Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ανεμογεννήτριες στο Τρίκορφο Φωκίδας και ένσταση από τους Κατοίκους.

Σάββατο, 18 Δεκέμβριος 2010 19:28
Εδώ και μερικές μέρες έχουμε λάβει γνώση για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφή του Τρικόρφου, και συγκεκριμένα γύρω από το πυροφυλάκιο.
Πρόκειται για την τοποθέτηση 7 α/γ. Αυτό το γνωρίζουμε γιατί εδώ και περίπου 20 μέρες έχει περιέλθει στην αντίληψή μας έγγραφο της Νομαρχίας Φωκίδας που ανακοινώνει προς τους πολίτες του Δήμου Ευπαλίου, ότι έχει στα χέρια της Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων για την τοποθέτηση αιολικού πάρκου στο Τρίκορφο, και ζητά όποιος έχει κάποια αντίρρηση για την μελέτη να υποβάλει τις αντιρρήσεις του μέχρι της 20 Δεκεμβρίου 2010 στην Πολεοδομία Φωκίδας.
Ο Σύλλογός μας και το τοπικό συμβούλιο  έλαβε γνώση της μελέτης, μίλησε με τον αρμόδιο υπάλληλο της εταιρείας που θα κατασκευάσει το αιολικό πάρκο και προσπάθησε να σχηματίσει μια γνώμη σε αυτό το σύντομο διάστημα και κατέληξε σε 3 συμπεράσματα.
1. Η περιοχή εγκατάστασης καλύπτει όλη τη μικρή Αλπική Ζώνη του βουνού, όπου απλώνεται και ο φυσικός αειθαλής χλοοτάπητας, εξαιρετικής ομορφιάς, από το σπάνιο ...
φυτό γεροντάκι, που φυτρώνει μόνο εκεί. Όπου δε έχει καταστραφεί, δεν έχει ανανεωθεί, όπως δείχνουν οι άκρες και τα απλανή του δρόμου που φτιάχτηκε πριν 30 χρόνια.
2. Στα όρια της Ζώνης, στο τέλος του ελατοδάσους, υπάρχουν τα 3 τελευταία εναπομείναντα δένδρα, από το προστατευόμενο (Π.Δ. 67 Ι1981 ) και σπάνιο είδος, μελόκεδρος ή άρκευθος (Juniperus Exselsa). Ούτε αυτό έχει ανανεωθεί τα τελευταία 70-80 χρόνια.
3. Εκεί συγκλίνουν και συναντώνται τα 3 ορειβατικά μονοπάτια για φυσιολατρικό .τουρισμό ( αναφέρονται στη μελέτη), από Μαραθιά, Σεργούλα και Ποτιδάνεια, που διαμόρφωσε και οργάνωσε ο Δήμος. Ανάμεσα στις 3 κορυφές, όπου συναντώνται τα μονοπάτια και κοντά στα ερείπια του Αγ. Κων/νου (του 17°U αιώνα), διαμορφώθηκε καθιστικό για ξεκούραση και αναψυχή, ενώ στα 150 μέτρα υπάρχει η βρύση του εξωκκλησιού στο παρακείμενο χαντάκι.
 Για τους παραπάνω λόγους, το Τοπικό Συμβούλιο και  ζήτησε με έγγραφο από το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνουν αλλαγές στην τοποθέτηση κάποιον Ανεμογεννητριών σε διπλανά σημεία και μερικές ακόμα αλλαγές. Η επιστολή αυτή συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου 2010, και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει  τις απόψεις του Χωριού μας και να συνυποβάλλει  τις ενστάσεις του μαζί με το Τοπικό Συμβούλιο και το Σύλλογο στην Πολεοδομία για να γίνουν οι αλλαγές στην Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων.
Όλο το κείμενο της επιστολής του Συλλόγου και του Τοπικού Συμβουλίου προς το Δήμο και την Πολεοδομία είναι:
Προς
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ευπαλίου
 Σας παρακαλούμε να διαβιβάσετε αρμοδίως προς τη Νομαρχία Φωκίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την ένστασή μας για την ανάπτυξη του Αιολικού Πάρκου, στις κορυφές του βουνού Τρίκορφο, πάνω από το χωριό μας. Θεωρούμε δε σημαντικό να την ενισχύσετε με ανάλογη δική σας απόφαση.
ΕΝΣΤΑΣΗ
Σχετικά με την εγκατάσταση 7 ανεμογεννητριών (Α/Γ) στις κορυφές του Τρικόρφου, πάνω από το χωριό μας Ποτιδάνεια του Δ. Ευπαλίου ν .Φωκίδας, υποβάλουμε ένσταση -δωτι:
1. Η περιοχή εγκατάστασης καλύπτει όλη τη μικρή Αλπική Ζώνη του βουνού, όπου απλώνεται και ο φυσικός αειθαλής χλοοτάπητας, εξαιρετικής ομορφιάς, από το σπάνιο φυτό γεροντάκι, που φυτρώνει μόνο εκεί. 'Όπου δε έχει καταστραφεί, δεν έχει ανανεωθεί, όπως δείχνουν οι άκρες και τα απρανή  του-δρόμου που φτιάχτηκε πριν 30 χρόνια.
2. Στα όρια της Ζώνης, στο τέλος του ελατοδάσους, υπάρχουν τα 3 τελευταία  εναπομείναντα δένδρα, από το προστατευόμενο (Π.Δ. 67 Ι1981 ) και σπάνιο είδος, μελόκεδρος ή άρκευθος (Juniperus Exselsa). Ούτε αυτό έχει ανανεωθεί τα τελευταία 70-80 χρόνια.
3. Εκεί συγκλίνουν και συναντώνται τα 3 ορειβατικά μονοπάτια για φυσιολατρικό .τουρισμό ( αναφέρονται στη μελέτη), από Μαραθιά, Σεργούλα και Ποτιδάνεια, που .διαμόρφωσε και οργάνωσε ο Δήμος. Ανάμεσα στις 3 κορυφές, όπου συναντώνται τα μονοπάτια και κοντά στα ερείπια του Αγ. ΚωνΙνου (του 17°U αιώνα), διαμορφώθηκε καθιστικό για ξεκούραση και αναψυχή, ενώ στα 150 μέτρα υπάρχει η βρύση του εξωκκλησιού στο παρακείμενο χαντάκι.
Ο ορεινός φυσιολατρικός τουρισμός είναι σε ανάπτυξη (είμαστε 1-1.30 ώρα από τη Πάτρα) και είναι η μόνη αξιόλογη οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα των γύρω ορεινών οικισμών και η μόνη ελπίδα να αναστραφεί η εγκατάλειψη και ο μαρασμός. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι ασύμβατη με φυσιολατρικές δραστηριότητες ( οπτική-ή και ηχητική-ή όχληση) στο ορεινό τοπίο και απαξιώνουν την επένδυση του Δήμου και τη προοπτική των οικισμών.
Αναγνωρίζοντας όμως την αδήριτη ανάγκη για εναλλακτικές μορφές Ενέργειας, που όμως δεν πρέπει να ακυρώσουν τα παραπάνω αναφερθέντα, προτείνουμε.
1. Την απομάκρυνση και μετακίνηση προς τα Ανατολικά της 2ης κορυφής των 2 πρώτων Α/Γ ούτως ώστε:
α) Να μειωθεί η όχληση προς τα δύο μονοπάτια, του Μαραθιά και της Ποτιδάνειας που τις προσεγγίζουν .
β) Να διαφυλαχτεί ένα μικρό τμήμα 500μ.περίπου της Αλπικής Ζώνης (και συνακόλουθα και ο χλοοτάπητας της Τρανής Λούζας) ανέγγιχτο και φυσικό.
γ) Να προστατευτούν οι 2 παρακείμενοι μελόκεδροι από τις καταπτώσεις βράχων, κατά τη διαπλάτυνση του στενού Δασικού δρόμου, προς τις Α/Γ 1 και 2 σε έδαφος πολύ επικλινές. Επίσης θα προστεθεί από καταπλακωθώ μπαζών και η βρύση, που είναι 1 00-130μ. κάτω από το δρόμο, στο παρακείμενο χαντάκι, όπου θα καταλήξουν και τα περισσότερα υλικά της εκσκαφής.
2. Να μη γίνει καμία παρέμβαση, πέραν της διαπλάτυνσης του δρόμου, στο μικρό οροπέδιο ανάμεσα στις 3 κορυφές, όπου βρίσκονται τα ερείπια του Αγ. ΚωνΙνου, το καθιστικό, και όπου ο χλοοτάπητας είναι εκτεταμένος. Ιδιαίτερα δε ο δρόμος πρόσβασης προς την Α/Γ4 που θα διέλθει πλησίον και πάνω από το τρίτο μελόκεδρο, να γίνει από την Α/Γ5 για να μην είναι ορατός και να μην κινδυνεύσει ο μελόκεδρος.
3. Να τηρηθεί απαρέγκλιτα η υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς, όπως προβλέπει η μελέτη, εντός της Αλπικής Ζώνης. Επειδή θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον οδικό δίκτυο των χωματόδρομων που χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι, σας αναφέρουμε ότι λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων του χειμώνα και της κλίσης του δρόμου και του εδάφους, το οδόστρωμα διαβρώνεται από τις νεροσυρμές που το διατρέχουν και γίνεται αδιάβατος για Ι.Χ. Τώρα με τη διαπλάτυνση θα συγκεντρώνει περισσότερα νερά που θα διαβρώνουν το υλικό οδοστρωσίας. Γι’ αυτό απαιτείται η κατασκευή τσιμεντένιων κρασπέδων κατά μήκος και μέσα από το δρόμο, για να συγκεντρώνονται τα νερά και να οδηγούνται στους οχετούς των χαντακιών. Η τελική επίστρωση με ασφαλτοτάπητα 5εκ. θα προσφέρει πλήρη προστασία.
Εξ αιτίας των παραπάνω διαβρώσεων και της μη συντήρησής του, λόγω οικονομικής αδυναμίας, έχει γίνει απροσπέλαστος για Ι.Χ. και η συνέχεια του Δασικού δρόμου, προς τον Επαρχιακό δρόμο Τειχίου-Ποτιδάνειας-Στύλιας. Έτσι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι δυσκολεύονται να ανέβουν στο βουνό είτε για αναψυχή, είτε όταν εορτάζουν τα εξωκκλήσια της Αγ.Τριάδας, του Αγ.ΚωνΙνου και των Αγ.Θεοδώρων που βρίσκονται κοντά στις κορυφές. Γι’ αυτό, στα πλαίσια των δυνατοτήτων , και επειδή θα υπάρχουν εκεί, τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός και υλικά, ζητάμε τη συνέχιση της διάστρωσης του Δασικού δρόμου προς τον Επαρχιακό δρόμο, στο πλάτος των 3,5-4μ. που ήδη έχει. Προς τούτο απαιτείται:
α) κατασκευή κρασπέδων κατά μήκος του δρόμου και ολιγάριθμων σωληνωτών οχετών .
β) σκυρόστρωση με τοπικά μικρά σκύρα (φυσαλίθρα) που κατολισθαίνει από τα πρανή του δρόμου, σε πάχος 1 0-15εκ.
γ) διάστρωση με θραυστό υλικό 3Α σε πάχος 10-15εκ.
δ) επίστρωση με ασφαλτοτάπητα 5εκ. για πλήρη προστασία.

Είμαστε σε εγρήγορση για όλες τις επόμενες εξελίξεις.
Σχεδιάγραμμα με την θέση των Α/Γ  στο τρίκορφο.
 alt
Φωτογραφίες  από τις 10 ανεμογεννήτριες που έχουν τοποθετηθεί από το Τρίκορφο μέχρι τον Μαραθιά.
 alt
alt

http://www.potidaneia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου