Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2011: Κέρδισε τις εντυπώσεις…



Η Αγία Ευθυμία απολαμβάνει τον απόηχο της επιτυχημένης αναβίωσης του ΜΥΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ.


Νέοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά έως σαραντάρηδες, αλλά και κάποιοι μεγαλύτεροι που,όμως αισθάνονται νέοι, δηλαδή όλοι αυτοί που αποτελούν το πιο ζωντανό και δυναμικό τμήμα του χωριού, μέσα σε λίγες ημέρες κατάφεραν να ετοιμάσουν και να μας παρουσιάσουν, την Κυριακή 6 Μαρτίου, το απόγευμα, στην πλατεία του χωριού, μια καταπληκτική παράσταση: το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2011. Μια γιορτή  που τα είχε όλα:  κέφι, πρωτότυπες κατασκευές, απίθανες μεταμφιέσεις, μεγάλη συμμετοχή, σάτιρα, χορό, βεγγαλικά και αγιαθυμιώτικο κρασί.
Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι της Αγίας Ευθυμίας εργάστηκαν, τις δυο-τρεις τελευταίες εβδομάδες, με πάθος, με ...
αστείρευτο ενθουσιασμό και με τη βεβαιότητα ότι θα πετύχουν. Και πράγματι το τελικό αποτέλεσμα, που όλοι απολαύσαμε, ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη.
Άρματα φτιαγμένα με πολύ μεράκι, βγαλμένα από την ψυχή των κατασκευαστών τους κι όχι από τα καλούπια κάποιας βιοτεχνίας, αυθεντική, ανελέητη αγιαθυμιώτικη σάτιρα για όλα τα “κακώς κείμενα”, τοπικά αλλά και γενικά, δεκάδες καρναβαλιστές, όμορφα μασκαρεμένοι, και τέλος ο γάμος της Μέλπως με τον Προκόπη συνέθεταν το κυρίως μέρος του ΜΥΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ. Αλλά και ο επίλογος ήταν το ίδιο εξαιρετικός: Προσφέρθηκαν σε όλους μεζέδες  που ετοίμασαν κάποιες από τις γυναίκες της Αγίας Ευθυμίας και άφθονο, εκλεκτό αγιαθυμιώτικο κρασί (“Μυωνικός Οίνος” από το Κτήμα Διαμαντή). Όλα αυτά συνετέλεσαν ώστε να ανάψει για τα καλά ο χορός με πρωτοστάτες το “νιόπαντρο” ζευγάρι και τους “συμπεθέρους”.
Το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ενθουσίασε το σύνολο των παρευρεθέντων που ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγάλος, αν λάβουμε υπόψη ότι δεν είχε διαφημιστεί πέραν των δημοσιεύσεων στα τοπικά blogs. Μεταξύ του πλήθους που κατέκλυσε κάθε σημείο της πλατείας του χωριού, κι όχι μόνο, ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώτα Γαζή. Επίσης, παρόντες ήταν οι κάτοικοι και οι φιλοξενούμενοι  του χωριού, πολλοί  από την γύρω περιοχή και επισκέπτες του Νομού. Πολύ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία ενός γεμάτου λεωφορείου από την Αθήνα που επισκέπτονταν την περιοχή μας κι έμαθαν για το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ. Ο ενθουσιασμός όλων, με την ολοκλήρωση του καρναβαλιού, ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση για την τεράστια επιτυχία του και τα λόγια τους η καλύτερη επιβράβευση για όλους όσοι εργάστηκαν για να παρουσιάσουν αυτό το μοναδικό δρώμενο. Τα λόγια των επισκεπτών μάς γέμισαν ικανοποίηση: “Φέτος σας επισκεφθήκαμε τυχαία, χωρίς να το έχουμε στο πρόγραμμα. Περάσαμε τόσο ωραία που του χρόνου θα έρθουμε ειδικά για το δικό σας καρναβάλι”.
Υπήρξαν, όμως, και απουσίες: Από τον Δήμο Δελφών, αν κι η εκδήλωση περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Δήμου, δεν μας τίμησε κανείς με την παρουσία του. Προφανώς δεν έχουν εκτιμήσει την δυναμική της Αγίας Ευθυμίας και, ίσως, δεν περίμεναν κάτι τόσο εντυπωσιακό και άξιο παρακολούθησης. Εκτός αν φοβήθηκαν τις “ευχαριστίες” των Αγιοεθυμιωτών για τα 200 (διακόσια) ολόκληρα ευρώ με τα οποία αποφάσισαν να ενισχύσουν (!!!!!) το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ. Σημειώνουμε ότι αυτό ήταν το μικρότερο από τα ποσά που δόθηκαν για αποκριάτικες εκδηλώσεις με το αμέσως κοντινότερο τα 300€ σε άλλα πιο μικρά χωριά και για πολύ “φτωχές” εκδηλώσεις.
Το μεγαλύτερο μέρος των, όχι ιδιαίτερα σημαντικών, εξόδων καλύφθηκε από τον Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών με την προσφορά ποσού 300€. Όμως, για ένα τέτοιο καρναβάλι, τα έξοδα θα ήταν πολλαπλάσια εάν δεν υπήρχε η μαζική εθελοντική προσφορά μικρών και μεγάλων. Όλοι αφιερωμένοι σε ένα κοινό στόχο, εργάστηκαν με πάθος και μεθοδικά και μεγαλούργησαν. Απέδειξαν, έτσι, πως όταν περισσεύει το μεράκι, η διάθεση και η αφιλοκερδής προσφορά μπορούν να γίνουν θαύματα και δεν χρειάζονται μεγάλα χρηματικά ποσά.
Σ’ αυτή την όμορφη προσπάθεια, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, συμμετείχαν πολλοί, κάποιοι, όμως, που όλοι τους γνωρίζουμε και τους ευχαριστούμε, δεν έλειψαν ούτε λεπτό και ήταν η ψυχή της οργάνωσης και υλοποίησης του ΜΥΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ.
Το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ πέρασε στην ιστορία αλλά θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για πολύ καιρό ακόμα. Η τεράστια επιτυχία του έθεσε πολύ ψηλά τον πήχυ από την πρώτη κιόλας φορά και οι απαιτήσεις είναι πολλές για το μέλλον. Ήδη άρχισε ο σχεδιασμός για το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ του 2012 με την υπόσχεση ότι θα είναι ακόμη καλύτερο.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσοι μας πρόσφεραν αυτή την καταπληκτική διοργάνωση.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2011 θα υπάρξει στο προσεχές φύλλο των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ το οποίο θα κυκλοφορήσει προς το τέλος Μαρτίου.
http://blog.agiathimia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου