Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΣΤΟ ¨ΚΥΝΗΓΙ¨ ΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ για να διατηρηθεί καθαρός ο Κορινθιακός

Του  Παύλου Δωριάδη

Με συντονισμένες ενέργειες οι Δήμοι του Κορινθιακού Κόλπου ξεκινούν μια προσπάθεια για να διατηρήσουν την κλειστή αυτή θάλασσα καθαρή.

Το καμπανάκι έχει χτυπήσει από χρόνια με τα ψόφια δελφίνια που εκβράζονται στις διάφορες παραλίες του κόλπου, δείγμα μορφής μόλυνσης που υφίσταται ο κόλπος, ενώ οι αρμόδιες οικολογικές οργανώσεις αλλά και το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δια στόματος της Υπουργού Μπιρμπίλη μιλούν για «κόκκινη γραμμή» που δεν μπορεί να ξεπεραστεί πλέον.

Βέβαια το κύριο βάρος στην μόλυνση αφορά τα απόβλητα των διαφόρων εργοστασίων ...
που λειτουργούν ή ετοιμάζονται να κατασκευαστούν σε Δίστομο , Θίσβη κ.ά. αλλά όπως έδειξαν διάφορες έρευνες υπάρχουν και εκατοντάδες αγωγοί όμβριων υδάτων και αυλάκια που χρησιμοποιούνται καλυμμένα παράνομες αποχετευτικές συνδέσεις.

Στο κυνήγι αυτών των αγωγών, με κάθε μέσον, έχουν ξεκινήσει οι Δήμοι του Κορινθιακού Κόλπου για να διαφυλάξουν τις θάλασσές τους.

Ήδη την αρχή έκανε ο Δήμος Πατρέων με ειδικά συνεργεία που κατέγραψαν μια τεράστια περιοχή ακτογραμμής από την Πάτρα μέχρι τον Ψαθόπυργο και τη Ροδινή, όπου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες χαρτογραφήθηκαν κάπου εκατό τέτοιοι αγωγοί όμβριων υδάτων και αυλάκια και θα ακολουθήσει έρευνα με ειδικά μηχανήματα για να διαπιστωθεί σε πόσους από αυτούς υπάρχουν και παράνομες αποχετεύσεις αποβλήτων.

Για κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές συντάχθηκε χάρτης με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών , των αγωγών και των αυλακιών όμβριων υδάτων. Κάθε χάρτης συνοδεύεται από καρτέλα με το είδος του αποχετευτικού δικτύου, την περιοχή , την διέλευση (εντός ιδιοκτησίας ή σε δημόσιο δρόμο), την κατάληξη ( σε θάλασσα ή άλλο αγωγό), την κατάσταση του (σωληνωμένος, τσιμεντένιος, χωμάτινος κοκ), την διατομή κλπ.

Όπως ειπώθηκε από ανώτερο αυτοδιοικητικό στέλεχος πρόκειται για μια ουσιαστική εργασία που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα και έμμεσα επέτρεπε σε όσους ήθελαν να προχωρούν ανενόχλητοι σε ρύπανση της κλειστής θάλασσας του Κορινθιακού Κόλπου.

Μετά από διαδημοτικές συνεννοήσεις στις ίδιες διαδικασίες θα προχωρήσουν και οι άλλοι Δήμοι του Κορινθιακού Κόλπου , συνεργαζόμενοι με τον Δήμο Πατρέων , παίρνοντας την τεχνογνωσία αλλά και κάποια ειδικά ρομποτικά μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν απ΄ αυτόν.
http://dorida.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Zησε Μαι μου να φας τριφυλλι.Ας ερθουν να δουν και την θαλασσα της Ιτεας.Η μεγαλυτερη μολυνση (πλιν εργοστασιων) στον Κορινθιακο.Οι πολεις Ξυλοκαστρο, Κιατο, κλπ δεκαπλασιες απο την Ιτεα εχουν τοσο καθαρη θαλασσα και καθαρα βοτσαλα βυθου, που εμεις ειμαστε για κλαματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή