Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η εκδήλωση που έγινε από τους "Πολίτες στο Προσκήνιο" για τους Επαγγελματίες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» η εκδήλωση με θέμα « Έμποροι - Επαγγελματίες - Βιοτέχνες και οικονομική κρίση» η οποία έγινε στην Άμφισσα. Παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στη συζήτηση συμπολίτες μας από το χώρο των επαγγελματικών συλλόγων. Ο κεντρικός ομιλητής κ. Δ. Χριστοφορίδης (μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ και του ΔΣ του ΟΑΕΕ) αναφέρθηκε αναλυτικά στα έντονα προβλήματα του κλάδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων(ΜΜΕ). Μετά την εισήγηση ακολούθησε πλούσιος και δημιουργικός διάλογος με ερωτήσεις και παρεμβάσεις συμπολιτών μας.
Όπως ανέφερε αναλυτικά ο κ. Χριστοφορίδης: «Ο χώρος των ΜΜΕ δηλ. των επιχειρήσεων που ...
απασχολούν από 1 έως 50 άτομα αφορά το 99,5% των επιχειρήσεων και το 60% των θέσεων εργασίας. Περίπου 2.300.000 εργαζόμενους. Ενώ λοιπόν οι ΜΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας η ανερμάτιστη πολιτική των κυβερνήσεων – ειδικά τα τελευταία χρόνια - χωρίς κάποιο αναπτυξιακό πρότυπο, οδηγεί στον αφανισμό και στη πτώχευση όλο αυτό το δυναμικό, συγχρόνως με τη πολιτική ολιγοπώλησης της αγοράς. Η οικονομική κρίση δίνει το τελειωτικό κτύπημα. Έτσι και ο πληθωρισμός διατηρείται ψηλά και το 80% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν πιεστικά προβλήματα επιβίωσης. Η χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσα από το ΤΕΜΠΤΕ δίνει τη θέση της στο ΕΤΑΕ. Ουσιαστικά οι ΜΜΕ παραδίδονται στις τράπεζες, οι δε όροι χρηματοδότησης θα αφορούν ένα ελάχιστο ποσοστό επιχειρήσεων αφού το πιο χαμηλό όριο χρηματοδότησης βρίσκεται στις 200.000 Ε.» Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα του ασφαλιστικού οργανισμού ΟΑΕΕ. Αναλύθηκαν οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του ασφαλιστικού φορέα, και προβληματίστηκαν όλοι από το ότι το 50% περίπου των επαγγελματιών καθυστερεί οφειλές ή δεν πληρώνει καθόλου στο ταμείο.
Ιδιαίτερα τονίστηκε το γεγονός πως η μείωση των αποδοχών – και κυρίως του 13ου και 14ου μισθού – από υπαλλήλους και συνταξιούχους στέρησε την αγορά από ρευστότητα. Συγχρόνως η χρηματοδότηση των τραπεζών από το κράτος με πάνω από 40 δις Ε χωρίς καμία κοινωνική αποδοτικότητα επιδεινώνει την κατάσταση…
Κοινή διαπίστωση των παρευρισκομένων ήταν ότι απαιτείται συντονισμός και δράση άμεσα και σε τοπικό επίπεδο.
Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες του Ξενοδοχείου «Aμφισσαίο» για τη παραχώρηση της αίθουσας.
Για άλλη μια φορά δηλώνουμε πως τα κεντρικά μας συνθήματα « Κανείς μόνος του στη κρίση» & « η αλληλεγγύη το όπλο μας» είναι ο οδηγός στη δράση μας.
Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και σύντομα θα αναρτηθούν αποσπάσματα από την εισήγηση και το διάλογο που ακολούθησε στην ιστοσελίδα μας http://politesstoproskinio.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου