Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από ΒΒΒ- σε ΒΒ+

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch λόγω των μεγάλων χρεών που «καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε σοκ», την πρόκληση μίας πολύχρονης δημοσιονομικής προσαρμογής και τις αμφιβολίες για οικονομική ανάκαμψη εντός του χρόνου.

Συγκεκριμένα, ο Οίκος υποβάθμισε τη σύσταση του για τα ελληνικά μακροπρόθεσμα ομόλογα σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ-» , θέτοντας τα ουσιαστικά στην κατηγορία "junk" ("σκουπίδια"). Επίσης υποβάθμισε σε «Β» από «F2» τη σύσταση για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Μάλιστα η προοπτική παραμένει "αρνητική", κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα ...
περαιτέρω υποβάθμισης.

«Η κίνηση της υποβάθμισης αναγνωρίζει ότι αν και οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας υπό το μνημόνιο έχουν εν πολλοίς ανταποκριθεί στις προσδοκίες, τα μεγάλα δανειακά βάρη την θέτουν ευάλωτη σε οποιαδήποτε σοκ», υπογραμμίζει η Fitch.

Ο οίκος εκτιμά πως το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα φθάσει το 160% του ΑΕΠ, και οι τόκοι θα αυξηθούν στο 20% μέχρι το 2014, ακόμα και στο καλύτερο σενάριο του μνημονίου και της βαθμιαίας οικονομικής ανάκαμψης μετά το β’ εξάμηνο του 2011.

Επίσης στέκεται στη διαρκή προσπάθεια για προσαρμογή: «παρά τη σημαντική πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος προϋπολογισμού του 2010 – κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες – η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να διατηρηθεί για πολλά ακόμα χρόνια ώστε να επανέλθει σε σημαντικό επίπεδο η εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους».

Υπογραμμίζει πάνω σ’ αυτό την αδυναμία που υπάρχει στον εισπρακτικό μηχανισμό της κυβέρνησης: «Τα πιο αδύναμα των αρχικών εκτιμήσεων έσοδα αντικατοπτρίζουν εν μέρει την αδυναμία των φορολογικών Αρχών και τη διατήρηση της φοροδιαφυγής».

Επίσης βλέπει δυσκολίες στη μείωση του ελλείμματος: "Η Eurostat αναθεώρησε προς τα πάνω το έλλειμμα για το 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα να αυξάνεται αυτόματα και του 2010 στο 9,4%, έναντι του αρχικού στόχου για 8,1%".

Πάντως δηλώνει πως έχει λάβει υπόψη της τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2011, υπογραμμίζοντας την ισχυρή πολιτική δέσμευση στο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αρνητική προοπτική

Η «αρνητική προοπτική», αναφέρει η Fitch, αντικατοπτρίζει το ασταθές δημόσιο χρέος και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Όπως γράφει "η οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος, έπειτα από ύφεση 4% το 2010, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 8% του ΑΕΠ από περίπου 10% το 2010. Η αποτυχία της οικονομίας να σταθεροποιηθεί και να βγει απ’ την ύφεση θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις για νέες υποβαθμίσεις, προειδοποιεί ο οίκος".

Γι αυτό τονίζει ότι "πρέπει να υπάρξουν οπωσδήποτε ενδείξεις σταθεροποίησης και εξόδου απ’ την ύφεση απ’ το β’ εξάμηνο του 2011 ώστε να σταθεροποιηθεί η δυναμική του δημοσίου χρέους. Αποτυχία εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων και του μνημονίου θα αποδυναμώσει τις προοπτικές ανάπτυξης και διατήρησης του δημόσιου χρέους και συνεπώς θα οδηγήσει σε νέες υποβαθμίσεις".

Απ' την άλλη τονίζει πως "μία ισχυρότερη της προσδοκώμενης οικονομική ανάκαμψη, μαζί με την εφαρμογή του μνημονίου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών σε 'σταθερές'".

Αγορές

Αν και το πρόγραμμα των ΔΝΤ – ΕΕ υποθέτει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012, η Fitch θεωρεί ότι "με βάση το σημερινό περιβάλλον, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γι αυτό το στόχο και θα μπορούσαν να φανούν νέες χρηματοδοτικές τρύπες". Γι αυτό σημειώνει πως θα παρακολουθεί στενά το κλίμα των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.
http://www.isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου