Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Άμφισσα: Τι ήρθατε να κάνετε εδώ που... περάσατε;


ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Αποστολή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αφημένο στην τύχη του είναι το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης ΤΕΙ στην Άμφισσα,
λειτουργώντας σε συνθήκες απαξίωσης και με το μέλλον του να είναι άδηλο...
Θα παραμείνει στην πόλη ή θα μεταφερθεί, στο πλαίσιο και των γενικότερων περικοπών στην παιδεία Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τόσο την Άμφισσα όσο και τους 150 περίπου σπουδαστές και το προσωπικό του τμήματος. Ωστόσο, απάντηση δεν παίρνουν! Στο μεταξύ, το τμήμα βυθίζεται στην εγκατάλειψη. Μια συζήτηση με δύο σπουδάστριες του τμήματος ΤΕΙ της Άμφισσας ήταν αρκετή για να αντιληφθούμε την κατάσταση.
Απογοήτευση
Η Τόνια Διαμαντοπούλου, που φοιτά στο τρίτο έτος, σημείωσε ότι, όταν ξεκίνησε, τα ...
πράγματα ήταν καλύτερα, ενώ σήμερα βρίσκονται σε απογοητευτικό σημείο.
Κτιριακή υποδομή ελλιπέστατη (οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε νοικιασμένο κτίριο του δήμου), με αίθουσες σχολείου η μεγαλύτερη 30 θρανίων και χωρίς ένα υποτυπώδες κυλικείο! Εκπαιδευτικό προσωπικό ωρομίσθιοι οι περισσότεροι απογοητευμένο, ψυχολογικά κουρασμένο, που στην πλειονότητά του διεκπεραιώνει τις υποχρεώσεις του και δεν εμπνέει τα παιδιά. Διοίκηση που δεν ξέρει τι της ξημερώνει. Σπουδαστές που έχουν χάσει τη διάθεση και το κίνητρο τους και... απομακρύνονται, με αποτέλεσμα συχνά να παρακολουθούν τα Θεωρητικά μαθήματα δυο τρεις σπουδαστές και να προσπαθούν να είναι τυπικά συνεπείς μόνο στα υποχρεωτικά εργαστήρια.
Απαξιώνεται το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης ΤΕΙ στην Άμφισσα. Αγωνιούν για το μέλλον τους οι σπουδαστές αλλά και η τοπική κοινωνία
Η Τόνια Διαμαντοπούλου έχει μέτρο σύγκρισης από τον αδελφό της, που τελειώνει την ίδια ειδικότητα στο ΤΕΙ Αθηνών, και κάνει λόγο για μεγάλη διαφορά, πέραν του κτιριακού, σε επίπεδο μαθημάτων στην Αθήνα είναι πιο εξειδικευμένα , εργασιών και βιβλίων. Στο θέμα των βιβλίων, η Μαρίνα Κόκα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για τη διάθεσή τους. Έτσι, κατά την προηγούμενη εξεταστική αρκετοί σπουδαστές έχασαν την προθεσμία και αναγκάστηκαν είτε να πληρώνουν για φωτοτυπίες είτε να προσπαθούν να τα δανειστούν από άλλους...
Δεν έχουμε βασικά πράγματα τονίζει η Τόνια Διαμαντοπούλου και προσθέτει ότι οι σπουδαστές αισθάνθηκαν πολύ άσχημα όταν προ μηνών ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας εκεί ανήκει το τμήμα Άμφισσας τους παρουσίασε με σλάιντς την κατάσταση στο μητρικό ΤΕΙ. Είδαμε ότι έχουν μεγάλη βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, λέσχη, αμφιθέατρα, που για εμάς είναι άγνωστα. Αυτά μας έκαναν να τους ζηλέψουμε λέει με νόημα.
Στο σημείο αυτό αναφέρει πάντως ότι τότε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας τούς είχε διαβεβαιώσει ότι το τμήμα δεν θα μετακινηθεί. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει και πολλά, μια και έχουν μεσολαβήσει διάφορα και το υπουργείο Παιδείας έχει αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα τη μείωση δαπανών.
Οι σπουδαστές του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης της Άμφισσας είναι δυσαρεστημένοι και με τη στάση των υπευθύνων για το πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών Erasmus, αφού δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την εξασφάλιση θέσεων. Έχουμε δικαίωμα να ξέρουμε τι θα γίνει λέει η Τόνια Διαμαντοπούλου, που εργάζεται για να τα φέρει βόλτα, σημειώνοντας ωστόσο ότι αρκετοί συμφοιτητές της έχουν διακόψει τις σπουδές τους λόγω αξεπέραστων οικονομικών προβλημάτων. Η ίδια δηλώνει ότι τη στενοχωρεί πολύ όταν ακούει κάποιους να λένε στους σπουδαστές: Τι να κάνετε εδώ που περάσατε
Ερείπιο
Το τμήμα ΤΕΙ είναι μια υπόθεση σημαντική για την Άμφισσα. Πριν, υπήρχε τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων, το οποίο μετακινήθηκε και αντικαταστάθηκε προ τριετίας από το Εμπορίας και Διαφήμισης. Παλαιότερα υπήρξε προσπάθεια στέγασης του τμήματος σε νέο κτίριο.
Ωστόσο, παρά τα κονδύλια που διατέθηκαν, το κτίριο δεν ολοκληρώθηκε και σήμερα είναι... σκελετός.
Άποψη των σπουδαστών είναι ότι, αν είχε κατασκευαστεί νέο κτίριο, θα ήταν καλύτερη και η συνολική πορεία του τμήματος.
Σήμερα η τοπική κοινωνία αγωνιά, φοβούμενη ότι το τμήμα θα αποτελέσει παρελθόν για την πόλη.
Το ενδεχόμενο αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς οι σπουδαστές, αν και λίγοι, δημιουργούν κίνηση.
Μάλιστα, αναφέρεται στην Άμφισσα ότι είναι αρκετοί εκείνοι που χρεώθηκαν για να δημιουργήσουν διαμερίσματα προς ενοικίαση στους σπουδαστές και, αν φύγει το τμήμα, κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή.
http://www.dictyo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου