Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Φωκίδας

Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες
Η παγοπληξία που έπληξε τον παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας στις 10 - 11 - 12 Δεκεμβρίου 2010 με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες -7 βαθμούς, σε ποσοστό μάλιστα 100%, ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα πρόβλημα σε όλα τα άλλα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας (ανεργία, μείωση πληθυσμού, υπανάπτυξη κ.λ.π).

Η φετινή παραγωγή ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα και όλοι οι παραγωγοί της περιοχής προσέβλεπαν σε αυτή προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες κρίσης που ...βιώνει όλη η χώρα μας.
Η σχετικά καλή παραγωγή ελιάς στην περιοχή μας που σημειωτέο αποτελεί και μονοκαλλιέργεια λόγω των γνωστών δεσμεύσεων της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Δελφών, οδήγησε τα γνωστά κυκλώματα (έμποροι και μεσάζοντες) της αγοράς στο ρίξιμο των τιμών, με αποτέλεσμα τόσο η ελιά όσο και το λάδι να διατίθεται σε εξευτελιστικές τιμές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ελιά η τιμή της οποίας ανέρχεται στα 0,80 λεπτά έναντι 1,70 ευρώ που διατίθετο πέρυσι και το λάδι 1,52 ευρώ η οξύτητα 1 και 2 ευρώ η οξύτητα ο,1 - 0,3 την ίδια ώρα που η φτωχή εργατική οικογένεια στα ράφια των ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ αγοράζει πανάκριβα τα προϊόντα μας ( 7 ευρώ το λάδι). Εμείς θα καταλαβαίναμε την αναγκαιότητα μείωσης των τιμών μας, όταν αυτή όμως έφτανε και στον καταναλωτή. Το κόστος παραγωγής και συλλογής των προϊόντων μας έχει εκτιναχθεί στα ύψη, και μόνο εάν το προϊόν μας διατίθεται βρώσιμη ελιά αφήνει κάποιο ελάχιστο κέρδος στον παραγωγό.
Η θεομηνία όμως που έπληξε ολοκληρωτικά τον ελαιώνα της Άμφισσας από άκρη σε άκρη, οδηγεί αυτό το ευλογημένο προϊόν σε ελαιοποίηση, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο κέρδους στον παραγωγό.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η ζημιά δεν εντοπίζεται μόνο στον ελαιόκαρπο αλλά και στα ίδια τα δένδρα, αφού ο πάγος έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό και τα ίδια προκαλώντας ζημιά στην παραγωγή και των επόμενων χρόνων. Δηλαδή έχει υποστεί ζημιά και το φυτικό μας κεφάλαιο.
Αυτή τη στιγμή με εντολές των αρμοδίων έχουν συσταθεί κλιμάκια ελέγχου των ζημιών από τον ΕΛΓΑ που προβαίνουν σε καταγραφές, μόνο όμως του ελαιόκαρπου, παραγνωρίζοντας τη ζημιά που πιο πάνω αναφέρουμε του φυτικού κεφαλαίου.
Επειδή όμως η εμπειρία μας λέει ότι τελικά αυτοί οι έλεγχοι και οι καταγραφές μένουν στα χαρτιά αφού με διάφορα τερτίπια αποκλείονται παραγωγοί ή μειώνεται η ζημιά που έχουν υποστεί με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν τις ανάλογες αποζημιώσεις και επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσο αφορά το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν.
Τόσα χρόνια ο αγροτικός κόσμος έχει χορτάσει μόνο υποσχέσεις και παχιά λόγια προεκλογικά του τύπου, (όλα τα κιλά όλα τα λεφτά) ή ( θα σας προστατεύσουμε από τα κυκλώματα των μεσαζόντων), χωρίς όμως να μπορεί να αντιμετωπίσει στοιχειώδεις βιοποριστικές του ανάγκες. Η κατάσταση πραγματικά είναι οδυνηρή και πολύ σύντομα η οργή του κόσμου θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Τηρήστε επιτέλους τις υποσχέσεις σας έναντι αυτού του ταλαιπωρημένου κόσμου που συνεχίζει να παράγει με κόστος και κόπο αυτό το ευλογημένο προϊόν που λέγεται ΕΛΙΑ. Αλλιώς με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην εγκατάλειψη του ελαιώνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική όσο και για την Εθνική Οικονομία. Εάν δεν δοθούν ικανοποιητικές τιμές και αποζημιώσεις τόσο για τον ελαιόκαρπο όσο και για το φυτικό κεφάλαιο ΤΩΡΑ, ο ελαιώνας θα αποτελεί πλέον μουσειακό είδος προς εξαφάνιση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΖΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου