Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΩΤΑΣ ΓΑΖΗ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ Τι είπε για Μόρνο,Μαραθιά,Μοναστηράκι

Του Παύλου Δωριάδη

Επειγόντως να γίνει μελέτη και να δοθούν 250.000 ΕΥΡΩ από το Υπουργείο Εσωτερικών ,που απαιτούνται για τα απαραίτητα τεχνικά έργα στο Καρουτιανόρεμα δυτικά του Μαραθιά , ζήτησε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, ενώ όπως ανέφερε μετά από επιτόπια επίσκεψη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τα πρανή του δρόμου Μοναστηρακίου –Μανάγουλης μετά τις κατολισθήσεις που είχαμε από πέρυσι τον Ιανουάριο και σε λίγους μήνες θα δρομολογηθεί το εργο.

Η αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε σήμερα τους χείμαρρους Ερατεινής-Τολοφώνα, Σοροί Τροιζονίων – Σπηλιάς, Σεργούλας, Καρουτιανόρεμα, Μαραθιά, τον ποταμό Μόρνο και το ...
δρόμο που υπάρχει κατολίσθηση στο Μοναστηράκι, συνοδευόμενη από τον αντιδήμαρχο Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων με επικεφαλής τον Δ/ντή Τεχνικών Έργων κο Αποστόλη Φωτόπουλο.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αντιπεριφέρεια μετά την επίσκεψη αυτή , διαπιστώθηκε ότι :

* Ο χείμαρρος Ερατεινής –Τολοφώνα έχει καθαριστεί από φερτά υλικά, διαμορφώθηκε η κοίτη και ενισχύθηκαν τα πρανή.

* Στο χείμαρρο Σοροί γίνεται εκβάθυνση , διαμόρφωση της κοίτης και άρση και μεταφορά φερτών υλικών.

* Στον ποταμό Μόρνο γίνεται ευθυγράμμιση στα όρια του ποταμού, διευθέτηση της κοίτης και κάλυψη του αρδευτικού αγωγού που έχει αποκαλυφθεί και υπήρχε κίνδυνος ολικής καταστροφής που αν τυχόν και γινόταν θα είχαμε ζημιές άνω του 1.000.000 €.

* Στον δρόμο του Μοναστηρακίου που έγινε κατολίσθηση πέρυσι τον Ιανουάριο έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου και αναμένεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η περιβαλλοντική μελέτη που εκκρεμεί από τον Ιούνιο για να δημοπρατηθεί το έργο.

* Στο χείμαρρο Καρουτιανόρεμα, στην πρόσβαση προς τον οικισμό της κοινότητας Μαραθιά ,χρειάζεται επείγουσα αποκατάσταση βλαβών που προέκυψαν από τις βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου 2011, και είχαν αποτέλεσμα την υποσκαφή αναχωμάτων προστασίας της κοίτης, την τοπική εναπόθεση και παράσυρση υλικού και την υποσκαφή της κατασκευής του τοίχου του επαρχιακού δρόμου.

Όπως αναφέρουν από την Αντιπεριφέρεια η πρώτη και σημαντική ζημιά έγινε τον Ιανουάριο 2010 από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και την σεισμική ακολουθία με επίκεντρο το Ευπάλιο, χωρίς όμως να γίνει καμία παρέμβαση. Αποτέλεσμα ήταν μετά από τις φετεινές βροχοπτώσεις το πρόβλημα να γίνει εξαιρετικά δύσκολα αντιμετωπίσιμο και να χρειάζονται τα διπλά χρήματα για την αποκατάσταση του από όσα χρειάζονταν πριν από 1 χρόνο, γιατί κατέρρευσε ο τοίχος του αναβαθμού.

Συνέπεια της κατάρρευσης του τοίχου του αναβαθμού είναι η πλήρης απαγόρευση της διέλευσης από την δυτική πρόσβαση Μαραθιά και η διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα αυτό.

Ήδη η αντιπεριφερειάρχης έχει ζητήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα από τον αρμόδιο Υφυπουργό κο Γ. Ντόλιο για την αποκατάσταση στοιχειωδώς αποδεκτών συνθηκών ασφαλείας στα σημεία που παρουσιάζουν σημαντική επικινδυνότητα.

Για να υλοποιηθούν αυτές οι παρεμβάσεις και για την προσωρινή έστω αποκατάσταση των βλαβών, οι αναγκαίες πιστώσεις σύμφωνα με εκτίμηση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων είναι 250.000€. Συγχρόνως δόθηκε εντολή στη Δ/νση Τεχνικών Έργων για την εκπόνηση της μελέτης του έργου.
http://dorida.blogspot.com/2011/02/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου