Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η ΔΩΡΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ στις πανέμορφες-καθαρές παραλίες της !

Του Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Ούτε μία γαλάζια σημαία δεν έδωσαν στη Δωρίδα , ενώ αντίθετα δόθηκαν σε άλλες παραλίες αμφιβόλου ποιότητας νερών, κάτι που βάζει σε υποψίες για την όλη διαδικασία απονομής τους.

Είναι αναμφίβολο δε ότι αρκετές παραλίες της Δωρίδας πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που μπαίνουν για να πάρουν ¨γαλάζια σημαία¨.

Ευθύνη βέβαια φέρουν και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές των Δήμων Ευπαλίου και Τολοφώνας που δεν είχαν κάνει αιτήσεις και τις απαραίτητες ενέργειες.

Για την Ελλάδα τον συντονισμό του Διεθνούς ...
Προγράμματος βράβευσης ακτών έχει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης , είναι δε σίγουρο ότι οι ¨γαλάζιες σημαίες¨ δίνουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρων στις παραλίες που τις παίρνουν και την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών.

Στην Ελλάδα για το 2011 δόθηκαν 387 γαλάζιες σημαίες σε παραλίες της, κατατάσσοντάς την δεύτερη στο κόσμο , ανάμεσα σε 40 χώρες. Την πρωτιά διατηρεί η Ισπανία με 511 βραβευμένες παραλίες, τρίτη η Γαλλία με 337 και τέταρτη η Τουρκία με 324.

Στην Ελλάδα πρώτος νομός σε γαλάζιες σημαίες είναι ο Λασιθίου με 40, δεύτερος τα Δωδεκάνησα με 37 και τρίτος της Κέρκυρας με 33.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη γειτονιά μας γαλάζιες σημαίες δόθηκαν στις παραλίες Ψανής και Γριμπόβου στη Ναύπακτο!

Μεταξύ των κριτήριων που βάζει ο Διεθνής Οργανισμός για την βράβευση κάποιας παραλίας με γαλάζια σημαία είναι:

- Η καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής.

- Η ποιότητα των νερών κολύμβησης , που επιβεβαιώνονται με συχνούς δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

- Να υπάρχουν επαρκείς κάδοι απορριμμάτων.

- Να μη απορρίπτονται στη συγκεκριμένη παραλία βιομηχανικά απόβλητα και αστικά λύματα.

- Να υπάρχουν εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες.

- Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων δίπλα στη συγκεκριμένη παραλία.

- Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

- Καθημερινός καθαρισμός της παραλίας από σκουπίδια και αποτσίγαρα .

- Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης κ.ά.

Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παραλίες στη Δωρίδα που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις για να πάρουν γαλάζια σημαία, αλλά δυστυχώς οι δημοτικές αρχές δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν.

Στο μεταξύ όπως διέρρευσε από τηλεγραφήματα στο Wikileaks, με εμπιστευτικό έγγραφο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2008 , πολιτικοί πίεζαν διάφορες περιβαλλοντικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να μειώσουν τον αριθμό των κριτηρίων για να δοθούν σε κάποιες παραλίες γαλάζιες σημαίες.
http://dorida.blogspot.com/2011/05/blog-post_28.html

2 σχόλια:

  1. Η Δωριδα πραγματι θα ειχε γαλαζιες σημαιες αν συμμορφωνοταν με τα λοιπα, αλλα η Ιτεα και εκατο ναυαγοσωστες και καδους να εβαζε εχει τοσο βρωμικο νερο και βυθο που ποτε δεν θα επερνε γαλαζια σημαια.Θα παρακολουθουμε σε εγρηγορση τις κινησεις της δημοτικησ αρχης για να καθαρισουν ξανα τα νερα της Ιτεας, γιατι ειναι υποθεση ολων μας και αφορα την σωματικη και ψυχικη μας υγεια και την τουριστικη αναπτυξη του τοπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. “την τουριστικη αναπτυξη του τοπου μας”;;;;;;

    Ποιά δημοτική αρχή;;; Δες τη παρόδια του τοπικού συμβούλιου της Ιτέας που προσπαθούν να δώσουν το λαρνάκι με κάθε τρόπο. Σε δέκα χρόνια και πέντε άνθρωποι να δουλεύουν στα μεταλλεία τα ιδία θα μας λένε! Αν δεν αντιδράσουμε όλοι μας θα μας πατήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή