρωθεί και ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία οριστικοποίησης του Παλαιού Κτηματικού Καθεστώτος. Λόγω αντιδράσεων των τοπικών παραγόντων, υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις και στη συνέχεια, επειδή η αρμοδιότητα εκτέλεσης του Αναδασμού περιήλθε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες, έγινε διαγωνισμός και ανάθεση σε ιδιωτικό γραφείο. Η εργασία της οριστικοποίησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η ολοκλήρωση της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να ακολουθήσει η μελέτη και η διάταξη των Νέων Τεμαχίων»…

…«Η Δ/νση Τεχνικών Μελετών & Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρότεινε ήδη με έγγραφο της προς τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, να εκπονηθεί η σχετική μελέτη από τον εγκατεστημένο Τοπογράφο σύμβουλο του Αναδασμού και η προκύπτουσα δαπάνη (μελέτη – κατασκευή) να περιληφθεί στο έργο του Αναδασμού, το οποίο θα εκτελέσει η Π. Ε. Φωκίδας και όχι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου»…

…«Η προετοιμασία των τμημάτων της γεωργικής γης θα είναι εφικτή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Αναδόχου. Αρμόδια υπηρεσία για έργα Αναδόχου είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας»...

…«Η ολοκλήρωση των αναδασμών θα πραγματοποιηθεί με Εθνική χρηματοδότηση και για το λόγο αυτό στο πλαίσιο της ΣΑΕ 081/3 έχει προβλεφθεί σχετικός κωδικός και πίστωση, ενώ η χρηματοδότηση σχετίζεται με τις πιστοποιήσεις δαπανών που θα υποβληθούν, καθώς και με τη διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων»…

…«Σχετικά με την εκτίμηση του ετήσιου κόστους λειτουργίας του έργου, επειδή υπεισέρχονται αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες, σκόπιμο είναι να υπάρξει ικανός χρόνος λειτουργίας, ώστε να καταγραφούν οι σχετικές δαπάνες. Θα απαιτηθεί η πρόσληψη από τον ΤΟΕΒ ενός ειδικευμένου ηλεκτρολόγου για το χειρισμό του αυτόματου προγράμματος λειτουργίας των αντλιοστασίων και ενός εργάτη με γνώσεις υδραυλικού»…

…«Η χρηματοδότηση δαπανών για τη συμμετοχή του δημοσίου στη Διοίκηση, Λειτουργία και Συντήρηση έργων που έχει κατασκευάσει το ΥΠΑΑΤ, είναι εφικτή κατά την περίοδο ανάπτυξης των έργων αυτών, εφόσον έχει μεταβιβαστεί η Διοίκηση, Λειτουργία και Συντήρηση αυτών στους Τ.Ο.Ε.Β».

Σε όλες αυτές τις απαντήσεις , για ένα έργο που τρέχει …25 χρόνια ! τι άλλο να σκεφθεί κανείς από αυτό που λέει ο λαός ¨ ζήσε Μάη να φας τριφύλλι¨ !

Σήμερα Τετάρτη 1η Ιουνίου έρχεται στην Άμφισσα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης να μιλήσει για θέματα της αρμοδιότητάς του που αφορούν τη Φωκίδα και αύριο Πέμπτη θα προεδρεύσει στη Λαμία διευρυμένης σύσκεψης με Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους και άλλους εκπροσώπους φορέων.

Για το θέμα της πεδιάδας του Μόρνου, πρέπει να δώσει οριστικές απαντήσεις , λύσεις και χρονοδιάγραμμα.

Πρέπει να το απαιτήσουν όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτών της Δωρίδας.
http://dorida.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου