Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Λαμία: Εγκρίθηκε στρατηγική μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ιχθυοτροφικών μονάδων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Με ενστάσεις αλλά και προτάσεις για τροποποιήσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες και τις σημειακές χωροθετήσεις των ιχθυοτροφικών μονάδων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εγκρίθηκε στην εξάωρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών. Τα σημεία ...
που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν η παραμονή των αρμοδιοτήτων ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μισθώσεις των θαλάσσιων εκτάσεων και να αποφευχθούν κυρίως οι συγκρούσεις με τουριστικές περιοχές.
Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές περιοχές και τις συγκρούσεις χρήσεων που δημιουργούνται σαν τέτοιες, αυτές εντοπίζονται στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, αλλά και στη Φωκίδα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει σημειακές τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τους προτεινόμενους χώρους, κάτι που άλλωστε ζητούν και δήμοι των συγκεκριμένων περιοχών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογραμμίστηκε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η πρώτη σε παραγωγή Περιφέρεια, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε λαβράκι και τσιπούρα. Εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών μέσα από κανόνες και συγχρόνως αναγνωρίστηκε πως οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας δυναμικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα και πολύ δε περισσότερο της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν η αξία των αλιευμάτων από τη Στέρεα Ελλάδα που κατευθύνονται σε αγορές του εξωτερικού ξεπερνούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ.
Υπογραμμίστηκε ακόμη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι τα θαλάσσια ρεύματα στο Μαλιακό και τον Ευβοϊκό διευκολύνουν την επέκταση της παραγωγής αλλά με οργανωμένο τρόπο.
Το σύνολο του Περιφερειακού συμβουλίου ζήτησε να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος στους φορείς διαχείρισης με δεδομένη τη συμμετοχή της Περιφέρειας και της αυτοδιοίκησης.
Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου εκτίμησε ότι μπορούν να συνυπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες και τουρισμός "μέσα από ένα διαρκή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες" ωστόσο όμως σημειώθηκε ότι "για να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος και να επιλύονται τα οποιαδήποτε προβλήματα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια σε όλα τα επίπεδα", όπως χαρακτηριστικά είπε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Μπέτσιος.
http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου